Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Oare, asta e ,,răsplata,, statului pentru privațiunile, interdicțiile și sacrificiile militarilor ?

Cu rezerviștii militari…,,e bine,, în opinia ăstor guvernanți, chiar dacă,  marea majoritate a lor au pensii umilitoare și jignitoare !! Ei, guvernanții nu fac decît ,,să respecte Constituția,, și în care, în art.147,  se precizează faptul că statul are OBLIGAȚIA de a asigura cetățenilor săi un nivel de trai decentÎn sfârșit,  după luni de chinuri, declarații, contraziceri, bălbăieli, negocieri, consultări, ăăăăăăăă, și alte idioțenii,  coaliția PSD /PNL acest al doilea anus contra naturii, creat pentru a putea trece Romania din statutul de ”stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil” cum spunea Constituția, (documentul ăla care până acuma era sfânt dar a devenit hârtie igienică recent, prin noile legi ale justiției)   în cel de stat ocupat, fără tradiții, fără armată, fără granite, fără Constituție, fără suveranitate, fără lege, fără conducători, fără conștiință,  un stat dirijat, nu condus, a COALIȚIA A FĂTAT. Dar nu normal, ca toată lumea, nici prin cezariană, ca cucoanele de fițe care își programează ziua nașterii, ci cu forcepsul. E adevărat, odrasla/puiul/cioara/ elementul conviețuirii, sau cum vreți să îi mai spuneți, nu a fost prezentat popolației de la balconul lăuzei, nici nu a fost înregistrat la ”starea civilă”, dar s-a auzit țipătul eliberator al mamei și oarece orăcăituri. Ieri, mama eroină  a prezentat prin vocea moașei Budăi, a anunțat că mama și tatăl sau, ca să fiu în trend cu deciziile UE, părinții 1 și 2 au căzut de acord asupra reformei pensiilor. Ura, ura ura, ca să ne închidă gura.

Ce a spus moașa satului? Citez:
 Pensiile vor crește cu 12,5% pentru toți românii, a decis coaliția PSD + PNL + UDMR, în urma ședinței de luni, 21 noiembrie.

„12,5% la toată lumea care este pe contributivitate. Nu am discutat în această seară despre pensiile militare. (…) Pensiile speciale nu cresc deloc. Pensiile militare nu sunt speciale, asta am zis. Dar nu am discutat despre ele, dacă vor crește sau nu. Am avut în grijă despre ceea ce înseamnă pensiile pe contributivitate și persoanele vulnerabile”.

Și a mai spus moașa Budăi:
„Vor fi respectate prevederile Curţii Constituţionale, vor fi respectate prevederile din PNRR, în rest suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului. În câteva zile înaintăm către Guvern şi către Comisie, după care îl înaintăm în Parlament”

” „Ideea mea a fost de la început şi am spus tot timpul că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, însă o să avem proiectul de final. Ceea ce pot să vă spun acum este că am fost extrem de transparent, spre deosebire de ceea ce s-a făcut când s-a scris proiectul, şi am discutat în paralel şi cu Comisia şi cu Banca Mondială, dar şi cu cei interesaţi”

” „Sunt pensii ocupaționale, iar discuțiile cu Comisia European sunt absolut normale. Acest jalon 215 ar trebui să țină seama și de raportul Băncii Mondiale care spune că aceste pensii nu sunt speciale, ci ocupaționale. Ne dorim foarte mult ca discuțiile să se concretizeze într-o variantă acceptabilă. Nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaționale. Militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Am colegi din minister care se află la Ministerul Muncii pentru a discuta aplicat. Strategia mea și a noastră este să menținem importanța socială a acestei profesii și să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv”.

Înțelege cineva ceva? Nu prea ai ce. Deci :

1.Toate pensiile vor crește cu 12,5%. Stop cadru! Aici moașa face 2 greșeli. Una când spune că TOATE PENSIILE VOR CREȘTE. Pentru că de fapt apoi spune că toate cele contributive, mai puțin cele speciale. Deci,  în mod clar,  cele speciale nu vor crește. La fel de clar,  nici cele necontributive nu vor crește. Deci minciună, căci NU TOATE PENSIILE VOR CREȘTE. A doua minciună este că pensiile vor crește, Doamna moașă comunală se face că nu știe că INDEXAREA nu este o majorare a pensiei,  ci o contrabalansare, o măsură compensatorie a statului pentru PROASTA GUVERNARE, prostul mers al economiei, care au dus la INFLAȚIE. Indexarea este o amortizare a efectelor inflației, o obligație a statului, PREVĂZUTĂ DE LEGE dar și de normele bunului simț, NU O MAJORARE, ÎN NICIUN CAZ UN ACT DE BUNĂVOINȚĂ guvernamentală. Indexarea nici nu ar trebui pusă în discuție și negociată este o măsură OBLIGATORIE, prevpzută de lege și nu se negociază aplicarea legii, decât ăn statele bananiere.

