22/10/2021

NATO TREBUIE SĂ SE ADAPTEZE LA O LUME MAI IMPREVIZIBILĂ

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s- a  aflat în vizită la Washington D.C. pentru a se întâlni cu înalți oficiali și parlamentari ai Statelor Unite.

Luni (4 octombrie 2021), domnul Stoltenberg l-a întâlnit pe președintele Joe Biden la Casa Albă,  pentru a discuta despre cum să consolideze în continuare legătura transatlantică și să pregătească Summitul NATO de la Madrid de anul viitor. De asemenea, s-a întâlnit cu secretarul apărării Lloyd Austin, cu consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, și a vorbit telefonic cu secretarul de stat Antony Blinken.

Secretarul general al NATO a declarat că ”Alianța continuă să se adapteze la o lume mai imprevizibilă, în care, concurența pentru putere crește, sunt amenințări cibernetice, impotriva terorismul și impactul asupra securității schimbărilor climatice”. El a subliniat că aliații investesc mai mult în apărare. 2021 este al șaptelea an consecutiv de creștere a cheltuielilor de apărare între aliații europeni și Canada, cu 260 miliarde de dolari în plus pentru investiții, față de anul  2014. Discuțiile s-au axat și pe situația actuală din  Afganistan. Domnul Stoltenberg a spus că ”aliații au luat decizia de a pleca împreună,  după multe runde de consultări. El a subliniat că misiunea nu a fost în zadar, deoarece de 20 de ani nu au fost lansate atacuri teroriste asupra țărilor aliate  din Afganistan” . Aliații NATO continuă să lucreze împreună pentru a se asigura că ”țara nu va deveni din nou un refugiu sigur pentru teroriști” . El a concluzionat că decizia dificilă asupra Afganistanului nu schimbă necesitatea ca Europa și America de Nord să stea împreună în NATO.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meet with US Defense Secretary Lloyd Austin

Ieri  (5 octombrie 2021), secretarul general s-a întâlnit cu membrii grupului de observatori NATO din Senat condus de senatorul Jeanne Shaheen și senatorul Thom Tillis. Apoi s-a întâlnit cu Comisia pentru afaceri externe a Camerei SUA și Adunarea Parlamentară NATO (NPA) găzduită de congresmanul Gerald E. Connolly, președintele NPA.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meet with US Defense Secretary Lloyd Austin

Secretarul general și-a încheiat vizita participând la un eveniment găzduit de Brookings Institution și Georgetown University, intitulat „NATO într-o lume competitivă”.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share