Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

P.E. condamnă fenomenul periculos al dezinformării contra cost

P.E. cere o strategie coordonată pentru a mări reziliența Uniunii Europene  la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

”Probabil că ingerințele străine, dezinformarea și atacurile asupra democrației se vor intensifica tot mai mult și vor deveni mai sofisticate în perioada de dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2024” , declară eurodeputații.

Această atenționare apare într-un raport al Comisiei speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, adoptat în plen cu 469 voturi pentru, 71 împotrivă și 75 abțineri.

În text, eurodeputații abordează ingerințele de pe platformele online, protecția infrastructurii critice și a sectoarelor strategice, ingerințele din timpul proceselor electorale, finanțarea disimulată a activităților politice de către actori străini și reziliența la atacurile cibernetice.

Raportul se concentrează în special asupra ingerințelor Rusiei și Chinei în Uniunea Europeană, în țările care solicită aderarea la Uniune, inclusiv din Balcanii de Vest, și în țările din sudul global.

Amestecul în procesele electorale

Parlamentul condamnă fenomenul periculos al dezinformării contra cost. Este vorba de furnizori care oferă servicii de dezinformare actorilor guvernamentali și neguvernamentali, de exemplu, prin internetul negru, pentru a ataca procesele electorale.

Pentru a elimina tranzacțiile financiare interzise din țări din afara Uniunii care intră în sistemul politic al Uniunii, eurodeputații solicită Comisiei să faciliteze urmărirea donațiilor și invită statele membre să soluționeze urgent problema donațiilor care provin din țările terțe și care ajung la partidele politice naționale.

Infrastructura critică

Eurodeputații menționează și riscurile dependenței economice, spionajului și sabotajului, care apar atunci când companiile străine dobândesc influență asupra infrastructurii critice a Uniunii Europene. Ei adaugă că există companii chineze de transport maritim care dețin interese majoritare sau considerabile în peste 20 de porturi europene. Deputații recomandă totodată să se interzică TikTok-ul la toate nivelurile guvernelor naționale și în instituțiile UE. Tot ei solicită Consiliului și Comisiei să nu se mai utilizeze echipamente și software de la producători din țări cu risc ridicat, în special din China și Rusia, precum ByteDance Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab sau Nuctech.

O strategie coordonată a Uniunii

Parlamentul dorește ca Uniunea să aibă o strategie coordonată care să includă noi inițiative și să se aplice mai bine dispozițiile existente. Solicită și o finanțare adecvată pentru a combate dezinformarea și pentru a susține procesele democratice.

 

„Timp de douăzeci de ani, alimentate de mitul sfârșitului istoriei, convinse că nu mai au dușmani, elitele europene au dat dovadă de o naivitate uluitoare și de o lipsă de seriozitate culpabilă. Această comisie, înființată pentru a pune capăt acestei indolențe, a depus eforturi pentru a trezi Europa, astfel încât democrațiile noastre să învețe să se apere.”, a declarat președintele comisiei INGE, Raphaël Glucksmann (S&D, Franța).

Eurodeputații cer Comisiei să elaboreze un pachet de măsuri eficace privind apărarea democrației și o legislație care să combată amenințările hibride din Uniune, ținând seama de propunerile Conferinței privind viitorul Europei.

Ei își doresc și un organism permanent al Parlamentului European care să monitorizeze și să combată ingerințele străine

Raportul urmărește punerea în aplicare a Rezoluției privind ingerințele străine, adoptată în martie 2022 (principalele recomandări se regăsesc aici). În timpul pregătirii noului raport, eurodeputații s-au întâlnit cu factori de decizie naționali, europeni și internaționali, cu serviciile de informații ale statelor membre ale Uniunii Europene, dar și cu NATO StratCom la Riga, cu Hybrid CoE la Helsinki, cu guvernul și autoritățile australiene și cu organismele respective din cadrul ONU din New York și, nu în ultimul rând, cu omologii și autoritățile relevante la Kiev, în Ucraina.

Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul răspunde așteptărilor cetățenilor în ceea ce privește intensificarea luptei împotriva ingerințelor străine și combaterea dezinformării, a amenințărilor online și a propagandei într-un mod obiectiv și factual, exprimate în propunerile 23(5), 27, 28(2), 33(4), 37(4) și 46(2) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share