„Nu accept linia roșie a nimănui”

Președintele SUA  Josef  Biden va avea astăzi  o convorbire prin intermediul unei  convorbiri on line  cu Vladimir Putin, încercând să sublinieze preocupările SUA cu privire la consolidarea forțelor Rusiei la granița cu Ucraina, a anunțat Casa Albă, sâmbătă seara, intr-o scură informare de presă.  

Joseph R. Biden, Jr. va susține un apel video securizat cu președintele Vladimir Putin al Rusiei marți, 7 decembrie 2021.   Cei doi  liderii vor discuta o serie de subiecte din relația SUA-Rusia, inclusiv stabilitatea strategică, cibernetica și probleme regionale. Președintele Biden va sublinia preocupările SUA cu privire la activitățile militare rusești la granița cu Ucraina și va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Liderul american a declarat că el și consilierii săi pregătesc inițiative menite să îl descurajeze pe Putin de la o invazie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat sâmbătă planurile agenției de știri de stat ruse RIA Novosti și a declarat că va avea loc marți seara. Peskov a adăugat că „președinții vor decide singuri” cât va dura conversația.  Casa Albă nu a comentat imediat anunțul. Rusia este mai fermă ca niciodată că SUA garantează că Ucraina nu va fi admisă în alianța militară NATO.

Între timp, oficialii americani de informații au stabilit că Rusia a adunat aproximativ 70.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina și a început să planifice o posibilă invazie încă de la începutul anului viitor, potrivit unui oficial al administrației Biden, care nu a fost autorizat să discute despre această constatare. public și a vorbit sub condiția anonimatului. Riscurile pentru Putin de a trece printr-o astfel de invazie ar fi enorme.  Oficialii americani și foștii diplomați americani spun că, în timp ce președintele rus pune în mod clar bazele pentru o posibilă invazie, armata ucrainei este mai bine înarmată și pregătită astăzi decât în ​​trecut și că sancțiunile amenințate de Occident ar aduce prejudicii grave economiei ruse.

„Ceea ce fac,  este să pun împreună,  ceea ce cred că va fi, cel mai cuprinzător și mai semnificativ set de inițiative pentru a-i face foarte, foarte dificil dlui  Putin să meargă înainte și să facă ceea ce oamenii sunt îngrijorați,  că ar putea face”, a spus Biden  vineri.

Oficialii ucraineni au spus că Rusia ar putea invada luna viitoare. Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că numărul trupelor ruse în apropierea Ucrainei și în Crimeea anexată de Rusia este estimat la 94.300 și a avertizat că este posibilă o „escaladare pe scară largă” în ianuarie 2022.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat recent că un grup de ruși și ucraineni plănuia să încerce o lovitură de stat în țara sa și că comploterii au încercat să solicite ajutorul celui mai bogat om al Ucrainei, Rinat Akhmetov. Rusia și Ahmetov au negat că este în desfășurare vreun complot, dar rușii au devenit mai expliciți recent în avertismentele lor către Ucraina și Statele Unite. Kremlinul a declarat vineri că Putin, în timpul apelului său cu Biden, va căuta garanții obligatorii care să împiedice extinderea NATO în Ucraina. Biden a încercat să evite cererea în comentarii adresate reporterilor vineri, înainte de a pleca într-un sejur de weekend la Camp David. „Nu accept linia roșie a nimănui”, a spus Biden. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că administrația se va coordona cu aliații europeni dacă va continua cu sancțiunile. Ea a făcut aluzie la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, peninsula Mării Negre, care se afla sub controlul Ucrainei din 1954. Rusia a sprijinit, de asemenea, separatiștii din estul Ucrainei într-un conflict de șapte ani,  care a costat peste 14.000 de vieți. „Știm ce a făcut președintele Putin în trecut”, a spus Psaki. „Vedem că el își pune în aplicare capacitatea de a acționa în scurt timp.”

 

P

Distribuie acest articol Oficial Media
Share