Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Noile modificări legislative vor sprijini zona VĂII JIULUI 

 

Având în vedere necesitatea asigurării securităţii energetice a României şi rolul important pe care operatorii economici naţionali în domeniul energiei îl joacă în garantarea acesteia şi observând că actuala incertitudine economică globală , marcată prin instabilitate financiară şi fluctuaţii ale pieţelor de capital, impune măsuri specifice pentru consolidarea poziţiei strategice a companiilor de stat în sectoarele cheie ale energiei, senatorii au aprobat modificările la Legea 5 /2025. De modificarea acestei legi va beneficia și Complexul Energetic Valea Jiului și implicit zona Văii Jiului.

Pentru a asigura protecția eficientă a actiunilor detinute de stat şi pentru a preveni pierderile  economice semnificative, era imperativă adoptarea unor măsuri de consolidare a poziției statului ca acționar la operatorii economici de importanţă strategică, conform politicii interne a Guvernului asumată în Programul de guvernare 2023-2024  “Viziune pentru națiune“, adoptat prin Hotărârea Parlamentului nr. 22/2023 pentru acordarea încrederii Guvernului.

 

O destabilizare a companiilor cu capital de stat ar putea avea consecinţe negative extinse, care depăşesc sfera angajaţilor direcţi.

În multe regiuni (zone monoindustriale), aceste companii sunt principalii angajatori, iar o scădere a activităţii lor economice ar putea duce la o creştere a şomajului, afectând astfel şi alte sectoare economice conexe.

Scăderea producţiei într-o companie energetică de stat ar putea avea un efect domino asupra furnizorilor locali şi a altor industrii dependente, agravând criza economică  şi socială, așa cum se întâmplă în cazul Complexului Energetic Hunedoara, sau a Complexului din Oltenia,  iar  menținerea  activității acestor companii prin intervenţia statului,  asigură nu doar protecţia locurilor de muncă, dar şi prevenirea tensiunilor sociale, care ar putea apărea in cazul unor concedieri masive sau reduceri de activitate.

În România, companiile cu capital de stat unde statul este acţionar majoritar sau unic, există peste 200.000 de persoane. Alte sute de mii de  angajaţi sunt în companiile în care,  statul este acţionar minoritar. Aceasta include angajaţi din diverse sectoare economice, precum energie, transporturi, şi telecomunicaţii, care sunt considerate de importanţă strategică pentru economia naţională.

Acest număr subliniază importanţa acestor companii nu doar din punct de vedere economic, ci şi social, având în vedere contribuţia lor semnificativă la piaţa muncii din România.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share