13/06/2021

PNRR este un program pentru „ băieții deștepți„ din energia verde

Scandal pe  PNRR

PSD denunţă categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL îşi umflă buzunarele, în dauna interesului general

Așa cum energia nu se pierde, ci se transformă, nici „băieții deștepți” din energie nu dispar, ci se adaptează, găsesc noi oportunități, de această dată verzi, de a exploata slăbiciunile statului român. Dacă PNRR este un program pentru „băieții deștepți” din energia verde, să nu ne mai mirăm că nu avem bani la buget, că sistemul nostru medical se prăbușește, școlile și secțiile de poliție au grupuri sanitare afară în curte și oamenii ne pleacă cu de-a valma în străinătate.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență a fost alocată către firma GSP Power o sumă de peste jumătate de miliard de euro (585.000.000 de euro). Banii ar urma să fie cheltuiți pentru implementarea de proiecte demonstrative de hidrogen verde, proiecte demonstrative integrate gaz natural – fotovoltaic – hidrogen – alimentare sere agricole. Investițiile ar urma să fie realizate în baza unui parteneriat între Romgaz și GSP Power.

GSP Power a fost singurul care a prezentat un proiect matur care să se încadreze în ceea ce a cerut Comisia Europeană. “Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur”, a  declarat Gabriel Comănescu.

   GSP Power SRL vrea să cumpere  MINTIA

Omul de afaceri constănțean, Gabriel Comănescu, a confirmat că GSP Power este interesată de achiziționarea tuturor activelor termocentralei Mintia. Se intenționează construirea unei centrale de producție de energie pe gaze similară celor două,  cuprinse în Planul Național De Redresare și Reziliență (PNRR) de la Halânga și Constanța. “Vrem să cumpărăm toate activele Mintia. Proiectul va fi unul mai complex, vor fi două grupuri cu o capacitate totală de 800 MW. În prezent, identificăm terenuri în zonă”, a declarat Gabriel Comănescu.

Adunarea Generală a Creditorilor Complexului Energetic Hunedoara a aprobat o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte termocentrala Mintia.

„Prin adresa nr. 14/13.04.2021, societatea GSP Power SRL și-a exprimat intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia și ne-a solicitat informații despre activele componente. Prin adresa nr. 3178/22.04.2021, administratorul judiciar i-a comunicat valorile de evaluare a activelor, precum și disponibilitatea de stabilire a unei întâlniri pentru clarificări suplimentare”, arată documentul. La 100,88 milioane de euro au fost evaluate activele de la termocentrala Mintia. Este vorba de valoarea de piață a acestora.

Valoarea de lichidare este de peste 61 de milioane de euro. La Mintia, GPS Power intenționează să implementeze un o centrală pe gaze, un parc fotovoltaic, o instalație de producție a hidrogenului verde și o instalație de captare a CO2 care apoi este introdusă în sere hidroponice.

Potrivit unor surse Gabriel  Comanescu este un apropiat al lui Vergil Chițac  unul dintre susținătorii lui Florin Cîțu pentru șefia PNL.

PSD-ul a cerut Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară, adică GSP Power, să beneficieze de sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie.

“PSD cere imperativ Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară  GSP Power, implicată puternic în susţinerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanţa, Vergil Chiţac  să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. PSD denunţă categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL îşi umflă buzunarele, în dauna interesului general. Odată în plus se face proba că ceea ce ar fi trebuit să fie un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă este, în viziunea şi aplicarea guvernului PNL-USR PLUS-UDMR, doar un instrument de îmbogăţire ilicită şi imorală a clicii de partid, de mituire a administraţiilor ”de dreapta”  primari şi/sau preşedinţi de CJ  pentru influenţarea rezultatelor alegerilor interne de partid. Practic, guvernul Cîţu şi complicii săi folosesc bani publici pentru propriile interese politic-personale”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share