Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Noile măsuri fiscale propuse de ministerul de resort

Voucherele de vacanţă vor fi acordate numai pentru angajaţii din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut iar valoarea acestora va creşte la 1600 de lei, de anul viitor, conform Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicat de Ministerul Finanţelor.

masuri fiscale

Totodată, valoarea indemnizaţiei de hrană/tichetelor de masă/normei de hrană nu poate depăşi, anual, contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019.
„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se menţionează în Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege.
Se propune limitarea cuantumului sporului de condiţii periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei, în timp ce acordarea indemnizaţiei de hrană sau tichetelor de masă se va adresa numai angajaţilor din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.
„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în documentul citat.

În acelaşi timp, în cazul tichetelor de masă se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi reţinută la sursă.

„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se precizează în actul normativ, prezentat în pdf.

 

 

”România trebuie să urmărească activ reforme în diverse sectoare, inclusiv pe piața muncii, administrația publică și întreprinderile de stat. Aici avem reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanța companiilor de stat și reforma salarizării bugetare, fără de care nu putem accesa banii europeni care sunt motorul investițiilor până în 2029. Prin reforme, vom optimiza modul în care cheltuim banii publici, asigurându-ne că aceștia ajung acolo unde e cea mai mare nevoie de ei. Astfel, vom putea să oferim servicii publice de calitate, să eliminăm cheltuielile inutile și să orientăm bugetul către sectoarele cu impact maxim asupra cetățenilor.
Și tot prin implementarea reformelor vom ajunge să vorbim și de pensii mai mari și echitabile pentru toți românii, în special pentru cei care au contribuit la dezvoltarea țării de-a lungul anilor” a ținut să transmită ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin