Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ORDINARIATUL EPISCOPAL ȘI BIROURILE CENTRALE LA EPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ

1. Programe pentru tineri.

– Conform planului pastoral eliberat de Centrul Diecezan de Tineret vor avea loc următoarele programe:
– 18 mai – Adorație Euharistică în biserica parohială din Timişoara IV Iosefin, la ora 20.00.

Program pastoral în Colegiul „Vino și vezi“ – str. 1 Decembrie nr. 1, Timișoara III Elisabetin.

Mai 2023
15 – Film și cineforum, 20:00-21:30
22 –Veghe de Rusalii, ora 20:00-21:00
29 – Sfânta Liturghie pentru studenți, ora 19:30-20:00

2. Concert de orgă în Catedrala Sf. Gheorghe
Duminică, 14 mai a.c., la ora 19:00, va avea loc un concert de orgă în Catedrala Sfântul Gheorghe (Dom) susținut de dl. Denis Moldovan, organistul Bisericii Sfânta Ecaterina din Timișoara I Cetate, și dl. Cristian Roșoagă, organistul bisericii din Timișoara IV. Iosefin. Programul va cuprinde lucrări ale compozitorilor J.S. Bach, D. Buxtehude, J. Brahms, F. Mendelssohn-Bartholdy, J. Langlais, O. Messiaen și improvizații. Intrarea este gratuită.

3. Program duminical în solemnitatea Înălțării Domnului
Joi, 18 mai 2023 Biserica Romano-Catolică celebrează sărbătoarea „Înălţarea Domnului”. Cu această ocazie în bisericile Diecezei de Timișoara Sf. Liturghii se celebrează conform programului duminical.

4. Novena Sf. Duh ca pregătire a Solemnității Rusaliilor
Începând cu vineri, 19 mai 2023 în bisericile Diecezei de Timișoara va avea loc novena în cinstea Sfântului Duh.

5. Sărbătoarea Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara
Liceul Nikolaus Lenau, unde au învățat doi laureați ai Premiului Nobel, scriitoarea Herta Müller și fizicianul Stefan Walter Hell, în anul 2020 a împlinit 150 de ani de existență. Din cauza situației pandemice nu a fost posibil ca această aniversarea să se sărbătorească într-un mod solemn, așa că festivitățile vor avea loc în acest an între 18 și 20 mai. Vineri, 19 mai, la ora 11.00 în sala Operei Naționale Române din Timișoara va avea loc ceremonia festivă la care va fi prezent Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan și Msgr. Johann Dirschl vicar general. Sâmbătă, 20 mai ac., începând cu ora 11.00 în Catedrala Sf. Gheorghe (Dom) Msgr. Johann Dirschl vicar general va celebra Sfânta Liturghie pentru profesorii, elevii și absolvenții acestui liceu.

6. Ședința Comitetului pentru probleme economice
Luni, 22 mai 2023 la ora 9.30 Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara se va întâlni cu membrii Comitetului pentru probleme economice al Ordinariatului Episcopal.

7. Ordinea Sf. Liturghii în Catedrala Sf. Gheorghe (Dom)
În Catedrala Sfântul Gheorghe Sf. Liturghii sunt celebrate în fiecare săptămână de luni până sâmbătă la ora 7.15 și la ora 18.00. În perioada 1 mai – 1 octombrie, Sf. Liturghii de după-amiază vor fi celebrate începând cu ora 18.30.
Sf. Liturghii de după-amiază sunt celebrate în limba română.
Sf. Liturghii de dimineață (ora 7.15) sunt celebrate în următoarele limbi:
Luni, marți și miercuri în limba română
Joi și vineri în limba maghiară
Sâmbătă în limba germană.

Duminica și în zilele de sărbători, programul Sf. Liturghii este următorul:
ora 9.00 în limba maghiară
ora 10.00 în limba germană
orele 11.00 și 18.00 (între 1 octombrie – 1 mai la ora 18.30) în limba română

În zilele de sărbătoare care cad în timpul săptămânii (luni-sâmbătă), se celebrează o Sf. Liturghie în trei limbi la ora 11.00 și o Sf. Liturghie în limba română la ora 18.00 (18.30). Excepție fac Paștele și a doua zi de Crăciun, precum și sărbătorile de poruncă, când Sf. Liturghii se celebrează conform programului duminical.

Liturghii pontificale în Catedrala Sf. Gheorghe (Domul)
– Ajunul Crăciunului și ziua de Crăciun
– Duminica Floriilor
– Joia Mare
– Vigilia pascală
– Duminica Sf. Paște
– Duminica Sf. Rusalii
– Solemnitatea Trupul și Sângele lui Cristos, după-amiază
Atunci când de la ora 11.00 se celebrează Sf. Liturghie pontificală, celelalte Sf. Liturghii programate pentru înainte de amiază sunt anulate.

ARHIDIACONATUL DE TIMIȘ

1. Ziua bulgarilor din Sânnicolau Mare
Sâmbătă, 20 mai a.c. comunitatea de etnie bulgară din Sânnicolau Mare va sărbători manifestarea intitulată Ziua bulgarilor din Sânnicolau Mare. Evenimentul se va desfășura conform programului:
– ora 16.00 Sfânta Liturghie în biserica romano-catolică din Sânnicolau Mare
– ora 17.30 spectacol folcloric la Teatrul de vară, în caz de vreme nefavorabilă în Casa de Cultură
– ora 19.30 cină în sala mare a Castelului Nákó.

