”Noi trebuie să fim stăruitori în a ne păstra tradițiile și să consumăm ceea ce produce pământul”

Expo Târg – Festivalul Vânătorilor” organizat la Vața de Jos a fost locul unde s-au întâlnit, duminică, sute de oameni pentru a participa la cel mai important eveniment popular de toamnă al Țării Zarandului, organizat cu prilejul „ Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești”.
Acesta a fost inclus în campania de promovare a produselor agroalmentare româneșt inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Vața de Jos este o comună care se poate dezvolta la un nivel extraordinar doar din turism, însă pentru a crește gradul de ocupare a pensiunilor și pentru a stimula vizitarea comunei de către turiști,  trebuie să se creeze o atmosferă în acest sens.
Pe lângă deschiderea stațiunii, există o serie de obiective turistice care vor fi puse în valoare pentru a fi vizitate, obiective care trebuiau să fie puse în valoare de mult timp. Acum, în comună lucrurile au fost pornite și pe lângă aceste obiective de investiții, Primarul comunei, din partea PNL, Liviu Lință a înțeles că trebuie să creeze și evenimente care să aibe ecou în comunitatea județeană,  iar ieri  a fost organizat EXPO-  târg, un eveniment care a adus aproape producători din județ,  dar și vânători de seamă.  Țara Zarandului are un specific aparte pentru aceste târguri și pentru asta trebuie felicitate toate autoritățile locale și județene, dar și Grupul de Acțiune Locală “Țara Zarandului”.
În prezent, Țara Zarandului se concentrează pe intervenții în sprijinirea fermierilor și a producătorilor locali în vederea creșterii competitivității pe piață prin două măsuri: cooperare și scheme de calitate cu o valoare aproximativă de 300.000 de euro. Totodată, prin măsurile destinate micilor fermieri s-a dorit sprijinirea integrării și consolidării poziției pe piață a fermierilor mici, precum și încurajarea antreprenoriatului și creării locurilor de muncă. Astfel, s-au creat 20 de locuri de muncă, datorită măsurilor destinate activităților non-agricole.  Printre realizările GAL Țara Zarandului aminitim: susținerea proiectelor culturale care pun în valoare și promovează Țara Zarandului, respectiv finanțarea a două muzee cu colecții impresionante, finantarea unor asociații prin dotarea acestora pentru a desfășura acțiuni în domeniul cultural, social și de tineret. Un accent deosebit s-a pus pe investiții în dezvoltarea comunelor și intervenții destinate grupurilor vulnerabile.
„Produsele românești trebuie să ocupe vitrinele magazinelor şi să umple mesele consumatorilor pentru că sunt extraordinar de bune, iar producătorii noștri valoroși ştiu să le pregătească şi o fac cu mult suflet. Noi trebuie să fim stăruitori în a ne păstra tradițiile și să consumăm ceea ce produce pământul, avem un patrimoniu gastronomic extrem de bogat,  pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn pe toți să faceţi ca mine: să mâncaţi românește!”, a  transmis  ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA.
Printre expozanți s-au regăsit și reprezentanții APIA HUNEDOARA  PRIN CENTRUL LOCAL BRAD.
”Astăzi a fost rândul profesionistilor de la  APIA  Centrul Local Brad , să ne taie răsuflarea cu aranjamentele de toamna perfecte, privind promovarea și informarea fermierilor la târgul ,, Roadele toamnei de la Vața” Felicit implicarea lor alături de doamna director adjunct Mirela PARASCHIV.
APIA  va fi mereu alături de fermieri și suntem  pregătiți pentru efectuarea plăților în avans a cererilor pe campania 2022.” a precizat Veronica Topor, directorul executiv al APIA HUNEDOARA.

Guvernul a aprobat în ședința Guvernului din data de 5 octombrie 2022 o Hotărâre privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și al plăţii pentru tinerii fermieri. Prezentul act normativ aprobă acordarea în avans a plăților în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal, începând cu data de 16 octombrie 2022, într-un procent de maximum 70%. Peste 800.000 fermieri vor putea beneficia de aceste forme de sprijin.

Cuantumurile pentru plățile directe în sectorul vegetal sunt:

  • schema de plată unică pe suprafaţă (96,2796 euro/ha),
  • plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (48,7184 euro/ha),
  • plata pentru înverzire (58,5308 euro/ha) și,
  • plata pentru tinerii fermieri (48,1398 euro/ha).

Sumele necesare pentru aplicarea plăților directe în sectorul vegetal, ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă, se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata în avans se va acorda începând cu data de 16 octombrie 2022.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share