Timişoara are multe obiective vechi şi interesante, poduri, clădiri, statuete, parcuri, multe dintre ele vechi de sute de ani.
Una dintre aceste clădiri care cu siguranţă mulţi dintre timişoreni, în primul rând, şi pe urmă turiştii, ar fi şi Palatul Ancora din cartierul Iosefini, de pe Bulevardul Dragalina, destul de aproape de gara, pe partea dreaptă cum se merge pe linia de tramvai, înainte de a trece podul peste Bega.
Este o veche clădire cu o latură a construcţiei spre Bulevardul Dragalina, iar cealaltă se întinde de-a lungul Canalului Bega, clădirea a fost construită între anii 1901-1902, de către un fost consilier local pe numele lui de Aladar Kudelich,ce la vremea respectivă ocupa funcţia de director al Băncii de Credit Ungar, ce avea o filial în cartierul Elisabetin, ce a fost votat ca şi reprezentant al Iosefiniului în Consiliul Local Timişoara. Clădirea are pe frontispiciu o ancoră.
Ca orice clădire veche e şi normal să aibă şi o legendă. Aici ar fi una cu două variante. Una dintre aceste variante ar fi aceea că palatul a fost construit pe locul unde a existat un vechi restaurant numit “Ancora”, şi avea tot ca emblem o ancoră, mai ales că în apropiere se afla şi portul. Se mai spune că tot acolo ar fi funcţionat şi administraţia portului.
O altă variant ar fi şi rezultatul unei confuzii lingvistice, mai ales că se spune că locul respecti era numit “ La Ogorul Verde”, sau “(Zum Grünen Anger)”, Anger în germană însemnând ogor, în Timişoara fiind pronunţat Anker, ceea ce înseamnă , ancoră. Să fie oare o cunfuzie şi o greşeală de pronunţare? Cert este că ancora pe frontispiciul clădirii există, la parterul clădirii a funcţionat şi un restaurant numit “Ancora” şi a existat şi portul .
Arhitectura clădirii este specifică anului 1900, şi se poate observa destul de clar prin silueta turnurilor medievale gotice, palatul Ancora fiind construit în stilul “Wiener Sezession”.
În apropierea palatului şi de-a lungul canalului Bega se afla o imensă grădină ce a aparţinut lui Anton Szeiller, un cunoscut filantrop timişorean. Una dintre nepoatele acestuia avea să se căsătorească cu Aladar Kudelich, care ocupa funcţia de director al Băncii de Credit Ungar, şi eras consilier local. În urma căsătoriei a rezultat un fiu, Kos Karoly, născut, în 16 decembrie 1883, arhitect, scriitor, grafician, etnograf şi politician din Austro-Ungaria şi România.
De pe urma acestuia au rămas o serie de scrieri, traduceri dar şi multe clădiri importante proiectate , printre care: Biserica cu Cocoș din Cluj (1913–1914), Biserica Greco-Catolică din Feiurdeni (1927), Colegiul Agricol din Târgu Mureș (Gázgyári épület), Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe (1911–1913), clădire inspirată din arhitectura medievală transilvăneană, dar şi alte clădiri din Transilvania.
Clădirea este valoare de patrimoniu, alături de atîtea alte clădiri din Timişoara care au rămas în paragină, autorităţile fiind neputincioase sau neinteresate de ce se întâmplă cu ele, aşa cum s-a întâmplat şi cu Casa Muhle, care déjà e o ruină, ajungând pe mâna unor personaje care distrug totul în calea lor, şi aici în curtea acestei clădiri a fost ridicată o vilă cu etaj, construită ilegal. Nimeni nu i-a nici o măsură, nimeni nu e interesat de patrimonial timişorean, pe o ureche intră şi iasă pe amândouă, ilegalităţile curgând pe un făgaş normal, întro lume anormală în care trăim şi ne bălăcim.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara