Curtea de Conturi a finalizat auditul financiar asupra Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru anul 2023, iar raportul de audit relevă o serie de nereguli semnificative în gestionarea fondurilor publice și a activităților instituției.
Încadrarea cu personal de conducere și personal de execuție este insuficientă la nivelul unor unități subordonate, iar măsurile de atragere și menținere a resurselor umane calificate nu sunt eficiente și corelate cu volumul și complexitatea responsabilităților posturilor respective, rezultând o limitare a capacității de realizare a obiectivelor entității.
Este una dintre principalele observații rezultate în urma misiunii de audit financiar asupra contului anual de execuție al bugetului de stat pentru anul 2023 realizată, în perioada 4 martie – 29 noiembrie 2024, la Ministerul Apărării Naționale (MApN).
De asemenea, sistemul informatic al MApN nu este adaptat la volumul și complexitatea activităților desfășurate, iar programul de contabilitate utilizat nu permite generarea automată a situațiilor financiare trimestriale și anuale, ceea ce generează riscuri semnificative. Deși testele efectuate de echipa de audit nu au identificat denaturări cauzate de acest aspect, există un risc considerabil care poate fi eliminat prin implementarea unei aplicații informatice integrate care să permită centralizarea automată a datelor în situațiile financiare consolidate.
Ca urmare a misiunii efectuate, echipa de audit a concluzionat că, cu excepția unor erori care nu au caracter generalizat, situațiile financiare întocmite de MApN pentru anul 2023, prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine reală și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil în România.
Printre erorile identificate de auditorii publici externi enumerăm:
-Subevaluarea activelor necurente cu suma de 477.317.916,78 lei, ca urmare a neînregistrării a 58 de facturi în evidența contabilă, reprezentând contravaloarea unor bunuri/produse și servicii achiziționate în baza unor contracte cu parteneri externi;
-Supraevaluarea activelor curente cu suma de 219.865.800 lei, ca urmare a nejustificării unor avansuri acordate CN ROMTEHNICA SA;
-Subevaluarea capitalurilor cu suma de 335.373.970,35 lei, ca urmare a neregulilor în înregistrarea bunurilor în domeniul public și privat al statului.
Printre alte neconformități identificate, auditorii au semnalat și neactualizarea datelor din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, atât din punct de vedere al componenței, cât și al valorii acestora, din cauza modificărilor intervenite, precum investiții noi, lucrări de modernizare, reevaluări, trecerea în patrimoniul altor instituții și lucrări cadastrale.
Astfel, valoarea contabilă a bunurilor din domeniul public al statului, raportată în situația financiară aferentă anului 2023, a fost de 32.027.513.465 lei, în timp ce valoarea înscrisă în Inventarul centralizat de către MApN până la data întocmirii prezentului document este de 28.820.072.294 lei.
Din analiza gradului de implementare a măsurilor și recomandărilor dispuse de Curtea de Conturi cu ocazia precedentelor misiuni de audit financiar a rezultat un nivel ridicat (peste 90%) de implicare a conducerii MApN pentru corectarea/remedierea aspectelor negative constatate în anii anteriori
Cu excepția unor erori fără caracter generalizat, situațiile financiare întocmite de MApN pentru anul 2023 oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine reală și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil în România.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Curtea de Apel Ploiești a suspendat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024
Apel umanitar: Ajută-l pe Andrei în lupta cu leucemia!
Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești transmite un mesaj important
Guvernul slovac anchetează oamenii de știință și vaccinurile covid: „Șarlatani și escroci”
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Fosta ministră a Apelor, Doina Pană: Situația despre care vorbește Victor Ponta nu a existat
LIFE STYLE
Fără ecrane, fără stres: ghidul tău pentru o rutină de seară echilibrată
Constanța devine, pe 17 mai, locul unde familiile aleargă împreună pentru o cauză nobilă
Deputat Aurelian Cotinescu: Construcția unei lumi mai bune începe cu gesturi simple, făcute împreună
TOP 6 domenii în care merită să investești în 2025
Ce ne aduce Luna plină din Balanță, 13 aprilie 2025
SPIRITUALITATE
Bărbatul alege în mod subconștient tocmai acea femeie de care are nevoie
Sursa problemelor de sănătate este întotdeauna starea noastră interioară
Dacă omul nu se schimbă, dar se căiește, înseamnă că este ipocrit
Pentru a simți energia Divină, trebuie să cureți sufletul, să renunți la toate atașamentele
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Beneficiile spirulinei pentru un stil de viață sănătos
O nouă activitate în cadrul CAMPANIEI VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI A AVUT LOC LA LUPENI
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Cum putem supraviețui ani întregi dacă vom consuma doar curmale și apă
Cele mai frecvente greșeli în demachierea pielii sensibile și cum să le eviți
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Modernizarea Școlii „Radu cel Mare” din Târgoviște continuă cu etapa a treia
Curtea de Apel Ploiești a suspendat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024
Cursuri Erasmus în Istanbul pentru 12 bibliotecari din Dâmbovița