Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Pandemia a devenit un instrument financiar şi politic – certificatul verde în mâna unor oportuniști

 Anul trecut,  Ombudsmanul european Emily O’Reilly a anunţat lansarea unei investigaţii în legătură cu modul în care, Comisia Europeană gestiona contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid-19, încheiate cu companiile farmaceutice în numele statelor membre ale UE.

Uniunea Europeană a cheltuit circa 2,5 miliarde de euro pentru plata unor avansuri în vederea achiziţiei a circa 2,3 miliarde de doze de vaccin de la şase companii farmaceutice care au vaccinuri anti-Covid-19  aprobate sau în fază experimentală. Preţurile, termenele de livrare şi alte clauze importante din contracte  au fost  păstrate secrete, Comisia Europeană susţinând că această confidenţialitate este esenţială pentru obţinerea unor condiţii contractuale cât mai bune.

 Anul trecut a fost un întreg scandal al  mesajelor text dintre președinta Comisiei Europene și șeful Pfizer. Ombudsmanul european i-a cerut din nou Ursulei von der Leyen să facă publice mesajele cu negocierile despre vaccinurile anti-COVID. Președinta Comisiei Europene și consilierii ei spun însă că nu le mai găsesc și nu mai au aceste mesaje. Emily O’Reilly, Ombudsmanul european, a cerut din nou Ursulei von der Leyen să mai caute totuși mesajele și să revină cu un răspuns până pe 26 aprilie. Cererea privind publicarea mesajelor dintre  Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, a fost tratată neglijent, afirmă Ombudsmanul european. Eric Mamer, purtător de cuvânt, Comisia Europeană transmitea atunci sec, printr-o declarație Da, vom răspunde Ombudsmanului european înainte de termenul care a fost fixat. Până atunci, nu dorim să mai facem niciun comentariu pe acest subiect.Ursula von der Leyen  a mai precizat  că nu mai are mesajele text dintre ea și președintele Pfizer. Potrivit regulamentului Comisiei, oficialii nu sunt obligați să păstreze decât documentele, nu și conversațiile purtate prin mesaje text. Scandalul a pornit de la un interviu pentru presa americană, în care von der Leyen dezvăluia că toate negocierile cu Pfizer pentru contractele de vaccin anti-COVID de zeci de miliarde de euro s-au purtat aproape în exclusivitate prin mesaje text sau convorbiri telefonice. După acest interviu, o jurnalistă a cerut cabinetului von der Leyen să publice mesajele cu șeful Pfizer, conform legilor privind transparența. Deși s-a sesizat și Ombudsmanul european, cabinetul von der Leyen refuză. Refuză inclusiv să precizeze dacă pentru mesajele și convorbirile cu șeful Pfizer președinta Comisiei a folosit telefonul de serviciu, securizat, sau un telefon personal.  Într-un răspuns la ancheta declanşată de Emily O’Reilly, executivul UE consideră că:  ”aceste SMS-uri sunt, prin natura lor, documente cu durată scurtă de viaţă, care nu conţin în principiu informaţii importante referitoare la politicile, activităţile şi deciziile Comisiei”. Pentru Emily O’Reilly, dimpotrivă, „este clar” că: ”mesajele se înscriu în cadrul legislaţiei europene privind accesul publicului la documente”, iar „publicul poate avea acces la ele dacă privesc activitatea instituţiei”. Ea a chemat administraţia europeană să-şi actualizeze practicile în materie de păstrare a documentelor, ţinând cont de „mijloacele moderne de comunicaţie”. Emily O’Reilly a criticat  și faptul că „nu a fost făcută nicio tentativă de a identifica dacă SMS-urile în cauză existau”, notând că: „acest mod de a acţiona nu răspunde aşteptărilor în materie de transparenţă”. Dacă aceste SMS-uri vor fi identificate, Comisia va trebui „să evalueze dacă ele respectă criteriile, în conformitate cu legislaţia UE privind accesul la documente, pentru a fi făcute publice”, concluziona  Ombudsmanul european în recomandările sale, care nu au totuşi caracter obligatoriu.

de pus

La un an de la declanșarea anchetei de investigații, acum, ombusmanul  european a venit în fața parlamentarilor europeni pentru a-și prezenta raportul de activitate, cu amendamentele propuse de grupul PPE, care o susțin pe Ursula von der Leyen.

raport om

”Pot spune că am votat Raportul de activitate a Ombudsmanului și am respins ( nu am votat) amendamentul propus de grupul PPE pe care, din păcate l-au votat românii din acest grup( liberali, PMP și UDMR ) ! Se voia prin acest amendament să se oprească ancheta pornită de Ombudsman privind contractele încheiate netransparent de Comisia Europeană! Probabil liberalilor si udmr-iștilor le era teamă că ajung și la cum au încheiat ei contractele de achiziții,  în plină pandemie. Mă bucură faptul că a fost respins acest amendament al popularilor europeni!” a transmis europarlamentarul umanist Maria Grapini.

 Iată că, devine tot mai limpede faptul că, pandemia a devenit instrument financiar şi politic – Certificatul Verde, în mâna unor oportuniști, care au deturnat până și valorile și sensul UE.

Și tot europarlamentarul român umanist trage un semnal de alarmă,  în ceea ce privește viitorul statelor  U.E și despre cum se va face cheltuirea banilor publici alocați prin PNRR.

Aceasta s-a întâlnit cu comisarul pentru dezvoltare regională Elisa Ferreia și împreună au stabilit organizarea unei conferințe,  pentru o mai bună informare a cetățenilor români și IMM-uri.

”Ieri am avut ocazia să discut cu doamna comisar pentru dezvoltare regională, doamna Elisa Ferreira , care a explicat clar ce trebuie să facă statele pentru cheltuirea banilor europeni! La multe capitole nu am regăsit România! Sper să înțeleagă actualul guvern, că suntem în al doilea an al exercițiului multianual 2021-2027 și încă,  nu s-a facut NIMIC ! Nu doar PNRR cu cei aproximativ  14 miliarde  EURO – granturi este important, ci sunt importante cele peste 40 miliarde EURO –  fonduri structurale în noua perioada 2021-2027! Am convenit cu doamna comisar să organizăm împreună o conferința pentru IMM-uri, în calitatea mea de co-președintă a Intergrupului pentru IMM-uri din Parlamentul European! Cred că cetățenii români și intreprinzătorii nu primesc de la autorități informațiile de care au nevoie!” a conchis europarlamentarul  umanist Maria Grapini.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share