Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„No gata, no hai!”…cum zicea Avram Iancu! Noi vă suntem alături!”

„Voi sunteți de vină, Școala e-o ruină!” GREVA GENERALĂ CONTINUĂ!

ȚINÂND CONT DE REVENDICĂRILE CARE NE-AU CONDUS LA GREVA GENERALĂ, DE ADEZIUNEA MAI MULT DECÂT LARGĂ A SALARIAȚILOR DIN EDUCAȚIE LA ACEASTA ȘI DE OFERTA MAI MULT DECÂT RIZIBILĂ A GUVERNANȚILOR, PENTRU A NU DEVENI CIUCA BĂTĂILOR ȘI A FI ACUZAȚI CĂ NE-AM ÎNFRUPTAT DIN CIOLACUL CĂZUT SUB MASĂ, CREDEM CĂ SINGURUL LUCRU PE CARE ÎL PUTEM FACE… ESTE GREVA GENERALĂ.

Condițiile degradante de muncă și viață în care au ajuns dascălii i-au determinat pe aceștia să iasă în stradă, acțiunea de încetare a activității reprezentând ultimul semnal disperat, tras de cei din învățământ. Guvernul României trebuie să țină cont de necesitatea unui sistem de învățământ de calitate, la standarde europene și să nu subestimeaze rolul și importanța educației, într-o lume aflată în continuă schimbare și evoluție, aceasta fiind un element esențial pentru dezvoltarea societății în ansamblul ei, știut fiind faptul că o societate educată poate beneficia de o forță de muncă mai calificată, care să contribuie la creșterea economiei și la îmbunătățirea standardelor de viață. Guvernul României trebuie să revină de urgență la masa negocierilor cu soluții pentru angajații din învățământ. Această grevă îndreptățită ne afectează pe toți, iar Executivul este obligat să găsească o soluție.

În timp ce la București protestau peste 10.000 de cadre didactice din toată țara, peste 500 de profesori veniți din tot județul Hunedoara au participat și ei la Deva, la un mars de protest.

Îmbracați în negru,  În semn de protest, participanții și-au „depus” pixurile și stilourile pe ISJ Hunedoara și Prefecturii Județului. Președintele S.I.P. Hunedoara, Paul Rusu, a declarant că, prin organizarea acestui marș „al tăcerii”, dascălii au dorit să tragă un nou semnal de alarmă.

„Este un marș “al tăcerii”, o zi tristă pentru noi. Dorim să tragem un nou semnal de alarmă. Este trist pentru că la negocieri am fost tratați ca niște asistați sociali. Am cerut respect, iar cei din Guvern au venit cu ajutoare sociale pentru noi. Au fost respinse în totalitate și se merge mai departe cu greva. Guvernanții nu au înțeles, în momentul de față, ceea ce cerem de la ei. Vrem să se recunoască meritul profesorilor în societate și, bineînțeles, acest lucru să fie recunoscut și prin salarizare. Este un gest simbolic, ne declinăm competența de a merge mai departe într-o asemenea situație. Mingea este în terenul lor. Este un semn de protest din partea profesorilor că așa nu se mai poate. Pixul, stiloul, este simbolul muncii noastre. Îl depunem ca semnal de neputință”a transmis liderul hunedorean.

Uniunea Sindicatelor Europene din Educație – ETUCE, au transmis o scrisoare către premierul României, Nicolae Ciucă și ministrul  Educației, Ligia Deca și către liderii sindicatelor reprezentative din educație, pentru a se declara solidari cu protestatarii intrați luni în grevă generală. Organizația care reprezintă 127 de sindicate din Educație, cu 11 milioane de membri, face apel la condiții mai bune de lucru, la o finanțare mai aproape de media europeană a sectorului și la salarii mai atractive pentru cei care lucrează în acest sistem.

„Am hotărât să dăm un răspuns guvernului la oferta înaintată aseară. Miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte. În acest moment, prin atitudinea guvernului, prin atitudinea Parlamentului României, România educată devine un conţinut lipsit de sens. Îl las aici împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată. (…) România educată este un concept frumos, dar golit de conţinut. Ne-am săturat să avem un sistem subfinanţat. Vrem un învăţământ modern, vrem o resursă umană suficientă şi motivată astfel încât să aibă satisfacţii nu numai din punct de vedere profesional, cât şi material“, a declarat  Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, la acţiunea de protest organizată joi în Bucureşti.  Cadrele didactice anunţă un nou marş de protest, săptămâna viitoare, marţi. Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a spus că:  ”voucherele pe care le-au pus pe masă guvernanţii,  nu sunt venituri care vor contribui la pensiile profesorilor”.

