08/03/2021

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a fost reținut de poliție

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a fost reținut de poliție în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile din 2007.

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy este în arestul poliției, unde ar putea petrece următoarele două zile. Nicolas Sarkozy este acuzat de autoritățile franceze că ar fi primit bani de la fostul dictator al Libiei, Muammar Gaddafi. Suma vehiculată este de 5 milioane de euro. Nicolas Sarkozy a mai fost arestat preventiv în 2014, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, o măsură dispusă pentru prima dată împotriva unui fost şef de stat în Republica a V-a. La momentul acela, Sarkozy era acuzat că a încercat să afle informații tocmai despre această anchetă.

Cazul campaniei finanţate din Libia a luat amploare în 2011, când fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, Saif al-Gaddafi, într-un interviu pentru postul de televiziune Euronews, îi cerea lui Nicolas Sarkozy să dea înapoi banii poporului libian.

„Mai întâi Nicolas Sarkozy ar trebui să dea înapoi banii pe care i-a primit din Libia pentru a-şi finanţa campania electorală. Dă-ne înapoi banii, avem toate datele transferurilor bancare şi suntem gata să le facem publice!”, amenința Saif al-Gaddafi.

Nicolas Sarkozy ar putea fi judecat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale

Anchetatorii au intrat pe fir și au obţinut permisiunea fără precedent de a intercepta telefoanele fostului preşedinte, în cadrul investigaţiei legate de cele 50 de milioane de euro, pe care se presupune că Nicolas Sarkozy le-ar fi primit de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi. La scurt timp, procurorii şi-au dat seama ca fostul şef al statului folosea un numar secret de telefon, înregistrat pe numele altei persoane, pentru a discuta cu avocatul său despre mersul anchetei.

Astfel, procurorii au aflat astfel cine mai era implicat în acest caz şi au demarat cercetarile pentru acuzaţia de trafic de influenţă.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007.

realitatea.net

Distribuie acest articol Oficial Media
Share