03/08/2021

”NU ESTE ÎN INTERESUL SUA ȘI NICI AL RUSIEI SĂ SE AFLE ÎNTR-UN NOU RĂZBOI RECE”

Președintele american Joe R. Biden Jr. a declarat la Geneva, după primul său summit bilateral cu președintele rus Vladimir Putin, că: ”nu este în interesul SUA și nici al Rusiei să se afle într-un nou Război Rece”, făcând trimitere la ascensiunea Chinei care amenință stabilitatea mondială. Liderul de la Casa Albă a subliniat că ”relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia trebuie să fie una stabilă şi predictibilă”, în timp ce președintele rus a afirmat că ”este “greu de spus” dacă relaţiile cu SUA se vor îmbunătăţi, dar există o “licărire de speranţă” în ce priveşte încrederea reciprocă”

Președinții SUA și Rusiei, au adoptat  și o declarație strategică comună privind stabilitatea strategică  în care au reafirmat “principiul conform căruia un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată” și au anunțat că “Statele Unite și Rusia vor demara împreună, în viitorul apropiat, un dialog bilateral integrat privind stabilitatea strategică”.

Ambii președinți au adoptat poziții pozitive după summitul lor de la Geneva, Joe Biden a exprimat ferm că agenda sa nu este împotriva Rusiei, ci este ”pentru poporul american”, dar ”drepturile omului sunt şi vor fi întotdeauna pe masă”, iar Statele Unite vor continua să ridice problemele legate de drepturile fundamentale ale omului, au discutat despre situația din UCRAINA  și BELARUS,etc.  Încărcat cu reconfirmarea unității transatlantice și cu deciziile și angajamentele democrațiilor occidentale și liberale de la summit-urile G7, NATO și Uniunea Europeană, inclusiv cu privire la acțiunile agresive ale Rusiei, Joe Biden a încheiat primul său turneu politic internațional ca președinte al SUA cu o întâlnire crucială pentru relațiile dintre SUA și Rusia, aflate la cel mai scăzut nivel de la finalul Războiului Rece. Preşedintele rus a declarat jurnaliştilor în conferinţa sa de presă separată de după summit că: ”întâlnirea a fost una constructivă, s-a desfăşurat fără ostilitate” şi a demonstrat dorinţa celor doi lideri de a se înţelege, pe viitor. Putin a mai afirmat că Rusia şi SUA au o responsabilitate comună faţă de stabilitatea nucleară şi vor purta discuţii asupra unor posibile modificări ale Noului Tratat Start, recent înnoit.

biden+putin

Singurul dosar pe care SUA și Rusia au progresat în ultimii ani este prelungirea Tratatului New START pentru încă cinci ani, ultimul mare acord strategic în vigoare între Moscova și Washington, după încetarea Tratatului INF, SUA acuzând Rusia că dezvoltă noi rachete, imposibil de detectat.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share