Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Nedeia Sânzienelor la Straja Văii Jiului

Importanţa păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor populare este o necesitate pentru păstarea identităţii naţionale şi culturale, motiv pentru care, consilerii locali au aprobat organizarea şi anul acesta a Nedeii Sânzienelor şi a spectacolului folcloric, care va urma după slujba religioasă şi după tradiţionalul concurs de cai. Invitatul special al nedeii este cunoscutul interpret Puiu Codreanu. 20.000 de lei au fost alocaţi de Consiliul Local  pentru  buna organizare a evenimentului.

Pentru că în data de 24 iunie se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Iei, organizatorii speră ca şi anul acesta, portul popular să fie purtat cu mândrie, mai ales de localnici, pentru că au straie vechi şi frumoase.

Celebrăm IA, element înscris de România în patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, ca expresie vie a comunităților locale.

Cristina Chiriac fondatoarea Flori de ie, ne reamintește că : „Ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar; este sufletul și identitatea noastră. Să prețuim și să păstrăm vie această moștenire pentru generațiile viitoare.”

Turiştii, în speciali elevi și tineri,  vor putea şi ei să vadă cum se păstrează pe aceste meleaguri tradiţiile şi obiceurile populare. Credincioşii sunt aşteptaţi să participe şi la slujba religioasă  care va avea loc la Schitul din Straja, părintele Dimitrie Ivaşco va predica credincioşilor despre Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi rolul lui în propovăduirea venirii Mântuitorului în rândurile turmei Sale, cât şi despre importanţa tradiţiilor populare şi obiceiurile locului. La Schitul de la  Straja sunt aşteptate să participe şi înalte feţe bisericeşti.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share