Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Poarta Dealul Vânătorilor din Târgoviște va intra de luna viitoare într-un program de restaurare și conservare

Poarta Dealul Vânătorilor din Târgoviște va intra de luna viitoare într-un program de restaurare și conservare cu finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului – Ministerul Culturii, dar și din bugetul local pentru lucrările legate de infrastructura rutieră, iluminatul public și devierea rețelelor de utilități.

Proiectul de reabilitare se va încheia anul viitor, în primăvară, cu precizarea că accesul auto va fi permis în continuare, inclusiv pentru mașinile mai înalte.

Mai multe detalii a oferit astăzi, Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, în cadrul unei conferințe de presă:

”Ne aflăm pe strada Alea Coconilor din municipiul Târgoviște, în preajma unui monument istoric clasa A, pe care îl cunosc toți târgoviștenii. Este vorba despre Poarta Dealul Vânătorilor, un monument emblematic pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița. Face parte din ansamblul de monumente care include și Curtea Domnească.

Putem spune că avem vești bune legate de acest monument. Luna viitoare vor începe lucrările de restaurare, conservare și punere în valoare a acestui monument. Vorbim despre lucrări foarte ample, care sunt finanțate din două părți. Pe de-o parte, Institutul Național al Patrimoniului – Ministerul Culturii, cu cea mai mare parte a lucrărilor și care vizează efectiv monumentul și 36 de metri zona monumentului. Acest lucru înseamnă că vor fi lucrări foarte ample care au în vedere pe de-o parte refacerea monumentului, cu cărămidă de epocă în baza unui studiu istoric care a fost realizat, iar pe de altă parte, va fi coborât nivelul străzii cu aproximativ un metru, pentru că de-a lungul timpului s-au tot adăugat straturi peste drumul inițial, inclusiv asfaltul care este turnat.

Intervențiile asupra monumentului până acum au fost sporadice și parțiale. S-au mai făcut prin 1970 și așa mai departe, dar cert este că niciodată acest monument nu a beneficiat de o restaurare în adevăratul sens al cuvântului, este un monument de secol XVII, iar lucrările de acum vor schimba într-o măsură importantă toată această zonă.

Administrația locală târgovișteană, printr-un proiect complementar va interveni pe aproximativ 100 de metri liniari, cu intervenții la drum, la iluminat public. De asemenea, devierea rețelelor de utilități este tot în sarcina administrației locale, urmând ca undeva anul viitor, cam prin luna aprilie, să avem gata o lucrare care va schimba întreaga zonă. Pe această porțiune care face obiectul intervenției, vor dispărea trotuarele, zona pietonală va fi demarcată, vor fi bolarzi de piatră, iar pavimentul va fi unul de epocă, unul specific.

Accesul auto va fi permis în continuare, vom vedea în ce condiții, dar mașinile vor continua să circule pe sub poartă, cu excepția faptului că vor putea să treacă și autovehicule mai înalte. Ideea nu este de a transforma zona aceasta într-una foarte circulată, ci dimpotrivă.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share