24/10/2021

NATO vine în spijinul României pentru combaterea COVID 19

România a trimis luni, 11 octombrie, o solicitare de asistență internațională către NATO în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, subliniind că “situația medicală se înrăutățește” .

211011-eadrcc-romania-request

“Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsurilor în caz de dezastre a primit o cerere de asistență internațională din partea României pentru a răspunde la pandemia globală de coronavirus COVID-19”, se arată în comunicatul NATO.   România a identificat o “nevoie critică” de 200 concentratoare de oxigen cu o capacitate minimă de 10 litri/minut și de 12.700 flacoane de Tocilizumabum (400 mg).

Având în vedere urgența acestei solicitări, Departamentul pentru Situații de Urgență va lua măsurile necesare pentru a transporta echipamentele și medicamentele din țara ofertantă către România, mai indică sursa citată. Potrivit fișei tehnice, România a solicitat sprijin prin motivând că “la 11 octombrie 2021, în România erau internați 16981 de pacienți (+802 față de 10 octombrie), dintre care 1632 în secțiile de terapie intensivă”. “Situația medicală se înrăutățește. Stocurile de medicamente și echipamente medicale specifice se epuizează rapid, iar producătorul nu poate livra elemente suplimentare până la sfârșitul anului 2021”, au transmis autoritățile române. Solicitarea unei asistențe de urgență din partea aliaților și partenerilor NATO a fost formulată de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), în numele Guvernului.  Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsului în caz de dezastre (EADRCC) este principalul mecanism NATO de răspuns civil în caz de urgență în zona euro-atlantică. Acesta este activ pe tot parcursul anului, operațional 24 de ore din 24, 7 zile din 7, și implică toți aliații și țările partenere ale NATO.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share