 

Declarații de susținere a grevei profesorilor:

”Dragă și stimate coleg de lectură social media: copil, elev, părinte, contribuabil… Poziția noastră publică este cunoscută și asumată de către federațiile noastre sindicale. Nu suntem subordonații dumneavoastră, cu tot dragul și respectul! Suntem co-beneficiari și co-plătitori de peste 30 de ani în sistem… ! Poate suntem parteneri ! Am contribuit prin firmele noastre, familiile noastre și funcțiile noastre! România educată nu este nici a președintelui Iohannis, nici a părinților, nici a elevilor de acum… este parte din SNAP 2020-2024 și parte din Legea 51 din 1991 ca efect clar aplicat al Constituției României! Politic, public, profesional, au greșit grav toți factorii de decizie și au subestimat efectul lebedei negre. Mergem înainte. Altfel dispărem ca stat, nație și reper românesc; devenim un teritoriu de păreri și plăți. Seară frumoasă! Cel mult putem să vă ascultăm. Mesajul a rămas aceleași: ,,A ajuns cuțitul la os!”

”Având în vedere neaplicarea prevederilor legale, privind drepturile salariale cuvenite din anul 2017 până în prezent, sumele de bani pe care ar trebui să le primească, in mod normal, retroactiv, angajații din învățământ, se ridică undeva între 40.000 și 50.000 lei. De persoană!!! Cam așa ceva !!! Astea sunt restanțele! Apoi negocieri pentru ce se va întâmpla mai departe !!!!”

”Profesorii sunt elita acestei țări!  Așa că, domnilor lideri de sindicat Anton Hadar, Simion Hancescu,  Marius Nistor, ziceți Guvernului: „No gata, no hai!”…cum zicea Avram Iancu! Noi vă suntem alături!”

„Blocul Național Sindical își exprimă solidaritatea față de toate cadrele didactice aflate în grevă generală. Gestul dascălilor de a nu mai intra la cursuri este perfect justificat pentru că, din păcate, de ani de zile asistăm la numeroase decizii politice care au vizat, în mod negativ, sistemul educațional din România, decizii care mai mult par a fi asumate de cel care a scris versurile celebrului cântec „Țara te vrea prost”. Ca de obicei, în negocierile cu liderii de sindicat ai profesorilor, veți repeta obsesiv mesajul: ”Nu sunt bani!”. Auzim această justificare de ani de zile, ori de câte ori încercăm să găsim soluții pentru educație de calitate, dar și pentru servicii de sănătate publică sau pentru servicii sociale de calitate.

Astăzi, profesorii nu sunt singurele categorii sociale nemulțumite de actuala politică. În perioada următoare există posibilitatea ca și alte sectoare să intre în grevă.

Grefierii, personalul auxiliar din cadrul instanțelor de judecată și consilierii de probațiune sunt doar câteva dintre categoriile socio-profesionale care avertizează cu greva. Din 2018 până în prezent, aceștia nu au primit niciun leu creștere salarială, în ciuda inflației galopante care le-a erodat constant veniturile în ultimii cinci ani. Stimați lideri ai coaliției, decontați astăzi nota de plată a unui sistem fiscal specific unei perioade de acumulare de capital care era necesară României la începutul anilor 2000.

Din păcate, mențineți acest model de mai bine de 20 de ani, în contextul în care mediul economic al României nu mai are nevoie de astfel de stimulente. Mediul economic este în prezent dominat de mari corporații ce raportează la sfârșitul anului fiscal profituri de miliarde de lei, bonusuri generoase pentru manageri și dividente consistente pentru acționari.

Totodată, decontați astăzi și o impresionantă listă de decizii politice prin care ați pedepsit lucrătorii și ați recompensat capitalul:

– Ați rupt legătura dintre coșul minim de consum și valoarea salariului minim, astfel încât sărăcia în muncă este un fenomen deja cronicizat.

– Ați distrus capacitatea de asociere și negociere a lucrătorilor din România, astfel încât ați făcut din România o piață a muncii în care peste o treime dintre lucrători sunt plătiți cu salariul minim, stimulând astfel în continuare migrația tinerilor către alte state membre UE.

– Ați eliminat răspunderea socială a capitalului în cofinanțarea sistemului public de pensii, cât și a sistemului public de asigurări de sănătate, lăsând în “cârca” lucrătorului român responsabilitatea finanțării unui procent covârșitor a sistemului de securitate socială.

– Ați creat un cadru legislativ și instituțional în care investițiile în sănătate și securitate în muncă, pe care ar fi trebuit să le facă angajatorii, sunt o glumă. Și aici România ocupând un dezonorant loc 1 în Uniunea Europeană la accidente de muncă soldate cu deces.

