Între 8 și 15 mai 2023, o acțiune globală care vizează traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, cerșetorie forțată și criminalitatea forțată a avut loc în 44 de țări , inclusiv în 25 de state membre ale UE și 19 țări din afara UE. Operațiunea Global Chain, care a inclus Zilele de acțiune comună EMPACT împotriva traficului de persoane, a fost condusă de Austria, co-condusă de România și coordonată de Europol, Frontex și INTERPOL.
Acțiunile comune au implicat o gamă largă de autorități de aplicare a legii, inclusiv poliție, agenții de imigrare și control la frontieră, poliția transporturilor, serviciile sociale și serviciile de protecție a copilului. Activitățile comune s-au concentrat pe detectarea și perturbarea grupurilor de criminalitate organizată implicate în traficul de ființe umane, în special traficul de copii, exploatarea sexuală, criminalitatea forțată și cerșetoria forțată. Principalele obiective ale Operațiunii Global Chain au fost identificarea, protejarea și trimiterea victimelor și potențialelor victime ale traficului de persoane pentru asistență. Acțiunile specifice au vizat perturbarea rețelelor criminale care pot exploata victimele originare din America de Sud, Asia, Africa, Balcanii de Vest și Ucraina. Acțiunile comune și coordonate ale diferitelor autorități au fost, așadar, cruciale pentru dezvoltarea activităților operaționale. Acțiunile susținute de executare pe teren au condus la 212 arestări și identificarea a 1. 426 de victime potențiale, în timp ce au fost inițiate 244 de noi anchete.
Autoritățile au fost prezente la punctele de trecere a frontierei și principalele noduri de transport pentru a identifica potențialele victime și suspecți, țările adaptându-și activitățile operaționale la tipurile de trafic predominante în regiunile lor. În total, au fost monitorizate 8 644 de zboruri, în timp ce 3 984 puncte de control la frontieră au fost monitorizate activ. Europol, Frontex și INTERPOL au coordonat operațiunea într-un efort unic de a-și uni forțele împotriva traficanților de oameni activi pe tot globul. În timpul acestor acțiuni operaționale comune, aproximativ 130 . 000 de ofițeri din întreaga lume au verificat: 1,6 milioane de oameni, 25 400 de locații, 153 300 vehicule și 72 850 documente. Activitățile operaționale au fost planificate în cadrul unei întâlniri găzduite de Frontex și coordonate de la centrul de coordonare găzduit de INTERPOL. Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic operațional 24/7 în timpul săptămânii de acțiune.
Repere operaționale:
- Anchetatorii din Suedia au identificat cinci băieți minori într-o zonă cunoscută de cerșetorie, însoțiți de un bărbat de 19 ani. În declarațiile lor, băieții au indicat că adultul acționa ca șeful lor, acesta coordonând activitățile de cerșit.
- În Serbia, șase suspecți au fost arestați pentru exploatarea sexuală a 10 femei și un suspect pentru exploatarea unei femei sub formă de cerșetorie forțată și criminalitate forțată.
- Autoritățile române au efectuat 19 percheziții domiciliare și au arestat patru persoane suspectate de exploatarea prin muncă a cel puțin pot victime.
- În Macedonia de Nord, 11 suspecți au fost arestați pentru exploatarea sexuală a minorilor și traficul de ființe umane.
- În Columbia, au fost identificate 27 de victime ale exploatării sexuale și au fost arestați șapte suspecți.
Traficanții de persoane vizează cele mai vulnerabile grupuri, inclusiv copiii. Minorii sunt traficați în scopul exploatării sexuale și prin muncă. Infractorii forțează copiii să cerșească sau să comită o varietate de infracțiuni, cum ar fi contrabanda de bunuri ilegale și infracțiuni minore. Traficul de copii rămâne în mare parte subraportat. În UE, copiii sunt traficați în mare parte de rudele lor. Aceste organizații criminale, conectate prin rețele mari de clanuri, operează în mai multe țări și mută copiii peste granițe. Minorii din țări non-UE pot deveni victime ale traficanților care colaborează cu adulții, ce însoțesc copiii pretinzând că sunt rude sau tutori legali ai acestora.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara