Anul trecut, Ombudsmanul european Emily O’Reilly a anunţat lansarea unei investigaţii în legătură cu modul în care, Comisia Europeană gestiona contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid-19, încheiate cu companiile farmaceutice în numele statelor membre ale UE.
Uniunea Europeană a cheltuit circa 2,5 miliarde de euro pentru plata unor avansuri în vederea achiziţiei a circa 2,3 miliarde de doze de vaccin de la şase companii farmaceutice care au vaccinuri anti-Covid-19 aprobate sau în fază experimentală. Preţurile, termenele de livrare şi alte clauze importante din contracte au fost păstrate secrete, Comisia Europeană susţinând că această confidenţialitate este esenţială pentru obţinerea unor condiţii contractuale cât mai bune.
Anul trecut a fost un întreg scandal al mesajelor text dintre președinta Comisiei Europene și șeful Pfizer. Ombudsmanul european i-a cerut din nou Ursulei von der Leyen să facă publice mesajele cu negocierile despre vaccinurile anti-COVID. Președinta Comisiei Europene și consilierii ei spun însă că nu le mai găsesc și nu mai au aceste mesaje. Emily O’Reilly, Ombudsmanul european, a cerut din nou Ursulei von der Leyen să mai caute totuși mesajele și să revină cu un răspuns până pe 26 aprilie. Cererea privind publicarea mesajelor dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, a fost tratată neglijent, afirmă Ombudsmanul european. Eric Mamer, purtător de cuvânt, Comisia Europeană transmitea atunci sec, printr-o declarație “Da, vom răspunde Ombudsmanului european înainte de termenul care a fost fixat. Până atunci, nu dorim să mai facem niciun comentariu pe acest subiect.” Ursula von der Leyen a mai precizat că nu mai are mesajele text dintre ea și președintele Pfizer. Potrivit regulamentului Comisiei, oficialii nu sunt obligați să păstreze decât documentele, nu și conversațiile purtate prin mesaje text. Scandalul a pornit de la un interviu pentru presa americană, în care von der Leyen dezvăluia că toate negocierile cu Pfizer pentru contractele de vaccin anti-COVID de zeci de miliarde de euro s-au purtat aproape în exclusivitate prin mesaje text sau convorbiri telefonice. După acest interviu, o jurnalistă a cerut cabinetului von der Leyen să publice mesajele cu șeful Pfizer, conform legilor privind transparența. Deși s-a sesizat și Ombudsmanul european, cabinetul von der Leyen refuză. Refuză inclusiv să precizeze dacă pentru mesajele și convorbirile cu șeful Pfizer președinta Comisiei a folosit telefonul de serviciu, securizat, sau un telefon personal. Într-un răspuns la ancheta declanşată de Emily O’Reilly, executivul UE consideră că: ”aceste SMS-uri sunt, prin natura lor, documente cu durată scurtă de viaţă, care nu conţin în principiu informaţii importante referitoare la politicile, activităţile şi deciziile Comisiei”. Pentru Emily O’Reilly, dimpotrivă, „este clar” că: ”mesajele se înscriu în cadrul legislaţiei europene privind accesul publicului la documente”, iar „publicul poate avea acces la ele dacă privesc activitatea instituţiei”. Ea a chemat administraţia europeană să-şi actualizeze practicile în materie de păstrare a documentelor, ţinând cont de „mijloacele moderne de comunicaţie”. Emily O’Reilly a criticat și faptul că „nu a fost făcută nicio tentativă de a identifica dacă SMS-urile în cauză existau”, notând că: „acest mod de a acţiona nu răspunde aşteptărilor în materie de transparenţă”. Dacă aceste SMS-uri vor fi identificate, Comisia va trebui „să evalueze dacă ele respectă criteriile, în conformitate cu legislaţia UE privind accesul la documente, pentru a fi făcute publice”, concluziona Ombudsmanul european în recomandările sale, care nu au totuşi caracter obligatoriu.
La un an de la declanșarea anchetei de investigații, acum, ombusmanul european a venit în fața parlamentarilor europeni pentru a-și prezenta raportul de activitate, cu amendamentele propuse de grupul PPE, care o susțin pe Ursula von der Leyen.
”Pot spune că am votat Raportul de activitate a Ombudsmanului și am respins ( nu am votat) amendamentul propus de grupul PPE pe care, din păcate l-au votat românii din acest grup( liberali, PMP și UDMR ) ! Se voia prin acest amendament să se oprească ancheta pornită de Ombudsman privind contractele încheiate netransparent de Comisia Europeană! Probabil liberalilor si udmr-iștilor le era teamă că ajung și la cum au încheiat ei contractele de achiziții, în plină pandemie. Mă bucură faptul că a fost respins acest amendament al popularilor europeni!” a transmis europarlamentarul umanist Maria Grapini.
Iată că, devine tot mai limpede faptul că, pandemia a devenit instrument financiar şi politic – Certificatul Verde, în mâna unor oportuniști, care au deturnat până și valorile și sensul UE.
Și tot europarlamentarul român umanist trage un semnal de alarmă, în ceea ce privește viitorul statelor U.E și despre cum se va face cheltuirea banilor publici alocați prin PNRR.
Aceasta s-a întâlnit cu comisarul pentru dezvoltare regională Elisa Ferreia și împreună au stabilit organizarea unei conferințe, pentru o mai bună informare a cetățenilor români și IMM-uri.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”