2. Adorație Euharistică în biserica parohială Timișoara-Fratelia
În biserica parohială Sf. Iosif din Fratelia A, în fiecare joi după Sf. Liturghie de la ora 18.00 vor avea loc Adorațiile Euharistice în cinstea Sf. Duh.

3. Studiu biblic în Parohia Jimbolia
În perioada 14 martie – 13 iunie a.c., în fiecare marți de la ora 19.00 în sala de cateheză a Parohiei Romani-Catolice Jimbolia va avea loc un studiu biblic intitulat: „De la Geneză la Isus”. Scopul studiului biblic este de a avea o vedere de ansamblu asupra celei mai importante colecții de cărți din istoria omenirii, ceea ce numim Biblia sau Sf. Scriptură.

Programul cursurilor:
16.05 Întemeierea regatului legământului
23.05 Natura regatului davidic
06.06 Noul Moise, noul legământ
13.06 Transformarea regatului

4. Ședințe decanale în Dieceză
– Marți, 9 mai 2023 începând cu ora 10.00 va avea loc ședința preoților din Decanatele de Timișoara și Deta, organizată de Parohia Romano-Catolică Recaș. Prelegerea va fi ținută de către Pr. Anton Butnaru, paroh de Recaș.
– Miercuri, 10 mai a.c. la ora 10.00 va vea loc ședința preoților din Decanatul de Cenad organizată de Parohia Romano-Catolică din Lovrin. Invitat va fi dr. Claudiu Călin arhivist diecezan.

5. Administrarea Sf. Mir la Timișoara
– Sâmbătă, 20 mai a.c. Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan va administra Sf. Sacrament al Mirului în biserica Timișoara III Elisabetin. În cadrul Sf. Liturghii de la ora 11.00 Episcopul Diecezan va mirui 11 tineri, pregătiți pentru acest moment de către Sr. Andreea Andrieș.
– Duminică, 21 mai a.c. Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan va administra Sf. Sacrament al Mirului în biserica Notre Dame, biserica Parohiei Personale Bulgare din Timișoara. Sf. Liturghie de mirungere va începe la ora 11.00.

6. Concert și prelegere în biserica Millennium
În după-amiaza zilei de duminică, 28 mai a.c., Biserica Millenium din Timișoara-Fabric va găzdui un concert cu expoziție și o prelegere. Programul va începe cu un concert-lecție la ora 16:00, urmat la ora 18:00 de o prelegere având ca temă Familia, iar de la ora 19:00 va fi interpretat în limba română oratoriul „Creațiunea“ de F.J. Haydn. Își dau concursul corul Proiectului Oratorium și orchestra New Hope. Dirijor: András Vass, maestru de cor: Kenneth Tucker. Soliști: Georgiana Simonov (soprană), Daniel Zah (tenor), Lucian Oniță (bas). Bilete pe www.eventim.ro.

ARHIDIACONATUL DE MUREȘ

1. Hramul bisericii din Șiria
Biserica romano-catolică din Șiria, jud. Arad, filiala parohiei Ghioroc, își marchează anul acesta cea de-a 270-a aniversare a existenței. Ea este dedicată Sf. Ioan Nepomuk (16 mai), în localitate existând și vestigii unor lăcașe de cult mai vechi, romano-catolice. În acest context aniversar, hramul/ Kirchweih-ul va fi sărbătorit sâmbătă, 13 mai 2023 în cadrul unei Sf. Liturghii festive, celebrată de la ora 11.00. Celebrarea Euharistică este urmată de muzică, dans și voie bună. Parohul comunității este Pr. Daniel Lunic, paroh de Ghioroc și Pâncota.

2. Conferirea Sf. Mir la Lipova
Duminică, 14 mai a.c. Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan va vizita comunitatea din Lipova, unde va administra Sf. Sacrament al Mirului. În cadrul Sf. Liturghii de la ora 11.00 Episcopul Diecezan va mirui 23 tineri, pregătiți pentru acest moment de către Pr. Ion Cădărean parohul locului. Înainte de Sf. Liturghie, de la ora 10.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan se va întâlni cu tinerii candidați la mirungere. Cadrul muzical al Sf. Liturghii va fi asigurat de către corul Exultate sub conducerea dlui Bajkai-Fábián Róbert organistul Catedralei Sf. Gheorghe.

3. Concert în Bazilica Maria Radna
Duminică, 14 mai a.c., începând cu ora 18:00, va avea loc un concert de muzică sacră în Bazilica Maria Radna. Soliști: Dorina Laza (soprană), Elena Doycheva (soprană), la orgă vor cânta Silviana Cîrdu și Roxana Ardeleanu. În program figurează piese muzicale din creația compozitorilor F. Schubert, C. Saint-Saëns, W.A. Mozart, G. Fauré, L. Refice, W. Gomez, L. Cherubini, C. Franck.

4. Programul de vară din Bazilica Maria Radna
Începând cu data de 1 mai a.c. Sfintele Liturghii celebrate în timpul săptămânii în bazilica Maria Radna vor începe la ora 18.00, cu excepția zilelor de miercuri, când Sf. Liturghii vor fi celebrate la ora 8.00.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share