Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

O nouă strategie pentru siguranța rutieră- măsurile cuprinse în ordin se vor aplica din 27 aprilie

Ministerul Transporturilor a publicat în secţiunea Transparenţă decizională a site-ului propriu proiectul de hotărâre al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră pentru perioada 2022-2030. Potrivit acestuia, România şi-a asumat obiectivul UE privind reducerea la jumătate a numărului de decese şi al răniţilor grav din accidente rutiere. HG SNSR 2022-2030

Cea mai importantă investiţie propusă pentru perioada menţionată este introducerea unui sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video, conectate într-un sistem integrat, 1.000 de limitatoare pentru viteză, dar și a unui rating de siguranță pentru șosele, mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc. Până în 2024, Autoritatea Rutieră Română va realiza prima evaluare pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson, datele urmând să fie actualizate o dată la cinci  ani. Investiţia în sistemul automat, dotarea cu radare şi camere este estimată la peste 47 de milioane de euro.

Strategia prevede o mai bună comunicare în siguranţa rutieră, atât la nivel inter- instituţional, cât şi în relaţia cu societatea civilă şi presa, cu scopul conştientizării opiniei publice cu privire la responsabilitatea individuală şi la riscurile traficului rutier, prin desemnarea unor purtători de cuvânt sau experţi în comunicare pe domeniul siguranţei rutiere.

  • Introducerea ratingului de siguranţă a infrastructurii rutiere, un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc, conform Directivei (UE) 2019/1936 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere.
  • Operaţionalizarea unui sistem automat de detecţie şi constatare a abaterilor pentru creşterea siguranţei rutiere;
  • Crearea unui mecanism sustenabil şi transparent de finanţarea a activităţilor dintr-un titlu bugetar distinct, dedicat siguranţei rutiere. În acest fel, vor putea fi urmărite atât încasările la bugetul de stat generate de sistemul automat de detecţie şi sancţionare a abaterilor, cât şi cheltuielile cu investiţiile în siguranţă rutieră, necesare pentru implementarea programelor de acţiuni prioritare.
  • Monitorizarea progresului atingerii obiectivului central cu ajutorul indicatorilor-cheie de performanţă în siguranţa rutieră, preluaţi de la Comisia Europeană şi incluşi în Raportul de ţară, care vor permite armonizarea la nivel european şi vor ajuta astfel la comparaţii între statele membre;
  • O mai bună monitorizare şi evaluare a implementării acţiunilor propuse, prinstabilirea de responsabili (prin funcţia deţinută la nivelul instituţiei), indicatori intermediari şi globali de realizarea a acţiunilor, precum şi estimări de costuri şi resurse implicate în realizarea Programelor de acţiuni prioritare în domeniul siguranţei rutiere;
  • Organizarea furnizorilor de cercetare şi intensificarea cercetării în domeniul siguranţei rutiere (studii, cercetare, analize, etc.), în colaborare cu parteneri din sistemul public, privat sau al societăţii civile.

 În România au murit 93 de persoane la un milion de locuitori numai în 2021. Cele mai multe dintre accidente au loc pe drumurile naționale și doar 40 în mediul urban. În acest clasament, România este urmată de Bulgaria cu 81 de morți la un milion de locuitori, apoi de Letonia și Croația. La polul opus sunt Norvegia, Malta și Suedia, cu mai puțin de 20 de morți fiecare.

Investiții în România până în 2030

– 1.000 de limitatoare de viteză
– 500 de camere video
– 300 de radare mobile
– sistem automat de amenzi
– rating de siguranță a infrastructurii rutiere

Cât ne costă accidentele de pe șoselele României

– 2% din PIB
– 958.108 euro pentru fiecare persoană decedată
– 152.495 euro pentru fiecare rănit grav

În ordinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, persoanele care dețin  rovinete  cu o valabilitate de minimum 30 de zile vor fi anunțați în curând prin e-mail de expirarea ei. Se introduce posibilitatea ca șoferii să fie notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei, în urma publicării Ordinului MTI nr. 365/2022 în Monitorul Oficial.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) într-un comunicat, decizia a fost luată pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, dar și pentru a crește încasările la buget. Membrii Consiliului Interministerial pentru Siguranță Rutieră, fiind preocupaţi de faptul că România şi-a asumat o reducere a numărului de decese de 50% pentru perioada 2010-2020 şi a înregistrat o reducere de doar 31% a elaborat Programul național prioritar pentru perioada 2022-2024, care presupune prioritizarea măsurilor care prin impactul produs sporesc gradul de siguranță pe infrastructura rutieră. 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share