Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Participarea României la cea de-a XVIII-a Convenție Europeană a Munților

În organizarea Guvernului Cataloniei, a Centrului de Cercetări Ecologice și Aplicații Silvice (CREAF) din Spania, a asociației europene a zonelor de munte -EUROMONTANA, cu sprijinul Rețelei Europene de Cercetare Montană – NEMOR și a Inițiativei UE „Pactul Rural”, în  perioada 15 – 18 octombrie 2024, localitatea Puigcerdà, din regiunea Catalonia –  Spania, a găzduit cea de-a XIII-a Convenție europeană a Munților, având ca generic: „Modelarea viitorului economiilor montane”.

La manifestare au fost prezenți peste 250 de delegați din marea majoritate a țărilor cu munți din Europa.

Acest tip de eveniment, are loc o dată la doi ani, într-o țară reprezentativă pentru zona montană de pe continentul european, selectată în urma a unei competiții de candidaturi.

Zona montană a României este reprezentată în cadrul Euromontana de un număr de șapte organizații, publice și private, cu preocupări în dezvoltarea durabilă a acestui areal:

  • Agenția Națională a Zonei Montane (instituția guvernamentală care a preluat reprezentarea Centrului de Formare și Inovație pentru Dezvoltare în Carpați, devenit direcție în cadrul acesteia),
  • Federația Agricultorilor de Munte „Dorna” din Vatra Dornei,
  • Asociația „Forumul Montan din România”,
  • Fundația “OPEN FIELDS” din Cluj Napoca,
  • Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană – “Romontana”,
  • Compania de Consultanță „Highclere Consulting” – Brașov,
  • Consiliul Județean Maramureș.

Cu prilejul Convenției din Puigcerdà, a avut loc și Adunarea Generală a Rețelei Europene de Cercetare Montană (Network for European Mountain Research – NEMOR).

NEMOR este o rețea de instituții – publice și private – care desfășoară activități de cercetare în zonele montane. A fost înființată în 2017 și se bazează pe colaborarea concertată dintre cercetători din diferite discipline și țări europene, în special prin inițiative conduse de Mountain Research Initiative (MRI), în cadrul fostei Alianțe Elvețiano-Austriece pentru Cercetarea Montană.

Din Rețeaua NEMOR fac parte și un număr de șase instituții din România ce au ca obiect de activitate cercetarea/ inovația/ învățământul superior:

  • Centrul de Economie Montană al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” – Academia Română,
  • Agenția Națională a Zonei Montane,
  • Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,
  • Rețeaua de Cercetare Montană din Europa de Sud-Est – SEEmore (Sibiu),
  • Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea-Ciuc,
  • Organizația „Știința pentru Carpați” – București.

La cele două mari evenimente, au participat reprezentanți ai instituțiilor mai sus menționate, care au avut intervenții în plen, precum și numeroase contribuții în cadrul celor opt Grupuri de Lucru:

  • Cum putem crea mai multă valoare adăugată produselor agricole montane?
  • De la materii prime la procesare: cum poate fi readus sectorul secundar în teritoriile montane?
  • Cum se poate profita de potențialul digitalizării pentru economiile montane?
  • Cum poate fi încurajat antreprenoriatul?
  • Munca cu natura: Cum poate fi regândit turismul în zonele montane?
  • Munca pentru natură: cum pot fi cuantificate și remunerațe serviciile ecosistemice din activități agro-pastorale?
  • Ce pot face comunitățile montane pentru a fi puse în valoare? Este vorba doar despre accesul la servicii?
  • Depășirea barierelor din calea atractivității: cum pot fi abordate locuințele și accesul la teren?

Complementar intervențiilor avute la sală, membrii delegației din România au expus trei postere, de mare actualitate, în care au fost prezentate realizări ale unor instituții participante, în ton cu tematica evenimentului: „Sprijinirea activităților economice agricole din zona montană a României, prin programe naționale dedicate acestui areal”; „Exemple de bune practici cu privire la creșterea valorii produselor agricole din zona montană a României: Înregistrarea pe schema de calitate „Produs montan” și unitățile de alimentație publică de tip familial „Puncte Gastronomice Locale”; „Durabilitatea turismului european, la orizont 2030”. Cea din urmă temă a fost prezentată public inclusiv în cadrul Atelierului privind turismul, de către președintele Asociației Naționale pentru Dezvoltare Rurală Montană – Romontana, drd. ec. Radu Adrian Rey.

Tot la acest atelier, dr. ing. Dănuț Ungureanu, cercetător recunoscut (CS R2) în cadrul Academiei Române, Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C Kirițescu” – Centrul de Economie Montană, a prezentat public oportunitatea dezvoltării lanțului scurt alimentar din zona montană, prin punerea în valoare a produselor agroalimentare înregistrate pe schema de calitate „produs montan” și crearea unor rețele de turism gastronomic, care să valorifice produsele agroalimentare din gospodăriile montane, prin intermediul Punctelor Gastronomice Locale.

”Aceste idei au fost apreciate de către cei prezenți, considerându-le exemple de bune practici ce pot fi multiplicate și în țările lor. Și-au exprimat interesul de a afla mai multe detalii despre aceste subiecte, participanți din Portugalia, Franța, Spania, Polonia” a declarat dr. ing CS R2, Dănuț Ungureanu, INCE Centrul de Economie Montană.

O parte dintre progresele făcute de către România pentru dezvoltarea zonei montane, activități ale Agenției Naționale a Zonei Montane și ale Centrului de Economie Montană, precum și unele colaborări de succes ale instituțiilor europene cu organizații din țara noastră, au fost prezentate în plen, în intervențiile lor, de câteva personalități din domeniu: Thomas Egger – directorul “Schweizerischen Arbeitsgemeinschaft für die Berggebiete” (SAB) Elvetia, Juanan Gutierez – presedintele Euromontana & director al HAZI (Structura tehnică a Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Politicii Alimentare al Guvernului Basc) – Spania, Bernat Claramunt Lopez președintele Rețelei Europene de Cercetare Montană (“Network for European Mountain Research” – NEMOR) & cercetător la Centrul de Cercetări Ecologice și Aplicații Silvice CREAF – Catalonia, Spania.

Un alt punct important aflat pe ordinea de zi a întâlnirii a constituit validarea candidaturilor pentru Comitetul director al Euromontana, alegerea președintelui și a vicepreședinților pentru următorul mandat, aferent perioadei 2024 – 2028.

Președinte al organizației a fost aleasă doamna Laura Gascon Herrero (director în cadrul Guvernului Provincial Teruel – Spania), iar prim vice-președinte, domnul Mario Grillo (fermier și responsabil cu activitatea fermelor montane în cadrul  Cooperativei „Cia Agricoltori Italiani” – Italia). Din România au fost depuse două candidaturi, ce au fost de asemenea confirmate: Radu Adrian Rey (președinte al organizației Romontana) pentru un portofoliu de vicepreședinte și Ionel Ovidiu Bogdan (președinte al Consiliului Județean Maramureș) pentru poziția de membru în Comitetul Director. Declarația comună rezultată în urma Convenției din Puigcerdà va fi prezentată public în data de 11 decembrie 2024, cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Muntelui.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share