Parodontoza: ce o provoacă și cum să o tratezi - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Parodontoza: ce o provoacă și cum să o tratezi

Parodontoza este o inflamație a țesuturilor din jurul dinților. În cadrul acestei boli, gingiile sângerează, apare respirația urât mirositoare, apoi rădăcinile dinților devin expuse – pare că dinții au devenit mai lungi.

În același timp, dinții devin mobili și se clatină și, dacă boala este lăsată să evolueze, încep să cadă. Ca urmare, se pot pierde adesea dinți aliniați frumos, albi, care nu sunt afectați de carii.

Din păcate, majoritatea pacienților merg la medic prea târziu, când procesul a devenit cronic și este dificil de tratat. Mulți oameni pur și simplu nu observă o ușoară inflamație a gingiilor. Dar boala nici măcar nu începe cu asta.

paradontoza

De la placă bacteriană la tartru

Prima verigă în dezvoltarea parodontozei este depunerea plăcii bacteriene. Poate fi comparată cu un „chit” care este alcătuit din proteine, carbohidrați și agenți patogeni ce aderă ferm de dinte. În timp, placa se întărește, se transformă în tartru, și irită gingiile și provoacă inflamații.

Treptat, gingiile se inflamează și sângerează ușor. Dacă nu începi tratamentul, suferă ligamentele care susțin dintele în os și chiar țesutul osos al maxilarului. În acest stadiu, este deja dificil să faci ceva pentru a salva dinții.

Ereditatea și alți factori

În cazul parodontozei, ereditatea joacă un rol semnificativ, dar nu numai ea este ”de vină”. Contribuie și tulburările cardiovasculare, tulburările sistemului nervos, diabetul zaharat, gastrita, ulcerele gastrice, colita. Bolile alergice și infecțioase, lipsa vitaminelor din alimente ajută, de asemenea, la dezvoltarea bolii.

Adesea boala parodontală se face simțită în timpul sarcinii: poate fi provocată de toxicoză.

Parodontoza trebuie ținută sub control!

Este imposibil să vindeci parodontoza, dar menținerea bolii sub control este absolut necesară și pentru aceasta trebuie să apelezi la un parodontolog.

În primul rând, medicul îndepărtează tartrul pentru a opri evoluția bolii și prescrie un tratament complex. Aceasta poate fi administrarea de antibiotice și vitamine, laser, spălarea pungilor gingivale cu soluții antiseptice, etc.

Dar multe depind și de pacientul însuși: pentru a consolida rezultatul după tratament, este important să ai grijă în mod corespunzător de cavitatea bucală.

Este important să te speli pe dinți de două ori pe zi – înainte de micul dejun și înainte de culcare. Mișcarea principală în timpul periajului este de rotație dinspre gingie spre suprafețele de masticație ale dinților. Procedura ar trebui să dureze cel puțin 2-3 minute. O atenție sporită ar trebui acordată spălării dinților înainte de culcare, în special pentru acele persoane care suferă de boli ale tractului gastro-intestinal.

Noaptea, salivația încetinește semnificativ, bacteriile nu sunt spălate de pe suprafața dintelui și se înmulțesc activ, ceea ce creează condiții pentru dezvoltarea ulterioară a parodontozei.

În plus, este recomandabil să cureți zilnic spațiile interdentare cu ața dentară. De asemenea, este util să folosești o perie specială pentru curățarea spațiilor interdentare. 

În prezența parodontozei, dinții devin mai sensibili la temperaturi extreme, la acru și dulce. Pentru reduce aceste senzații, trebuie să alegi o pastă de dinți care să conțină fluor și glicerofosfat. În acest caz, pastele de dinți sunt marcate cu „pentru dinți sensibili”.

După folosirea acestor paste timp de o săptămână sau două, disconfortul ar trebui să dispară, deși nu pentru totdeauna, ci doar pentru o vreme.

Pentru mai multe informații despre boala parodontală și variante de tratament, accesați omniadental.ro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share