Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Orașele din vestul României se mobilizează pentru atingerea neutralității climatice!

 

Caravana Neutralității Climatice M100 se oprește la Timișoara săptămâna viitoare pentru a încuraja orașele din România să dezvolte planuri de acțiune aliniate cu Misiunea europeană pentru orașe inteligente și neutre climatic. Conferința M100 de la Timișoara va avea loc pe 9 iulie, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, între orele 09:30 – 15:00. În cadrul Caravanei vor fi organizate și un laborator de inovare urbană de două zile facilitat de UrbanizeHub și un workshop pentru tineri facilitat de Ordinul Arhitecților din România.

 

În centrul mișcării internaționale pentru sustenabilitate se află recunoașterea faptului că fiecare parte a societății trebuie să se orienteze către practici mai ecologice. Având în vedere că peste 75% din cetățenii UE trăiesc în aglomerări urbane, iar acestea sunt responsabile pentru 65% din consumul de energie și 70% din emisiile de CO2 la nivel mondial, rolul orașelor devine crucial în tranziția către neutralitate climatică.

 

Cetățenii și reprezentanții administrațiilor publice, ai societății civile și ai mediului privat din toată regiunea sunt invitați să participe la Conferința M100 de pe 9 iulie pentru a descoperi oportunitățile pe care orașele le pot accesa prin Platforma M100 și a afla cum se pot implica în proiecte și programe dedicate acestei Misiuni în următorii ani.

 

Agenda Conferinței M100: Inspirație, proiecte și exemple de bune practice

 

Pe agenda conferinței se află o serie de prezentări despre Platforma M100 Mirror Mission Cities, oportunitățile de dezvoltare de proiecte și accesarea programelor de finanțare relevante și contextul Misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic.

Programul include și o masă rotundă care va reuni membri ai administrațiilor publice locale din vestul României – atât din orașul-gazdă, Timișoara, cât și din alte orașe din regiune precum Arad, Oradea sau Reșița – dar și un panel cu reprezentanți ai organizațiilor/inițiativelor locale care contribuie la misiunea orașelor sustenabile.

 

Vrei să participi la Conferința M100 de la Timișoara? Completează formularul de înregistrare!

 

M100 reprezintă un set de instrumente pe care România îl propune ca prim pas în lupta națională cu schimbările climatice. Platforma M100 Mirror Mission Cities oferă orașelor oportunitatea de a se alătura mișcării europene și globale de sustenabilitate.

În urma Apelului deschis până la 15 septembrie 2024printr-un proces competitiv, 10 orașe cu peste 50.000 de locuitori din România vor fi selectate pentru a beneficia de susținere, expertiză și finanțare în elaborarea planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică.

 

UrbanLab și Workshop De-a Arhitectura: Inovație și educație

 

Tot în cadrul Caravanei de la Timișoara, concursul de soluții UrbanLab for Green Cities va oferi o platformă participativă pentru inovare urbană, pe durata a două zile. Participanții vor lucra sub îndrumarea unor mentori experimentați pentru a-și dezvolta ideile creative care răspund la problemele urbane actuale. La final, echipele vor susține prezentări de maxim 10 minute în fața juriului, iar câștigătorii vor fi recunoscuți cu premii care ajung la 2.500 euro.

De asemenea, Ordinul Arhitecților din România, în parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura, vor găzdui un workshop pentru tineri pentru a-i informa și motiva în direcția susținerii obiectivelor orașelor inteligente și neutre climatic în comunitățile lor.

Te așteptăm alături de noi la Timișoara să modelăm împreună viitorul orașelor din România!

Despre M100

Platforma M100 este un proiect național prin care România își coordonează eforturile pentru a atinge țintele de neutralitate climatică asumate la nivel european. M100 este o Misiune Oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, prin care orașele din România sunt ajutate în procesul lor de tranziție verde.

Hub-ul M100 este o platformă colaborativă pentru toate orașele angajate să atingă țintele climatice, asigurându-se că niciun oraș nu este lăsat în urmă. M100 simbolizează angajamentul pentru o viziune mai largă – una care se extinde dincolo de limitele acestor orașe și care își propune să creeze o undă de sustenabilitate și inovare pe întreg teritoriul țării.

Înființat de Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, M100 este coordonat de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar secretariatul este asigurat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Parteneri în proiect sunt și UrbanizeHub, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Icelandic Center of Research.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share