Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE PENTRU INVESTIȚII ÎN ONCOLOGIE – INSTRUMENTE EUROPENE ȘI NAȚIONALE

„PNRR este structurat în două mari componente: Reforme și Investiții. Capitolul de reforme este compus din Reforma I, care se referă la dezvoltarea capacității pentru gestionarea fondurilor publice din sănătate, noi mecanisme de plată a serviciilor etc. Reforma II își propune dezvoltarea unei noi agenții pentru infrastructura de sănătate (ANDIS), care va monitoriza și va implementa spitalele regionale în prima fază și, ulterior, alte zone de infrastructură sanitară. Reforma III are ca obiectiv dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate. Investițiile în sănătate cuprind atât zona prespitalicească, unde discutăm despre cabinetele medicilor de familie, ambulatorii, centre comunitare integrate, caravane mobile de screening și cabinete de planning familial, cât și în zona spitalicească, unde principalele obiective de investiții sunt în construirea de noi unități publice spitalicești și dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanță, dezvoltarea și extinderea compartimentelor și a secțiilor de terapie intensivă neonatală și dotarea cu echipamente specifice a unităților publice spitalicești în vederea reducerii infecțiilor nosocomiale”, potrivit asist. univ. dr. Alexandru Rogobete, consilier al ministrului Sănătății. Prin reforma managementului serviciilor de sănătate (cu un buget disponibil de peste 25 milioane de euro) se dorește o îmbunătățire a dezvoltării personalului din managementul spitalelor și nu numai, crearea unor parcursuri profesionale clare, modificări legislative în ceea ce privește perfecționarea continuă a managementului în serviciile de sănătate. Dezvoltarea resurselor umane din sănătate (cu un buget de aproape 54 milioane de euro) este focusată atât pe personalul existent, cât și pe cel viitor. În ceea ce privește investițiile în dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, acestea se ridică la aproape 2,27 miliarde de euro.

În domeniul oncologiei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a demarat, împreună cu Societatea Germană de Cancer, un proiect prin care se standardizează circuitul pacientului, modul în care este el îngrijit, modul în care colaborează multiplele specialități implicate în acest act medical atât de complex.

„Societatea Germană de Cancer a dezvoltat acest proces de standardizare a îngrijirilor pornind, desigur, de la standardizarea aspectului medical, tehnic, al îngrijirii pacienților prin elaborarea de ghiduri, dar și a indicatorilor de calitate a îngrijirilor din diverse centre oncologice. Aceste obiective finale au fost realizate prin certificarea centrelor oncologice. Acest proces de certificare înseamnă mai multe etape, având ca obiective realizarea rețelei de specialiști, de specializări calificate, și a modului de comunicare interdisciplinară între instituții care să acopere întregul lanț de îngrijire pentru pacientul oncologic. Societatea germană de oncologie are în evidență peste 140 de centre oncologice și 1122 de centre de cancer de organ. În fiecare an, peste 275.000 de pacienți cu un diagnostic primar de cancer sunt tratați. Centrele acreditate de Societatea germană de cancer sunt localizate în șase țări și reprezintă cel mai bine implementat program pentru oncologie din Europa. Putem acum să ne raliem la această inițiativă pentru a înregistra un progres major în organizare, în relaționarea interspecialități și, în final, în calitatea îngrijirii pacienților”, a anunțat prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei de anestezie și terapie intensivă din Ministerul Sănătății.

Datele ne arată că aproximativ 40% din cancere pot fi prevenite, iar în acest sens este esențial screeningul și accesul la un diagnostic precoce. „Pentru acestea e nevoie de o infrastructură în care să se desfășoare toate aceste ample acțiuni. Tocmai aici ne va ajuta PNRR, care va veni cu o importantă contribuție la dezvoltarea infrastructurii, atât spitalicești, cât și la nivel de medicină primară. Vor exista investiții importante în sectorul prespitalicesc – vom avea posibilitatea de a dota peste 3000 de cabinete de medicină de familie. Există și numeroase acțiuni legate de screening, caravane mobile, centre comunitare, toate acestea creând condițiile necesare pentru a implementa ample activități de prevenire și diagnostic precoce a cât mai multor cancere”, a afirmat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În fiecare jalon al Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există obiective de investiții dedicate, într-o oarecare măsură, și pacienților oncologici. PNRR este un program complex, care își propune să atingă atât segmentul resurselor umane, cel al mecanismelor de finanțare, a serviciilor de sănătate, cât și segmentul investițiilor în infrastructura de sănătate și dotarea cu echipamente a segmentelor prespitalicești și spitalicești, în valoare totală de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share