31/10/2020

Nu poți renunța la telefonul mobil când conduci? Află cum îl poți folosi în siguranță

Dacă vorbești la telefon, faci live sau butonezi pe internet în timp ce te afli la volanul mașinii, amintește-ți că nu îți pui doar viața ta în pericol, ci și pe a celorlalți participanți la trafic. Întrucât riscul de accident rutier crește cu 50% din această cauză, autoritățile au mărit sancțiunile.

         Așadar, atunci când se află la volanul vehiculului, șoferii nu au voie să folosească telefonul mobil, tableta sau camera foto. În caz contrar, riscă nu doar o amendă cuprinsă între 800 și 1160 de lei, ci și suspendarea permisului auto timp de o lună. Aceste reguli sunt prevăzute, din 2019, de Codul Rutier, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.        

        Cum poți folosi telefonul mobil în siguranță când ești la volan?

     De ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în timp ce conduci? Motivele sunt destul de evidente. Chiar și o distragere de două secunde poate crește extrem de mult riscul de accident. De exemplu, la 60km/h, viteza cu care se circulă în mod normal în oraș, mașina se mișcă cu 16 centimetri pe secundă, deci, în doar două secunde de neatenție, aceasta parcurge peste 30 de metri, suficient de mult pentru a nu observa un pieton, o bicicletă sau o altă mașină care s-a oprit brusc în fața ta.

         Evident că sunt și foarte multe persoane, aproximativ 98% din cei care folosesc telefonul mobil în mașină, care stau doar pe hărți și GPS. În acest caz, conform autorităților, este legal, însă trebuie să o faci astfel încât să nu pui viața în pericol nimănui:

  • Cumpără un suport de telefon pentru mașină, astfel nu va trebui să mai ai grija lui când conduci. Iar producătorii ți-au pregătit foarte multe variante: cu sistem de prindere pentru gurile de ventilație, pentru bord, pentru parbriz sau pentru slotul CD. Poți încerca unul dintre modelele oferite de brandul Lerato, extrem de modern și rezistent.
  • Setează destinația finală înainte de a pleca la drum, iar în cazul în care apar modificări pe traseu, ar fi indicat să oprești pe partea dreaptă a drumului și să schimbi. Însă, specialiștii spun totuși că o simplă apăsare pe ecran pentru a răspunde la un mesaj de genul „A fost găsit un traseu nou mai rapid. Acceptați? DA sau NU” nu îți va pune viața în pericol pentru că este ca și cum ai schimba un post de radio. Dar, ține minte – pentru operațiuni complexe, oprește mașina și abia după folosește telefonul mobil!

Există o soluție și pentru șoferii care s-au obișnuit ca în timpul petrecut în trafic să fie acompaniați de persoanele cu care reușesc să se întâlnească mai rar. Așadar, dacă îți dorești să vorbești la telefon în timp ce conduci, ai putea să-ți achiziționezi o cască bluetooth, care să-ți lase una dintre urechi descoperită, pentru a auzi ce se întâmplă în jurul tău. Iar, ultima soluție, dar nu cea din urmă, dacă ai o mașină suficient de nouă, îți poți conecta direct telefonul, iar muzica din mașină va fi înlocuită de vocea celor dragi. 

Ai ajuns la sfârșitul articolului și nu ai aflat cum poți folosi Facebook-ul și Instagram-ul la volan? Ei bine, pentru aceste aplicații nu există o soluție. Lasă-le pentru timpul liber și NU pentru atunci când conduci.  

         Sursă foto: Shutterstock.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share