Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Pompierii Secției Brad au avut parte  de o misiune mai specială… au salvat un castor pe care l-au numit BILLY

Un angajat al Stației de tratare a apei Crișcior a sunat la 112, anunțând faptul că un castor înoată nestingherit într-unul dintre bazinele nefuncționale aflate în incinta unității.
Pompierii brădeni s-au deplasat la locul solicitării și într-adevăr, castorul nu mai avea nicio șansă să iasă din noua sa “piscină” ale cărei margini erau prea abrupte și în care nu ar fi găsit nimic care să-i potolească foamea. Având în vedere faptul că specia este una protejată de lege, pompierii  împreună cu angajații stației au pus la cale un plan de salvare cât mai puțin intruziv, bazându-se pe buna colaborare a mamiferului.
                                                                             
Astfel, angajații stației au deschis o vană pentru a permite creșterea nivelului apei în bazinul de decantare (neutilizat) prin inundarea cu apă din iazul de colectare din râul Crișul Alb. Apoi, spre bucuria tuturor, Billy s-a dovedit de-a dreptul inteligent și cooperant. Imediat ce s-a acomodat cu prezența salvatorilor, a urcat încrezător pe scara care i-a fost pusă la dispoziție și încet, încet, îndrumat din spate de colegii noștri, s-a întors în mediul său natural.
Surpriza cea mare a venit însă la final, când Billy s-a întors vesel către salvatorii săi și le-a mulțumit, încercând să-i răcorească cu câțiva stropi de apă, întrucât căldura de afară era sufocantă.
Castorul este supranumit „inginerul ecosistemelor” pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de suprafețe naturale, unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climei și secetelor prelungite. Deși la prima vedere, barajele și canalele create de castori par să incomodeze, acestea măresc capacitatea de stocare a apei și produc o scurgere mai lentă a apei. În caz de furtuni sau ploi abundente, se reduce riscul de inundații, în zonele în care acesta există. În perioadele de secetă, apa care se eliberează mai lent din barajele castorilor va permite un flux constant de apă, inclusiv în pâraiele care în ultimii ani se usucă. Pescarii sunt printre primii care observă rolul benefic al castorilor. În zonele locuite de ei, peștele se înmulțește.

Printre beneficiile pe care le aduce prezența castorului într-o zonă, este calitatea apei. Aceasta devine mai curată, datorită capacității de filtrare a barajelor. De asemenea, prezența castorilor atrage cu sine o multitudine de specii, zonele devenind mult mai frumoase și atractive.

Contrar opiniei generale, el NU se hrănește cu pește, ci doar cu vegetație: salcie, plop și alun, mai rar mesteacăn, paltin sau anin. Preferă vlăstarii tineri și arborii de esență moale, fără valoare economică. În plus, are grijă de ecosistemul în care trăiește, menținând întotdeauna o densitate suficientă de arbori și vlăstari.

Castorul nu mănâncă găini sau alte animale domestice și nu are cum să inunde beciurile/gospodăriile sătenilor.

Prezența castorilor este favorabilă și pentru alte specii, de aceea este considerat un mamifer benefic pentru biodiversitate, pentru revitalizarea unor zone și pentru restaurare ecologică.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share