Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ovidiu Bojor – Șapte elemente care ne prelungesc viața

”Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate de secol, în special în ţările avansate din punct de vedere tehnic şi economic, acest indice nu este valabil pentru majoritatea ţărilor sărace. Sunt multe ţări în care şansa de supravieţuire se situează între 40-45 ani. Ţara noastră se situează destul de aproape de ţările avansate, deşi natalitatea a scăzut simţitor în ultimul deceniu. Se constată o îmbătrânire a populaţiei, din punct de vedere statistic, putându-se vorbi de o şansă de supravieţuire medie cuprinsă între 72-74 ani. Ceea ce dorim să prezentâm în cele ce urmează se referă la calitatea vieţii, factor care depinde de fiecare dintre noi, de modul nostru de viaţă, de respectarea anumitor reguli până la adânci bătrâneţi, sub aspec tfizic, mental şi spiritual.

 

1. ALIMENTAŢIA 

În mod obişnuit, mesele sunt împărţite în trei etape. La unele popoare, masa principală este cea de dimineaţă, la altele cea de seară, obicei pe care-l considerăm mai puţin indicat. Sunt unele afecţiuni la care se recomandă cinci mese pe zi în loc de trei, dar aceasta numai cu consultare amedicilor specialişti.

Noi recomandăm un regim preponderent lacto-vegetarian, dar nu exclusiv.

În copilărie şi în tinereţe sunt necesare şi proteine animale uşoare (peşte alb, piept de pui, carne de curcan fără pieliţă).

Pe măsură ce înaintăm în vârstâ, necesarul în proteine animale trebuie redus.

NU SE RECOMANDĂ CARNEA ROŞIE ŞI GRĂSIMILE ANIMALE!!!.

În cazul în care nu puteţi renunţa la carne, se recomandă să începeţi masa cu o salată de legume şi s-o încheiaţi cu fructe. Un studiu relativ recent a demonstrat că, în cazul în care masa începe cu carne (corp străin introdus înorganism), număml leucocitelor creşte la 20.000.

În cazul în care se începe cu salate şi se termină cu fructe, numărul de leucocite se păstrează în cadrulvalorilor normale de 9.000.

Este recomandabil să vă sculaţi de la masă cu cinci minute înainte de-a fi sătul, nu cu cinci minute după cev-aţi săturat.

Nu vă grăbiţi la masă: mestecaţi bine alimentele, de zece ori înainte de-a le înghiţi şi nu beţi apă înaintede masă sau între felurile de mâncare.

Alegeţi o zi de post pe săptămână pentru dezintoxicarea organismului.

 

2. MENTALUL

În mod obişnuit nu folosim decât 25-30% din capacitatea creierului nostru. Prin educaţie şi meditaţie, putem folosi mai mult din această capacitate.

 

3. TIMPUL DE ODIHNA

Ideal ar fi să putem respecta cele trei opturi dintr-o zi: 8 ore de activitate, 8 ore de odihnă activă (sport,plimbări, lectură, muzică etc.) şi 8 ore de somn. Nu întotdeauna putem respecta acest ciclu ideal. Important este însă să respectăm cele 8 ore de somn, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Nu vă culcaţi mai devreme de 3 ore după ultima masă.

Este bine ca înainte de culcare să faceţi o scurtă plimbare.

 

4. EVITAREA SEDENTARISMULUI

O viaţă normală este condiţionată de mişcare, care asigură o bună oxigenare a organismului.

Chiar după pensionare, continuati activitatea care vă place sau alegeţi o activitate de care aţi fost privat în timpul muncii pentru câştigarea existentei.

Inactivitatea este primul pas spre mormânt.

Continuaţi să munciţi într-un ritm obişnuit şi continuu opt ore pe zi.

Nu neglijaţi nici gimnastica zilnică în aer curat.

Dormiti cu fereastra întredeschisă atâta timp cât sezonul vă permite.

 

5. CULTIVAREA OPTIMISMULUI

Un factor important care depinde de noi este cultivarea optimismului şi a încrederii în cei din jurul nostru.

Să respingem tot ceea ce este negativ în relaţiile interumane.

Să ne închipuim că viata este o oglindă în faţa căreia suntem şi ne privim: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră; dacâ ne crispăm şi ne schimonosim figura, grimasa se întoarce tot asupranoastră.

Cu alte cuvinte, toate gândurile şi acţiunile noastre de fiecare clipă, de fiecare zi trebuie să fie pozitive, senine, optimiste.

Vor beneficia de acestea toţi cei din jurul nostru şi, în primul rând, noi.

Citește și:

Reţeta lui Ovidiu Bojor încetinește procesul îmbătrânirii

Acad. OVIDIU BOJOR: “Lumea sta sa se prabuseasca moral, etic si spiritual. Lipiti-va de oameni bogati spiritual!”

Acad. Ovidiu Bojor: Omenirea a înaintat prin vârfuri, nu prin gloată

6. PREVENIREA POLUARII

Ne referim, evident, şi la poluarea mediului, la faptul că trăim într-o ţesătură de iradiaţii şi decibeli, la care contribuie celularele, televizoarele, microundele neprotejate, traficul zgomotos din marile aşezări urbane etc.

Acesta este tributul pe care îl plătim confortului şi civilizaţiei moderne.

Dar ne referim şi mai mult la poluarea pe care noi înşine ne-o provocăm: prin alimentaţia deficitară, princonsumul de alcool, droguri, tutun, medicamente sintetice, băuturi comerciale, conserve etc. etc.

Pentru sănătatea noastră şi pentru prelungirea vieţii, e necesar să evităm cât mai mult poluarea de orice fel.

 

7. SUPREMA PORUNCĂ

Printre cele trei mari virtuţi teologicale CREDINŢA, SPERANŢA ŞI IUBIREA—pe primul loc am situa iubirea, ca factor determinant. 

Iubirea faţă de Creator şi fată de aproapele nostru.

Sub aspect spiritual: armonia din cadrul familiei, armonia relaţiilor sociale, armonia relaţiilor interumanecare se cuvine să fie normale şi corecte.

Dacă am încerca să definim, sub aspect ştiinţific, tehnic şi spiritual, epoca în care trăim, am ajunge la oconcluzie pesimistă: este epoca marilor cuceriri ştiinţifice, tehnice şi utilitare, dar, în acelaşi timp, trăim întro epocă a “pietrei necioplite” a evoluţiei spirituale.

Atâta timp cât predomină forţa, selecţia artificială, ura, răzbunarea, atentatele la viaţa celor fără de apărare, conflictele între popoare în numele religiei sau al convingerilor politice, evoluţia noastră spiriruală va stagna.

Totuşi, sperăm să depăşim această situaţie de o gravitate fără precedent în istoria umanităţii.  Speranţa se află în iubire şi în bună înţelegere între oameni.”

Pledoarie pentru viata lunga, de Ovidiu Bojor

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share