„O țară întreagă fierbe în așteptarea ”verdictului” privind soluția crizei din energie și ministrul de resort… e în concediu”

” Premierul trebuie să „dea milităria jos din pod” în ceea ce îl privește pe ministrul Energiei, plecat în concediu în mijlocul crizei din energie”  spune Grațiela Gavrilescu, președintele Forului de Conducere Colegială al PUSL.
O țară întreagă fierbe în așteptarea ”verdictului” privind soluția crizei din energie și ministrul de resort… e în concediu. PasĂrea pisicii moarte, de la Energie, la ANRE și la Finanțe, singura “idee” vehiculată, la unison, de vocile liberale, nici nu este o soluție care să rezolve problema și nici nu e de natură să justifice relaxarea ministrului! Un motiv în plus pentru premier de a da milităria jos din pod în ceea ce îl privește! Oamenii au așteptat PREA MULT soluția datorată de ministrul Energiei pentru stoparea haosului generat de creșterea aberantă a tarifelor! Iarna vine ca mâine și altceva decât “analize în curs” nu ni se livrează! Soluția există: PLAFONAREA, AZI! Nu mâine, nu poimâine, când facturile ar putea urca… până la cer și pensiile și salariile nu țin pasul nici măcar cu noul cost al coșului zilnic ”, transmite deputatul Grațiela Gavrilescu.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei şi Ministerul Energiei au transmis luni, 22 august, informările privind piaţa de energie solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă. Urmează ca în perioada imediat următoare să înainteze propuneri prin care populaţia şi mediul de afaceri să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale, potrivit unei informări a Guvernului.

„În conformitate cu deciziile luate la reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, ANREa comunicat situaţia pieţei de energie, iar Ministerul Energiei a prezentat strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru capacităţile de producţie de energie electrică şi gaz. În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii şi ceilalţi actori implicaţi în piaţa de energie, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerinţelor bugetare actuale, continuând să protejeze populaţia şi mediul privat de efectele creşterilor de preţuri la energie şi gaze naturale”, se arată în informare.

PLIANT plafonare facturi CLIENTI FINALI_cf OUG 27_2022A

Având în vedere activitatea desfășurată ANRE cu privire la colectarea, verificarea datelor, întocmirea fișelor de analiză și determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în conformitate cu prevederile actelor normative incidente, situația cererilor de decontare pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, respectiv aprilie 2022 – martie 2023 se prezintă astfel:

OUG 118/2021:

 • număr total societăți care au depus cereri: 80,
 • număr total cereri depuse: 350,
 • număr total cereri aprobate: 259,
 • număr total cereri neeligibile: 58,
 • suma totală transmisă către ME: 2,262,328,896.94 RON,
 • valoare totală cereri neeligibile: 10,243,419.53 RON,
 • valoare totală solicitată: 2,272,572,316.47 RON.

Anunt_publicare_site_machete_furnizori__prosumatori_ordin_52_2021

Diferența de 33 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele și documentele justificative solicitate de către experții alocați, verificarea și determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate.

OUG 27/2022 (raportare Aprilie 2022 – Martie 2023):

 • număr total societăți care au depus cereri: 52,
 • număr total cereri depuse: 114,
 • număr total cereri aprobate, clienți casnici: 8,
 • număr total cereri aprobate, clienți noncasnici: 10,
 • număr total cereri aprobate, clienți casnici și noncasnici: 18
 • număr total cereri neeligibile, clienți casnici: 0,
 • număr total cereri neeligibile, clienți noncasnici: 0,
 • suma totală transmisă către ME, clienți noncasnici: 97,730,150.13 RON,
 • suma totală transmisă către ANPIS, clienți casnici: 84,417,434.54 RON
 • valoare totală cereri neeligibile – 0 RON,
 • valoare totală solicitată, clienți noncasnici, ME: 97,730,150.13 RON,
 • valoare totală solicitată, clienți casnici, ANPIS: 84,417,434.54 RON
 • valoare totală solicitată, clienți casnici și noncasnici: 182,147,584.67 RON

Diferența de 96 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele și documentele justificative solicitate de către experții alocați, verificarea și determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate. OUG 118/2021 este decontată în proporție de aproximativ 98%, ANRE demarând verificarea şi analiza datelor aferente OUG 27/2022. Având în vedere numărul relativ mic de cereri introduse pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, facem apel către toți operatorii ce beneficiază de prevederile OUG 27/2022 să procedeze la încărcarea datelor aferente perioadei mai sus menționate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share