Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Niciun bust, nici o operă comemorativă de for public dedicată Regelui României Mari NU EXISTĂ astăzi în București!

În ziua de 20 iulie 1927 Regele Ferdinand s-a stins din viaţă. La 21 iulie 1927, s-au oficiat servicii religioase la toate bisericile din localitate, pentru odihna sufletului Regelui Ferdinand I.  În ziua de 24 iulie 1927, la ora 17.00  s-a făcut înmormântarea Regelui la necropola regală de la Curtea de Argeş.  Regele a demonstrat că este un bun român și s-a manifestat ca un adevărat patriot în toate atitudinile sale. Ferdinand a fost un mare rege, deoarece sub sceptrul său românii au înfăptuit unirea Basarabiei, Transilvaniei şi Bucovinei, cu „patria mamă”, făurind în sfârșit „România Mare”. La 15 octombrie 1922 Ferdinand a fost încoronat Rege al României Mari la Alba Iulia, iar pentru simțul datoriei și pentru devotamentul său, regele a fost numit de popor „Ferdinand cel loial” și „Ferdinand Întregitorul”. Regele a fost cu adevărat un „bun român” așa cum a jurat în momentul încoronării sale, el înfăptuind reforma agrară și împărțind pământ țăranilor, veteranilor de război și familiilor celor căzuți în războiul pentru reîntregirea țării. În anul 1925 a izbucnit criza dinastică, provocată de renunțarea principelui Carol la drepturile sale de succesiune la Coroana României, fapt ce l-a determinat pe Ferdinand să îl excludă pe Carol din Casa Regală a României și să îl numească drept principe moștenitor pe fiul acestuia, Mihai, care avea să succeadă la tron.Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927. Regele a fost plâns de o țară întreagă, dovadă fiind funeraliile ce au avut dimensiuni impresionante. A fost un rege iubit, iar acest lucru este demonstrat de faptul că pe tot drumul de la Sinaia la București și apoi spre Curtea de Argeș, locul unde a fost înmormântat, gările și drumurile au fost pline de oameni în doliu.
Și iată că la 95 de  ani de la trecerea spre ETERNITATE  Regelui Ferdinand I asociația care-i poartă numele face un apel public pentru ridicarea unui monument dedicat Regelui Întregitor, la București.
”Se împlinesc astăzi, 95 de ani de la trecerea în rândul celor drepți a marelui Rege Ferdinand I, făuritorul României Mari. În acest an, când celebrăm Centenarul Încoronării de la Alba-Iulia, gândurile noastre se îndreaptă cu adâncă reculegere spre cel căruia nici în acest an, în capitala României, nu-i putem închina o jerbă de flori, nu-i putem cinsti memoria și aduce un pios omagiu. Niciun bust, nici o operă comemorativă de for public dedicată Regelui României Mari NU EXISTĂ astăzi în București! Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” atrage atenția autorităților publice și tuturor celor care nu vor să priceapă că memoria Regelui Ferdinand I nu poate fi negociată cu istoria scrisă astăzi nedrept împotriva propriului popor și a eroilor care au crezut, în numele patriei și a regelui lor, într-o Românie incapabilă să le cinstească buna credință și jertfă!
Redați demnitatea capitalei unei țări care,  în anul 1918, sub sceptrul lui Ferdinand I, acest rege loial românilor, a scris cea mai însemnată pagină din istoria sa! Abnegaţia regelui, tăria sa de caracter, au făcut ca ţara să nu se prăbuşească în anii Primului Război Mondial. Jertfa soldatului român a fost efectul atitudinii sale ferme, a exemplului dat de rege. Să nu uităm că era german, dar s-a manifestat ca un patriot român în toţi anii de domnie, în toate atitudinile sale publice. Modest, discret, Ferdinand I al României nu a făcut niciodată caz de regalitatea lui. Solicităm public susținerea demersului nostru de către toți cei care înțeleg că proiectul unui monument închinat memoriei Regelui și Reginei României Mari, în București, este o prioritate necesară! Memoria acestora să fie prezentă  și în  viitor!” se arată în comunicatul asociației.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share