Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Postul Sfintei Mării sau Postul Sântamariei

Cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Postul Sântamariei, Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Are o dată fixă, începe în fiecare an la data de 1 august și se încheie la 14 august, fiind astfel mai scurt și mai puțin aspru decât Postul Paștelui sau al Crăciunului.
Este postul care pregătește pentru cele două sărbători importante, care au loc în luna august: Schimbarea la Față, care are loc pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită la data de 15 august. Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și sa se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului. Postul Sfintei Maria- paraclisul – rugăciunea specială din Postul Adormirii Maicii Domnului. În fiecare zi a acestui post, în bisericile ortodoxe, se săvârșește o rugăciune specială, închinată Maicii Domnului: paraclisul.
Postul Adormirii Maicii Domnului este stabilit de Biserică pentru reamintirea virtuților Sfintei Fecioare Maria și a postului cu care ea însăși s-a pregătit, după tradiție, pentru trecerea la cele veșnice.
Postul Sfintei Marii este un post destul de ușor. Este vară și avem la îndemână o sumedenie de legume și fructe proaspete. În timpul acestui post se pot consuma: linte, fasole, mazăre, orez, varză, cartofi, ciuperci sau soia.
De asemenea, pot fi consumate fructe, de la mere, caise, prune până la smochine, curmale sau alte fructe confiate.  Pe data de 6 august este zi de dezlegare la pește, astfel că pot fi preparate mâncăruri pe bază de pește. La fel ca în oricare alt post, sunt interzise: carnea, laptele, brânza, ouăle. Potrivit tradiției, în această perioadă natura se pregătește de toamnă, iar păsările își pregătesc plecarea spre țările calde. De asemenea, animalele târâtoare se adăpostesc în pământ. Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față va avea dureri de burtă.
Data de 15 august reprezintă ultima zi când florile pot fi culese pentru a fi folosite drept leac.
Aşezarea acestui post al Adormirii Maicii Domnului este pentru reamintirea şi urmarea virtuților Preasfintei Fecioare Maria, care şi-a petrecut viața Sa înaltă, aleasă şi sfântă, în post, rugăciuni şi în continuă slujire cu trup şi suflet lui DUMNEZEU, contribuind mult la mântuirea neamului omenesc, şi în amintirea Adormirii, sau mai bine zis, a trecerii Sfinției Sale, din moarte la viață.”
Biserica ne recomandă ca în timpul postului Adormirii Maicii Domnului, să intensificăm rugăciunile noastre către Maica Domnului şi să citim:
– Viața şi Minunile Maicii Domnului,
– Psaltirea Maicii Domnului,
– Acatistul Maicii Domnului,
– Paraclisul Maicii Domnului- în cadrul căruia o numim pe Maica Domnului: “…. FOLOSITOARE ŞI ACOPERĂMÂNT…. COMOARĂ DE TĂMĂDUIRI… RUGĂTOARE CALDĂ ŞI ZID NEBIRUIT… PĂZITOARE A CREŞTINILOR…”
Post binecuvântat cu folos duhovnicesc.
Rugăciune către Maica Domnului:

“O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem. Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat. Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share