2. Ce se întâmplă cu pensiile militarilor? Pensiile militarilor, care nu sunt nici speciale, dar nici(calculate) pe contributivitate, nu cresc, dar nici nu se șpune/știe ce statut au.  Pensiile militarilor nu au fost DISCUTATE. De ce ? Pentru că pentru ei, militarii nu există, ei nu DISCUTĂ, ei execută. Deci.. sunt executanți și executați prin definiție. Așa au fost întotdeauna, din 2010 încoace.

Așadar  moașa spune că PENSIILE MILITARILOR nu sunt speciale, dar SUNT TRATATE CA FIIND SPECIALE. Însuși faptul că nu au fost incluse în discuții, arată că sunt speciale. De ce nu le-au discutat ? PENTRU CĂ NU AU CĂZUT DE ACORD CE VOR FACE CU ELE. LE E FRICĂ! Le e frică pentru că nu vor și nu pot nici să le indexeze, nici să le lase așa. Dacă le-ar indexa, datorită numărului relativ mare de pensionari și mediei  pensiilor undeva în jurul a 4000 lei  pe legea 223,  ar da o găurică respectabilă bugetului, Dacă nu le indexează, în condițiile actuale sau dacă anunță că vor fi trecute pe contributivitate, se vor trezi cu un exces de tehnică și norme de înzestrare față de numărul de luptători, chiar dacă își vor mări rezerva, ceea ce este totuși un câștig. Cei nou ieșiți,  vor putea reveni ca rezerviști voluntari și astfel și programul ar fi un succes. Poate asta se urmărește, declararea acestui program drept  un mare succes de casă, deci mărirea efectivelor de rezervă, cu care să se laude cine știe ce general. Fără îndoială,  militarii sunt cei mai speciali, TOCMAI PENTRU CĂ PENSIILE LOR NU AU INTRAT ÎN DISCUȚIE, ei  nici măcar nu au fost băgați în seamă.

3. Mai spune moașa, că pensiile militarilor sunt pensii ocupaționale. Moașa nu a citit legea 1/2020 care spune ce sunt alea pensii ocupaționale, și nici Codul Muncii care spune ce condiții trebuie să îndeplinească o pensie pentru a putea fi măcar considerată, nu numită, pensie ocupațională. Îl rog pe domnul moașă, să citească legile privind pensiile. TOATE, TOATE LEGILE DESPRE TOATE PENSIILE. Dar militarii au avut parte de o formă a pensiei  ocupaționale, când primeau Pensia Suplimentară, care ar fi trebuit să se adauge separat la pensia militară de stat, dar au avut grijă ei, guvernanții, să o scoată din circuit. Prin urmare, domnul Budăi face o greșeală sau vorbește vorbe când spune că militarii au pensii ocupaționale. Pur și simplu încearcă să aburească și pe civili, ca să nu îl mai întrebe de pensiile militarilor, și pe militari care nu știu ce se va întâmpla cu ei. Vor vedea ce se va întâmpla,  dar prea târziu pentru a mai face ceva. Tocmai de asta ”nu au fost discutați”. Situația e gravidă și prezinta umflături.

4. De ce totuși nu au fost discutate pensiile militarilor, de ce vorbește Budăi despre creșteri în loc să spună că acordă 12,5% indexare? Simplu:  Pentru că vrea să aburească masa de votanți. Dacă ar folosi, așa cum ar trebui, sintagma ”indexare” lumea ar sări în sus, că în loc să le indexeze pensiile cu rata inflației, le dă mai puțin. Dar dacă spune că le mărește cu 12,5% boborul dă din coadă, că îi mai crește și lui ceva. Pentru că dacă i-ar spune indexare ar trebui să o acorde tuturor, inclusiv specialilor, și asta ar însemna nu doar moarte financiară ci și neîndeplinirea PNRR care prevede  micșorarea fondurilor alocate pensiilor speciale. Așa că guvernanții au decis să se joace cu cuvintele, vorbind despre creștere, nu despre indexare, ca să poată să îi exclude pe speciali. Vă mai amintiți? Așa a procedat PSD-ul și când a ”incurcat” termenii art 59 și 60 din Legea 223, confundând indexarea cu actualizarea. Fir-ar ea de indexare, numai belele aduce. Trebuie să îi ia cineva gâtul, că altfel nu se mai poate.  Dar, și aici vine bomba, tot nu scapă de indexare, care e prevăzută de lege,  iar magistrații o vor cere și și-o vor cîștiga în instanță, bineînțeles doar pentru ei. Pentru a nu mai acorda indexare militarilor, care chiar dacă o vor cere în instanță, așa cum și-au cerut și actualizarea,  și indexarea pe 2016, o vor pierde, așa cum au pierdut-o prin grija MApN și cu complicitatea magistrașilor, și pe cea din 2016. Există chiar posibilitatea, ca printr-o OUG sau HG  să se suspende sau anuleze acordarea indexării în acest an, sau chiar definitiv, prin noua lege a pensiilor.