– Ați creat un cadru legislativ în care investiția capitalului în propria forță de muncă este mai degrabă o recomandare decât o obligație. Acest lucru face ca țara noastră să figureze, în statisticile europene, pe ultimul loc la formarea profesională a adulților. Mai mult, acum vă pregătiți, ca printr-un proiect de act normativ aflat în dezbatere la Camera Deputaților, sa le luati și această răspundere oferindu-vă cu generozitate să finanțați de la bugetul public formarea profesională a salariaților companiilor private.

Toate aceste lucruri enumerate anterior arată, în mod clar, lipsa de respect față de actualii lucrători și față de generațiile de lucrători care urmează să intre pe piața muncii.

Politica fiscală defectuoasă limitează semnificativ capacitatea Guvernului de a oferi servicii publice de calitate.

Este imperios necesară o schimbare de atitudine politică în ceea ce privește sistemul fiscal și sistemul bugetar din Romania. Codul fiscal trebuie să fie reformat din temelii, mai ales în ceea ce privește așezarea sarcinii fiscale între muncă și capital. Este singura cale prin care putem să ieșim din acest cerc vicios pe care, cu ani în urmă, predecesorii dumneavoastră l-au creat.

Ați format o coaliție pentru guvernarea României, aveți o majoritate confortabilă, ceea ce vă permite adoptarea unui pachet de măsuri care să contribuie la creșterea calității serviciilor publice și totodată la soluționarea deficitelor publice excesive, fără a muta generațiilor următoare povara datoriei publice actuale. Singura dumneavoastră soluție a rămas o revizuire din temelii a modului de construcție a politicii fiscale, atât în ceea ce privește tratamentul fiscal al veniturilor și averilor, cât și în ceea ce privește strictețea cu care se sancționează munca la negru și evaziunea fiscală. Aceasta este singura cale care ar aduce suficiente resurse financiare pentru a putea face schimbări reale în domenii precum educație, sănătate și muncă. Nu mai e loc și nu mai e timp să vă ascundeți după simple discursuri sau după doctrina de partid, în timp ce realitățile sunt crâncene: în vreme ce salariații sărăcesc sau decid să părăsească țara, capitalul este stimulat să acumuleze și să exporte profituri uriașe!„ se subliniază în comunicatul de presă al BNS.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) susține greva profesorilor și anunță că polițiștii de penitenciare vor ieși în stradă alături de cadrele didactice. Sindicatele din penitenciare consideră că măsura luată de profesori de a declanșa greva generală este una legitimă, atâta timp cât un profesor își începe cariera cu un salariu de 2400 de lei. În spirit de solidaritate sindicală, polițiștii de penitenciare vor protesta alături de educatori, învățători și de profesori. ”Politicienii ar trebui să înțeleagă că educația, alături de sănătate și de siguranța națională reprezintă unul dintre cei trei piloni interdependenți ai unui stat de drept funcțional. România este țara cu cei mai mulți analfabeți din Europa, iar această situație denotă lipsa de interes a clasei politice pentru educația românilor. Lipsa de educație și un învățământ pe butuci au ca efecte, printre altele, creșterea infracționalității în Românie. Avem în penitenciare 23.000 de deținuți, dintre care peste 15.000 au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni cu violență (crime, violuri, tâlhării). O educație corespunzătoare, un sistem de învățământ pus la punct și guvernanți care să nu-și bată joc de cadrele didactice ar fi determinat ca numărul românilor, victime ale infractorilor dovediți de instantă să fie mult mai mic. Guvernul României cheltuiește lunar aproximativ 6000 de lei cu un deținut, în timp ce educatorii, învățătorii, profesorii își încep carierele cu un salariu de aproximativ 2400 de lei. Paradoxal, cifrele demonstrează că politicienii respectă mai mult infractorii decât pe propriii lor dascăli. Condițiile de detenție din închisori sunt superioare condițiilor din școlile din mediul rural. Fără educație în condiții corespunzătoare, fără dascăli motivați din punct de vedere financiar, învățământul românesc nu are nicio perspectivă de dezvoltare. Sindicatele din penitenciare consideră că nu este de mirare că negocierile sindicatelor din învățământ cu reprezentanții Guvernului au eșuat. Eșecul era previzibil, la fel cum a fost proiectul “România educată” al președintelui Klaus Iohannis. Cum ar putea să se înțeleagă profesorii cu un prim-ministru care a fost prins că a copiat teza de doctorat?! Greva profesorilor reprezintă nota pe care dascălii i-o dau lui Nicolae CIUCĂ la examenul de prim-ministru al României. Profesia de educator, învățător, profesor este una vocațională, însă chemarea de dascăl nu produce performanță pe stomacul gol” se arată și în comunicatul FSANP.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share