Participările internaționale și naționale ale TEATRULUI TONY BULANDRA la începutul stagiunii 2016-2017

 

premiil babel

După încheierea cu succes a stagiunii 2015-2016, în timpul căreia Teatrul Tony Bulandra a realizat 9 premiere, s-a bucurat de prezența a 10 spectacole invitate ale unor instituții de teatru de prestigiu din țară și din străinătate, a găzduit expoziții, concerte și lansări de carte și a organizat pentru a VI-a oară BABEL F.A.S.T., acum este onorat să culeagă rodele acestor activități; datorită dezvoltării organizaționale și artistice intense, teatrul din Târgoviște este invitat să participe la începutul stagiunii 2016-2017 la nu mai puțin de 7 festivaluri internaționale și 3 întâlniri de interes strategic pentru colaborările cu parteneri străini.

O parte din echipa de organizare a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște BABEL, care a avut loc în perioada 4 – 12 iunie 2016, a fost invitată să participe la Festivalul Internațional de Teatru de Stradă din Cracovia – 29. ULICA (Polonia). În perioada 7 – 10 iulie aceștia vor putea avea un schimb de bune practici cu echipa organizatorică a festivalului polonez, și vor viziona spectacole care ar putea participa anul viitor și în BABEL. Teatrul de stradă polonez este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune de acest gen din lume, iar festivalulul ULICA adună timp de 4 zile cele mai importante companii de stradă din Polonia, precum și câteva companii din străinătate, facilitând și creare de parteneriate și colaborări între participanți.

othello

Următoare întâlnire strategică pentru echipa Teatrului Tony Bulandra va avea loc între 24 și 27 iulie, la Veneția, unde vor participa reprezentați ai fiecărui partener din cadrul proiectului finanțat prin Programul Europa Creativă, Shakespeare in and beyond the Ghetto. Discuțiile se vor concentra asupra următorilor pași pe care fiecare dintre cei 6 parteneri îi va avea de realizat pentru a pune în aplicare proiectul care are ca scop adresarea unor probleme legate de coexistență, schimb și conflict între diverse grupuri etnice și religioase, printr-o producție artistică dispersată unui public larg și cât mai diversificat. Proiectul este condus de Universitatea Ca’Foscari din Veneția și are parteneri instituții și organizații din Italia, Marea Britanie, Germania și România.

La începutul lunii august, spectacolul Romeo și Julieta, după William Shakespeare, în regia Irinei Niculescu, a cărui premieră a avut loc la sfârșitul stagiunii trecute, a fost invitat să participe la Festivalul Shakespeare din Polonia. Aflat la cea de-a XVII-a ediție, acest festival este inițiatorul ideii de realizare a Rețelei Internaționale al Festivalurilor Shakespeare din Europa, aceasta fiind fondată la Gdansk, orașul unde teatrul din Târgoviște va susține o reprezentație între 1 – 3 august. Această participare va fi realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Varșovia. Spectacolul Romeo și Julieta a mai participat anul acesta la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova, membru al rețelei menționate anterior.

Romeo-si-Julieta-Oficial-Media3-1024x767

Un alt spectacol după o piesă de Shakespeare, de data aceasta Othello, în regia lui Suren Shahverdyan va participa între 1 și 10 octombrie la Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului HighFest din Armenia. Acest festival dorește să aducă în Yerevan producții ale unor companii inovative care să prezinte o paletă vastă a diverselor școli de teatru din lume.

În același timp, în data de 10 octombrie, o altă montare a regizorului Suren Shahverdyan, Hitler in Love a fost invitat să participe la Festivalul Internațional de Monodrame SOLO, din Moscova, Rusia. Creat în 2008, acest festival a găzduit artiști de prestigiu și este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din Rusia și din lume.

O altă invitație a venit din partea Teatrului Național din Cluj-Napoca ce organizează Întâlnirile Internaționale de la Cluj, ce a dorit prezența spectacolului 3 ore după miezul nopții…, în regia lui Mihai Măniuțiu. Festivalul are ca scop crearea unei platforme de dialog între diverse personalități culturale și inițierea unei rețele de comunicare între personalități teatrale din lume, precum și realizarea de colaborări și inițiative culturale în spațiul internațional.

trei ore-banner

În datele de 18 și 19 octombrie, artiștii teatrului rămân tot în țară, de data aceasta la București, pentru a onora invitația Teatrului Nottara la festivalul Fest(in) pe Bulevard, cu spectacolul Othello. Intenţia organizatorilor este de a implica mai multe instituţii private şi de stat, din ţară şi din străinătate, în ideea de a realiza un program internaţional de ţinută şi cu teme de actualitate.

Othello este invitat și în Algeria, în perioada 23 – 29 octombrie, la Festivalul Internațional de Teatru din Adrar Nights of Sahara. Astfel că, pentru prima dată, artiștii teatrului vor avea ocazia de a juca în deșertul Sahara și a de a cunoaștea cultura teatrală a acestei regiuni.

Ultima plecare din toamnă a teatrului târgoviștean va fi la Seul, în Coreea de Sud, unde spectacolul Furtuna, de A.N. Ostrovski, în regia lui Dumitru Acriș, a avut onoarea de a fi invitata la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental din Seul Theatre Bomb Festival desfășurat în perioada 17 – 27 noiembrie 2016. Scopul principal al festivalului este de a aduce publicului coreean teatru experimental de calitate și de a crea rețele teatrale globale. Astfel că, în perioada 20 – 25 noiembrie, managerului Teatrului Tony Bulandra, regizorul Mc Ranin, a fost invitat să participe la Conferința Mondială a Directorilor de Festival, ce se va desfășura sub Theatre Bomb Festival, iar în 25 și 31 noiembrie, artiștii din spectacolul Furtuna vor susține 6 reprezentații, pe parcursul a 4 zile. Festivalul este organizat de Asociația Teatrală din Seul.

Teatrul Tony Bulandra anunță și prima premieră a stagiunii, spectacolul Trei Surori, de A.P. Cehov, în regia lui Aleksandar Ivanovski, ce va avea loc la Teatrul Nottara din București, la începutul lunii noiembrie.

Teatrul târgoviștean este onorat de invitațiile la aceste evenimente de importanță internațională, care atestă succesul și dezoltarea artistică din ultimii ani. Aceasta instituție devine un punct de reper in lumea teatrului și continuă să aducă publicului evenimente de o înaltă valoarea culturală.

Alexandra Popa, PR Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share