Operațiunea ” Allies Refuge„ în plină desfășurare

Armata SUA Europa – Africa lucrează mână în mână cu națiunile gazdă, forța comună și partenerii inter-agenții pentru a oferi cazare temporară, sprijin medical și logistic ca parte a operațiunii Refugiul Aliaților.
Operațiunea Allies Refuge facilitează evacuarea rapidă și sigură a cetățenilor americani, a solicitanților de vize speciale pentru imigranți și a altor afgani cu risc din Afganistan.
Evacuații calificați vor primi sprijin, cum ar fi cazarea temporară, hrană, examinare medicală și tratament și multe altele, în timp ce sunt găzduiți la Rhein Ordnance Barracks (Kaiserslautern), Germania și Grafenwoehr, Germania, în pregătirea pentru deplasările către destinațiile lor finale.
Această inițiativă urmează angajamentul Americii față de cetățenii afgani care au ajutat Statele Unite și le oferă sprijin esențial în locații sigure, unde ei și familiile lor pot finaliza procesul SIV în siguranță.

Talibanii şi-au luat angajamente în public şi în privat să asigure şi să permită un tranzit sigur pentru americani, ceilalţi străini şi afganii în situaţie de risc în viitor, după 31 august”, a spus şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. În prezent mai sunt de evacuat circa 1.500 de americani din Afganistan potrivit evaluărilor, a precizat secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă. Până acum, SUA au evacuat din Afganistan circa 4.500 de americani şi familiile lor.
Potrivit lui, ţările din jurul Afganistanului studiază „dacă pot juca un rol în păstrarea aeroportului deschis odată ce contingentul nostru militar va pleca sau, dacă va fi necesar, în redeschiderea lui dacă va fi închis pentru o anumită perioadă”. „Talibanii au transmis cu claritate că au un interes puternic de a păstra un aeroport în stare de funcţionare. Noi şi restul comunităţii internaţionale avem de asemenea un interes puternic pentru acest lucru, în principal pentru a ne asigura că oricine vrea să părăsească Afganistanul o poate face după 31 (august) folosind aeroportul”, a declarat Antony Blinken
El nu a precizat totuşi dacă SUA vor menţine o prezenţă diplomatică după 31 august. „Studiem un anumit număr de opţiuni”, a afirmat Blinken pe această temă.
Neliniştea a crescut miercuri în rândul miilor de afgani dispuşi să facă orice pentru a fugi din ţara controlată de talibani, după ce preşedintele american Joe Biden a confirmat încheierea evacuărilor săptămâna viitoare. Mii de afgani s-au masat de zile întregi în faţa aeroportului din capitală, securizat de peste 6.000 de soldaţi americani, într-o atmosferă tensionată. Toţi aceşti oameni, dintre care unii au venit la aeroport cu întreaga familie, speră că vor reuşi să intre în complex şi să prindă cât mai curând un avion.
https://youtu.be/bebspj7kJ5s
Distribuie acest articol Oficial Media
Share