Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

NATO s-a transformat fundamental în ultimul deceniu

În conferința de presă, pe care a susținut-o astăzi, înaintea summitului de la Washington, secretarul general al NATO  Jens Stoltenberg a reiterat în intervenția sa, că NATO va prelua, coordona și furnizarea cele mai multe asistențe de securitate internațională.

„Ma aștept ca șefii de stat și de guvern să convină  și asupra unui pachet substanțial pentru Ucraina”, a spus dl Stoltenberg.

El a adăugat că Aliații vor conveni asupra unui angajament financiar pentru Ucraina și că, de asemenea, se așteaptă la mai mult sprijin militar imediat pentru Ucraina; mai multe acorduri bilaterale de securitate; și să lucreze la o interoperabilitate militară aprofundată.

Secretarul general a spus că toate aceste elemente „constituie o punte către aderarea la NATO și un pachet foarte puternic pentru Ucraina la Summit (…) Ucraina se apropie de NATO”.

Descurajarea și apărarea vor fi un alt subiect important pentru Summit-ul nostru”, a spus dl Stoltenberg, spunând că NATO a fost transformată fundamental în ultimul deceniu, inclusiv cu angajarea a peste 500.000 de soldați cu pregătire ridicată, capacități îmbunătățite, grupuri de luptă pregătite pentru luptă și aderarea  de noi  membri.

La Summit, Aliații urmează să aprobe angajamentul de a consolida cooperarea industrială transatlantică de apărare și de a stimula producția.

El a adăugat că NATO va îmbunătăți și mai mult apărarea împotriva rachetelor balistice cu o nouă bază Aegis Ashore în Polonia. El a salutat faptul că deja 23 de aliați cheltuiesc acum cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare.

Parteneriatele globale vor fi al treilea subiect pentru Summit.

Secretarul general i-a invitat pe liderii din Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea la Summit pentru a aprofunda în continuare cooperarea, inclusiv în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, tehnologiile cibernetice și noile tehnologii. „Cu cât actorii autoritari se aliniază mai aproape, cu atât mai important este să lucrăm îndeaproape cu prietenii noștri din  zona Indo-Pacific”, a conchis el.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share