Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

O barza ranita este lasata la voia-ntamplarii – Autoritatile dorm pe banii nostri

Barza ranita - Oficial Media
Doar in Romania se poate intampla asta ca o stare de normalitate. In timp ce un om, Ionut Lica, incearca sa faca ce este civic, legal si uman, autoritatile dau din umeri si paseaza responsabilitatea de la o institutie la alta. 
Astazi in jurul orei 14.30, am sunat-o pe doamna Bold sa o intreb daca s-a rezolvat cu barza si am ramas uimit sa aud ca echipajul primariei (format din 2 persoane si o masina Logan) a venit intr-adevar astazi dimineata in jur de ora 9, dar au ridicat din umeri si au spus ca ei nu pot face nimic si bineinteles au plecat asa cum au venit. Indignat, am pus mana pe telefon si am sunat si eu la 112, fiind de asemenea transferat catre I.S.U. Acestia mi-au spus ca stiu despre eveniment si mi-au spus ca ei au contactat Electrica, ne transmite prin email domnul Ionut Lica.
In zona comunei Dragomiresti, in satul Decindeni, un pui de barza – specie ocrotita prin lege – se zbate intre viata si moarte fara ca autoritatile sa ia vreo masura de salvare. Cum deja ne-am obisnuit, munca la romani este ca o secventa din filme cu prosti. Angajati ai primariei Dragomiresti, reprezentanti ai Electrica,  ai I.S.U. si alti factori responsabili, nu sunt capabili sa ia masurile ce se impun in astfel de situatii.

În sprijinul ocrotirii berzelor vin convenţiile internaţionale la care a aderat şi România. Asemenea convenţii sunt de exemplu cele încheiate la Berna şi la Bonn. În ţara noastră barza albă este ocrotită prin următoarele legi: Legea Nr. 13/1993, Legea nr. 137/1995, Legea nr. 103/1996, Legea 13/1998. Omorârea păsărilor şi a puilor precum şi distrugerea ouălor şi a cuiburilor se pedepseşte conform legii cu o amendă de 1 000 000 de lei.

Principalii factorii care periclitează populaţia de berze albe

  1. Reducerea şi dispariţia habitatelor de hrănire

Viitorul berzelor şi supravieţuirea lor pe termen lung în România depinde în mare măsură de protejarea zonelor umede  (pajişti, fânaţe, zone inundate). Este important ca aceste zone care reprezintă un mediu de viaţă şi pentru multe alte specii ocrotite, să fie protejate.

2 . Distrugerea cuiburilor

Deşi prin lege atât barza cât şi cuibul acesteia sunt protejate, în unele cazuri cuiburile sunt aruncate de pe case sau stâlpii electrici. În alte cazuri, prin dărâmarea unor clădiri se distruge şi cuibul.

Ghid pentru confecţionarea şi montarea suporturilor pentru cuiburi de berze aflate pe clădiri

  1. Electrocutarea

Cuiburile aflate direct pe firele electrice, respectiv păsările, pot scurtcircuita reţeaua.

Scurtcircuitul provocat de berze cauzează moartea păsării, iar uneori din cauza scânteilor, cuibul poate lua foc, provocând moartea întregii ponte. Dintr-o analiză făcută pe 4000 de berze moarte din toată Europa, a reieşit faptul că aproximativ 70% au murit în urma electrocutării. Electrocutarea se produce şi în timpul migraţiei, mai ales pe stâlpii de medie şi înaltă tensiune.

Prin folosirea suporturilor speciale, care se montează pe stâlpii de beton, se poate evita contactul direct dintre reţea, cuib şi barză şi se pot previni situaţiile de scurtcircuitare a reţelelor electrice. În urma colaborării organizaţiilor de protecţia păsărilor cu compania naţională de distribuţie a curentului electric, în România s-au montat peste 1000 de asemenea suporturi în ultimii opt ani.

Ghid pentru confecţionarea şi montarea suporturilor pentru cuiburi de berze aflate pe stâlpi de beton

În actele autorităţii naţionale de reglementare în domeniul energiei din 1999  (Monitorul Oficial al României, 19 oct. 1999) se menţionează: „constituie contravenţie […] exploatarea unor instalaţii care nu respectă condiţiile tehnice de securitate şi care pot dăuna persoanelor fizice, proprietăţii şi/sau mediului înconjurător”. În conformitate cu această reglementare, pe lângă montarea suporturilor pentru cuiburi va fi necesară în viitor şi montarea unor dispozitive simple care să împiedice aterizarea berzelor pe acele tipuri de stâlpi de medie tensiune care produc cele mai multe electrocutări.

  1. Pericolele din zonele de iernare

Berzele noastre se hrănesc în Africa preponderent cu insecte. De aceea, utilizarea insecticidelor pe suprafeţe întinse în zonele de iernare reprezintă un mare pericol pentru specie. Substanţele toxice se acumulează în corpul berzelor determinând în timp relativ scurt moartea acestora. De asemenea, păsările sunt afectate negativ şi de anii de secetă, în care se reduc simţitor resursele de hrană din zonele de iernare.

Se apreciază că 3-5%  din populaţia de berze cade pradă omului pe ruta de migraţie. De aceea, implementarea convenţiilor internaţionale în vederea protejării speciei este imperios necesară.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share