Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială pe tema Task Force Takuba

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 14 februarie 2022, la invitația omologului francez Jean-Yves Le Drian, la o reuniune ministerială pe tema Task Force Takuba.

Reuniunea a avut drept scop analizarea evoluțiilor politice și de securitate recente din Sahel și evaluarea impactului acestora asupra eforturilor internaționale de combatere a terorismului în Mali și în regiune, mai ales prin intermediul Task Force Takuba.

Participanții au transmis îngrijorarea profundă față de deteriorarea accelerată a situației de securitate din regiune și au evidențiat înrăutățirea condițiilor în care Forța Takuba își desfășoară activitatea. Au subliniat menținerea fermă a angajamentului statelor participante la Forța Takuba pentru promovarea păcii și stabilității în Sahel, în sprijinul populației din statele saheliene și de pe întreg continentul african, alături de UE în ansamblul său și de alți parteneri internaționali. Participanții au exprimat preocupare față de intenția autorităților din Mali de a coopera cu grupul mercenar rusesc Wagner pentru a continua combaterea grupurilor teroriste din regiune, evidențiind caracterul netransparent al demersurilor în această direcție și lipsa de legitimitate a acestui grup, ale cărui acțiuni nu servesc interesele cetățenilor din țările unde este prezent.   Șeful diplomației române a reafirmat voința politică a României de a continua să rămână angajată în Sahel și importanța menținerii angajamentului colectiv al statelor participante în Forța Takuba pentru regiune. A reliefat importanța acestei zone pentru securitatea UE în ansamblul său și a punctat preocuparea suplimentară pe care evoluțiile din Vecinătatea Sudică o generează atunci când sunt abordate corelat cu tensiunile acumulate în Vecinătatea Estică, prin masarea de trupe rusești în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre, aspecte asupra cărora trebuie acționat pe mai departe prin menținerea unității și a coordonării. A subliniat relevanța continuării eforturilor internaționale pentru susținerea statelor din Sahel, în beneficiul securității și stabilității regionale și al populației locale. Aceste eforturi reînnoite vor putea fi derulate sub forma unor coaliții internaționale care să mențină spiritul mandatului Forței Takuba, complementar cu îndeplinirea mandatelor celorlalte misiuni internaționale prezente precum EUTM Mali și MINUSMA care rămân deosebit de importante.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea asigurării în mod adecvat a securității personalului acestor misiuni, printre care se află și cetățeni români. Având în vedere evoluțiile negative în curs de desfășurare din regiune, a exprimat deschiderea României de a analiza, alături de partenerii strategici și în cadrul UE, cele mai bune opțiuni pentru continuarea angajamentului și eforturilor din teren pentru promovarea păcii, stabilității și dezvoltării în Sahel. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat speranța că Summitul UE – Uniunea Africană, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 februarie 2022, va transmite un semnal puternic privind angajamentul reciproc euro-african pentru securitatea și dezvoltarea regiunii Sahel și pentru un parteneriat întărit între Europa și Africa. La 27 martie 2020, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Mali, Niger, Regatul Țărilor de Jos, Norvegia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit au emis o declarație politică comună în care își exprimau sprijinul pentru crearea unei forțe militare/grup operativ (Task ForceTakuba, integrată sub comanda operațiunii militare franceze Barkhane, care are ca scop combaterea grupărilor teroriste din regiunea Sahel. Task Force Takuba, operaționalizată la începutul anului 2021, a desfășurat acțiuni de consiliere, susținere și însoțire în teren a forțelor armate maliene, în coordonare cu partenerii G5-Sahel și alți actori internaționali de pe teren, inclusiv misiunea ONU MINUSMA și misiunile UE EUTM Mali, EUCAP Sahel Mali și EUCAP Sahel Niger. România a aprobat, în vara lui 2021, participarea cu până la 50 de militari la Task Force Takuba. Contribuția nu a fost desfășurată în teren, până în prezent, din cauza deteriorării accentuate a situației de securitate și a evoluțiilor politice îngrijorătoare din regiune și a neîndeplinirii procedurilor necesare de către partea maliană. Grupul G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Ciad și Niger) a fost format pentru a răspunde provocărilor majore de securitate din aceste țări, care sunt cauzate, în principal, de grupările teroriste care acționează în spațiul sahelian. Coaliția Internațională pentru Sahel a fost lansată la Summitul de la Pau (13 ianuarie 2020), care a reunit șefii de stat ai statelor G5 și Franței, în prezența Secretarului General al ONU, Președintelui Consiliului European, Înaltului Reprezentant al UE, Președintelui Comisiei Uniunii Africane și Secretarului General al OIF. Coaliția Internațională pentru Sahel are patru piloni principali de acțiune: lupta împotriva terorismului, întărirea capacității armatelor naționale, revenirea autorității statului în regiunile izolate și asistența pentru dezvoltare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share