NOAPTEA CERCETĂTORILOR în mai multe orașe din țară

Pe 30 septembrie și 1 octombie copiii și adulții deopotrivă sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele: zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității, dar și dezbateri sau conferințe pe teme de interes în cercetare. Evenimentul desfășurat sub tema ”ReCoN-nect – Research Communication for Active Learning” aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg și se desfășoară în numeroase orașe din țară într-un mod interactiv, educativ și distractiv. Institute de cercetare și instituții de învățământ superior de prestigiu din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului. Se vor organiza evenimente în Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești, Buzău, Baia Mare, Bistrița, Suceava, Satu- Mare, Brăila, Galați, Geoparcul Oltenia de sub Munte, Măgurele, Geoparcul Carpaterra, Geoparc Ținutul Buzăului.

În București, evenimentul se desfășoară pe 30 septembrie în următoarele locații:

  • Parcul Izvor – Rondul Bicicliştilor – 16:00 – 22:00,
  • Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – 17:00 – 20:00, holul şi sălile interioare ale muzeului
  • Participarea la toate activitățile este gratuită.

În județul Hunedoara, evenimentul va fi organizat de cei de la Geoparc ȚARA HAȚEGULUI, unde vor avea loc  ateliere și excursii de teren pe teme de botanică, biodiversitate, vulcanologie și geodiversitate. Coordonatorii sunt Adina Popa și  Dan Horațiu Popa (Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului).

Ce are de oferit Geoparcul Țara Hațegului în ceea ce privește geodiversitatea la nivel mondial?
Vă spunem doar că, din acest punct de vedere, localități ca Sânpetru, Tuștea, Densuș sau Șibișel sunt mai cunoscute la nivel global, în lumea oamenilor de știință, decât multe dintre orașele importante ale României. Rețeaua Internațională a Geoparcurilor (Global Geoparks Network) promovează, în întreaga lume, câteva dintre cele mai valoroase exemple. În satul Sânpetru, pe râul Sibișel, există mai multe geosite în locurile unde au fost găsite fosile de dinozauri cretacic. Aici a început baronul Nopcsa cercetările paleontologice în 1900, loc cunoscut astăzi ca Valea Dinozaurilor.

Geozitul Tuștea a dezvăluit în ultimele decenii mai multe ouă de dinozaur, aparținând unui hadrosaur numit Telmatosaurus transsylvanicus. Geoziturile de pe Drumul Vulcanilor, în satul Densus, dezvăluie urmele erupțiilor antice din Cretacicul târziu, cum ar fi bombe vulcanice, lapilli și lave de pernă.

Anual, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele. De la prima ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni în 2005 și până acum, milioane de vizitatori au intrat în legătură cu oameni de știință de pe întreg continentul și nu numai. Evenimentul atrage anual peste 1.5 milioane vizitatori din Europa și nu numai. Anul acesta, evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni va fi organizat în 25 țări, pe 30 Septembrie 2022. Peste 400 orașe europene și nu numai vor găzdui întâlniri cu cercetători și oameni de știință, iar publicul va avea ocazia să-i cunoască și să înțeleagă mai bine impactul pe care munca lor îl are asupra vieții cotidiene.

 

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share