Orchestra Națională a Franței, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, pe www.festivalenescu.ro de Ziua Internațională a Francofoniei

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Francofoniei, ARTEXIM – organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu –, salută cooperarea strânsă în domeniul cultural dintre România și Franța, încurajând dezvoltarea și promovarea de noi proiecte culturale franco-române.

Dirijorul Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, este și directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, ansamblu fanion al culturii muzicale franceze.

ARTEXIM se alătură acestei inițiative prin publicarea înregistrării celei de-a doua suite extrasă de compozitorul francez Maurice Ravel din baletul Daphnis și Chloé, în interpretarea Orchestrei Naționale a Franței, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru. Concertul a avut loc în septembrie 2021, la Sala Palatului, în cadrul ediției jubiliare a Festivalului Internațional George Enescu.

20 martie marchează comemorarea semnării, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). În calitate de stat membru al OIF (din 1993), România celebrează anual, alături de ceilalţi 83 de membri şi observatori, din 5 continente, Ziua Internațională a Francofoniei.

Baletul Daphnis și Chloé, o capodoperă a impresionismului muzical, a fost scris în 1909, inspirat de o nuvelă antică grecească, despre o poveste de dragoste. Orchestrația sa amplă, cu cor, se datorează ideii compozitorului de a crea o simfonie coregrafică, după cum a și denumit-o inițial.

Înregistrarea lucrării poate fi vizionată gratuit pe site-ul www.festivalenescu.ro duminică, 20 martie, accesând acest link.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share