Noile măsuri fiscale valabile de la 1 ianuarie 2023

Nicolae Neagu (PNL), președintele Comisiei pentru Buget-Finanțe:

„Noile măsuri fiscale valabile de la 1 ianuarie 2023 au avut în vedere menținerea unei fiscalități reduse, care să stimuleze crearea de noi locuri de muncă, creșterea nivelului de trai și nu în ultimul rând creșterea economică. Partidul Național Liberal a obținut în urma negocierilor din coaliția de guvernare păstrarea cotei unice de 16% și stabilirea impozitul pe dividende la 8%, două măsuri fiscale care să afecteze cât mai puțin cu putință mediul de afaceri în următoarea perioadă. PNL a venit în sprijinul mediului de afaceri și al IMM-urilor prin măsuri de stimulare economică și programe precum IMM INVEST PLUS, Sprijin pentru România, și a susținut, cu fiecare ocazie, că România are nevoie nu doar de stabilitate în fiscalitatea companiilor ci și de un climat favorabil investițiilor pe termen mediu și lung. PNL s-a opus ferm suprataxării companiilor, impozitului progresiv și taxei de solidaritate”, a precizat liberalul.

Acesta a prezentat pe scurt și măsurile fiscale propuse de PSD, precizând faptul că sunt „măsuri fiscale de compromis, care nu au fost susținute de PNL, elaborate și inițiate de PSD și echipa ministrului Câciu”.

„Există și alte măsuri care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, variante de compromis în coaliție, care au fost propuse de PSD precum:
🔵Creșterea TVA la 9% pentru HORECA
🔵Creșterea TVA la 19% pentru băuturile cu mult zahăr
🔵 Aplicarea unei cote de TVA de 5% pentru locuințele cu o suprafață utilă de maxim 120 mp, cu valoare de maxim 600.000 de lei.
🔵Creșterea impozitului pe dividende la 8%
🔵Prelungirea taxării inverse până în 2026
🔵Scăderea plafonului cifrei de afaceri anuale de la 1 mil euro la 500 mii euro, pentru impozitarea ca microîntreprinderi
🔵Scăderea plafonului activităților independente la 25.000 euro/an
🔵 Scăderea plafonului de salariu din construcții, agricultură și industrie alimentară, pentru primirea de facilități la 10.000 lei
🔵Creșterea impozitării câștigurilor din jocurile de noroc
🔵 Eliminarea deducerii de 40% pentru impozitele din chirii
🔵Limitarea beneficiilor extra-salariale la maxim 33% din valoarea salariului de încadrare
🔵Plafoane multiple pentru contribuțiile sociale, ale celor cu venituri extra-salariale
🔵Un nou program informatic nou, prin care ANAF să poată centraliza informațiile privind toate veniturile și proprietățile deținute de o persoană fizică”, se arată în postarea liberalului.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share