Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Obiceiuri alimentare sănătoase în perioada sărbătorilor

Decembrie este acea perioadă a anului în care familiile se reunesc în locul în care se simt cel mai în siguranță: acasă. Totodată, este perioada în care au loc mai multe întâlniri festive și petreceri cu ocazia sărbătorilor, iar de cele mai multe ori acestea au în prim plan preparate culinare tradiționale și diverse băuturi. Deși este o perioadă mult așteptată, poate fi o provocare pentru cei care doresc să mănânce sănătos și să se mențină în formă. Însă planificarea din timp a meniului de sărbători, cantitatea și calitatea alimentelor pe care le alegem, pot reprezenta secretul pentru a mânca ceea ce ne face plăcere și totodată pentru a ne menține sănătoși.

„Sărbătorile tradiționale includ adesea o cantitate mare de mâncare ce este de cele mai multe ori bogată în calorii. Cercetările arată că majoritatea adulților pot lua în greutate în această perioadă din cauza tentațiilor culinare, însă putem face alegeri inteligente cu privire la produsele pe care consumăm, astfel încât să ne putem bucura de preparatele care ne plac fără a pune în pericol sănătatea”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.     

Iată câteva obiceiuri alimentare sănătoase care pot fi introduse cu ușurință în dieta zilnică, pentru a ne păstra în formă în timpul sărbătorilor de iarnă, gustând totodată și din delicatesele tradiționale românești.

Alege o porție echilibrată

Moderația este cheia chiar și în perioada sărbătorilor. Există modalități de a limita tentațiile în timp ce vă puteți bucura de bunătățile sezonului. Înainte de a lua o gustare, întrebați-vă dacă vă este cu adevărat foame sau dacă alegeți să mâncați din obișnuință. Fiți conștienți de faptul că organismul se poate simți „plin” abia după ce ați terminat de mâncat. Prin urmare, mâncați încet, mestecați corect și acordați atenție indicațiilor interne ale corpului și evitați excesul. În același timp, nu mâncați în fața televizorului, deoarece acest lucru vă poate distrage atenția de la semnalele organismului, riscând să mâncați mai mult decât este nevoie.

A consuma porții mai mari de alimente înseamnă și un consum mai mare de energie din alimente, ceea ce poate conduce în timp la creșterea în greutate. Excesul de greutate vă poate expune riscului de a dezvolta diverse afecțiuni, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral sau diabet. Pentru a menține corpul la o greutate sănătoasă este recomandat să păstrați un echilibru între cantitatea de alimente consumate (energie totală) și activitatea fizică practicată cu regularitate.

Alege fructe și legume

Sărbătorile sunt pline de culoare, iar mâncarea din farfurie nu trebuie sa facă excepție. Fructele și legumele colorate sunt bogate în vitamine, minerale și fitonutrienți. În plus, sunt sărace în calorii și pline de fibre și apă, ceea ce ne conferă senzația de sațietate. Consumul adecvat de legume și fructe este important din mai multe motive:

  • Legumele și fructele sunt surse bune de nutrienți, cum ar fi acid folic, potasiu, fibre alimentare și vitaminele A, C și K.
  • Consumul de legume și fructe este asociat cu scăderea riscului de boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral) și cu unele tipuri de cancer.
  • Consumul mai multor legume și fructe în locul alimentelor hipercalorice și bogate în grăsimi poate avea un rol important în dieta persoanelor care încearcă să slăbească sau care doresc să se mențină în formă.

Hidratarea este importantă și în sezonul rece

Pe măsură ce temperaturile scad, nevoia de a consuma lichide se diminuează. Experții sugerează că, pentru a asigura o hidratare optimă a organismului, consumul de lichide în sezonul rece nu trebuie să scadă. Există multe motive pentru care este necesar ca organismul să fie hidratat: apa ne poate ajuta să ținem sub control numărul de calorii ingerate zilnic, deoarece astfel putem observa dacă organismul are nevoie de mâncare sau este doar deshidratat. Totodată, apa combate senzația de oboseală. Specialiștii afirmă că atunci când organismul este hidratat corespunzător și corpul este capabil să funcționeze corect.

Pe lângă apă, berea fără alcool poate fi o opțiune de hidratare în timpul sărbătorilor și poate face parte dintr-un stil de viață sănătos. Berea este o băutură fermentată, iar datorită ingredientelor sale naturale (apă, hamei, cereale și drojdie), atunci când este consumată moderat poate furniza organismului vitamine și minerale, fiind și o sursă de compuși bioactivi, precum polifenolii. În plus, un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a arătat că un consum moderat de bere nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie-șold.

Fii activ

Goana după cumpărături și planificarea tuturor detaliilor înainte de sărbători poate cauza stres și agitație. Activitatea fizică este o modalitate excelentă de a scăpa de stres, în timp ce puteți arde și câteva calorii. Sărbătorile înseamnă bucurie, o drumeție pe munte sau petrecerea unei zile pe pârtie împreună cu familia, vă poate menține în formă și totodată puteți crea amintiri alături de cei dragi pe care le veți păstra pentru totdeauna.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

 Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 Pentru mai multe informații:

Cătălina Ciobanu

The Public Advisors

E-mail: catalina.ciobanu@publicadvisors.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">