5. Cine iese cel mai rău de aici ? MILITARII, care NU INTRĂ ÎN DISCUȚIE și asta în condițiile în care prim- ministru este un general, fost ministru, fost șef al SMAp, alții mai spun și fost militar, nimeni altul… decât Ciucă al nostru. Dar,  ca să nu facă militarii infarct mai există șansa ca MOMENTAN pensiile militare să rămână deocamdată așa cum sunt, nemodificate nici în sus nici în jos iar unii vor spune că asta e o mare realizare, că altfel  ar fi trebuit băgate în malaxor, că așa cu cerut UE, coaliția, opoziția, sau nu mai știu ce căpcăuni.  Chiar dacă mici,  șansele pentru această variantă există. Se știe că militarii stau în gâtul cam tuturor politicienilor care,  cei care au făcut armata, (de râs) au învățat doar să coasă nasturi sau să tragă cu praștia. Toți cei care au făcut dacă au făcut armata pe la GAZ, fie pentru că nu i-a dus capul pentru rachete sau trupe speciale, fie pentru  că acolo au nimenit, fie pentru că i-a ”păscut”cineva,  acuma, ajunși politicieni, președinți, miniștri, parlamentari,  se răzbună. Mai știu eu unul pe la ministerul muncii, care întreba Comisia Europeană dacă trebuie să bage și pensiile militare în PNRR. Se știe !!! Și mai trebuie lămurit un aspect: prim-ministrul a pomenit acum câteva zile că și pensiile militare sunt contributive. Unii au sărit în sus, spunând că nu e adevărat,  alții că a spus o prostie.  A spus și nu a spus. Problema este de .. semantică. Cei care vorbesc despre contributivitatea militarilor, trebuie să înțeleagă și să facă diferența între contributivitate ca fapt  și pensiile calculate pe principiul contributivității. Cred că unii spun simplu ”contributivitate”, din lene, sau poate  tocmai pentru a crea confuziii și contuzii.   Adevărul este că MILITARILOR LI SE OPRESC BANI DIN SOLDE, 25% , DECI MAI MULT DECÂT CELORLALTE CATEGORII, PENTRU PENSIE, doar că fondurile respective nu intră în BAS adică bugetul asigurărilor sociale, ci la bugetul de stat, ca la toată lumea de altfel. Chiar și cei ale căror pensii sunt plătite din BAS pensiile le sunt virate în acest fond, tot din bugetul de stat, LA CARE CONTRIBUIE ȘI MILITARII. DACĂ MILITARII NU SUNT PLĂTIȚI DIN BAS,  NU ÎNSEAMNĂ CĂ NU CONTRIBUIE LA PENSII, SAU CĂ NU AU PENSII CONTRIBUTIVE. MILITARII NU AU PENSII PLĂTITE DIN FONDUL BAS ȘI NU LE SUNT CALCULATE  PE CRITERIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, DAR ASTA NU ÎNSEAMNĂ CĂ NU CONTRIBUIE pe timpul activității la fondul de pensie.  Asta trebuia să spună generalul Ciucă, Ciucă al nostru, ca să înțeleagă și tot prostul.

vezi și emisiunea colegului Tudor Barbu

Și SNPPC i-a transmis premierului Nicolae Ciucă că are mai multe solicitări, având în vedere că are loc proiecţia bugetară a anului 2023. Astfel, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual solicită aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

De asemenea, sindicaliştii mai cer majorarea normei de hrană, conform legii, prin raportare la valoarea actuală a indicilor preţurilor de consum, aşa cum aceştia au fost stabiliţi de INS; indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflaţiei, şi actualizarea cuantumului acestora în raport cu majorarea soldei de grad/salariului de funcţie al militarilor/poliţiştilor în activitate, pentru a acoperi inflaţia din cursul acestui an, având în vedere faptul că preţurile principalelor utilităţi şi produse de consum au crescut cu peste 50% faţă de anul anterior; majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%, pentru a eficientiza activitatea Poliţiei judiciare şi a celorlalţi poliţişti care desfăşoară activităţi în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a mai anunţat că îi propune premierului Nicolae Ciucă o întâlnire în această lună pentru a discuta despre aceste revendicări.

sursa: În cuiul cătării.. de la, cu… și pentru militari…dar, nu numai…

Distribuie acest articol Oficial Media
Share