Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Prefectul hunedoren către mineri: executivul va lua cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, s-a aflat în Valea Jiului pentru a se întâlni cu minerii care au refuzat să înceapă lucrul, în această dimineață.
După discuțiile pe care le-a avut cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, prefectul a fost prezent la cele patru mine aflate în activitate, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea, unde s-a întâlnit cu minerii și liderii de sindicat. La mina Lupeni, prefectul Călin Petru Marian a intrat în subteran împreună cu un grup de mineri.
„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în aceste ore în Valea Jiului, vor fi transmise chiar în această după-amiază guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației.” -a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Minerii de la mina Livezeni  și cei din Lupeni au refuzat să intre la locurile de muncă miercuri dimineață și au declanșat protestele,   nemulțumiți de faptul că  CEH nu mai are bani pentru plata salariilor,  pentru că se află în insolvență și reorganizare.   Aceștia au fost înștiințați că vor fi plătiți prin AJOFM, însă, acest lucru i-a nemulțumit și i-a îngrijorat  și mai mult. ”Ce garanții avem noi că  ni se vor plăti salariile?” au întrebat la unison, minerii.

„Având în vedere că, din această lună salariile pe o perioadă de trei  luni vor fi plătite de către AJOFM Hunedoara pentru toți angajații CEH, alimentarea cardurilor de salarii vor fi făcute o singura dată pe lună (AJOFM hotărăște data de alimentare a cardurilor de salarii) pentru cei care au un venit lunar de până la 3200lei. Pentru cei care au venituri de peste 3200 pe lună cardurile se vor alimenta de două ori, o parte de la AJOFM, și o parte de la CEH. Cei care au probleme cu datoriile la bănci/instituții  bancare și ridicau banii prin casieria unității, și au hotărâri judecătorești, începând din această luna li se vor opri banii de către bănci/instituții bancare pentru că, banii vor fi plătiți de către AJOFM direct în contul fiecărui angajat, NU în conturile sucursalelor. Cei care NU au conturi deschise și/sau valide la bănci trebuie sa-și deschidă cont URGENT  și să vina cu extrasul de cont la sucursala unde lucreaza, dacă se întârzie depunerea extrasului de cont, atunci angajatul/angajații nu vor putea intra in posesia banilor”, se arată în adresa înaintă angajaților CEH.

Sindicaliștii din CEH au avut o întâlnire marți cu prefectul  județului și cu alte autorități județene, pentru sprijinul și implicarea autorităților în identificarea urgentă a soluțiilor care pot duce la evitarea falimentului celui mai mare angajator din județ, garantând succesul procesului de reorganizare.
Reprezentanții salariaților din mineritul Văii Jiului, au  cerut  aprobarea unei Ordonanțe de Urgență,  care să permită C.E.H. accesul la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, constituit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. „În urma întrunirii Comisiei de Dialog social și a întâlnirii cu doamna deputat Vetuța Stănescu și conducerea CEH, s-au făcut demersurile prin care Guvernul României să inițieze o Ordonanță de urgneță prin care să fie plătiți minerii, timp de 3 luni de zile, din fonduri de lsa Ministerul Muncii. După data de 20 a lunii februarie încercăm să rezolvăm problema, așa încât salariile să ia caracter de restanță și să plătim astfel banii oamenilor. Ca să rezolvăm problema financiară a CEH a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara,după întâlnirea de la Deva.

Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat la finele anului 2020 datorii la bugetul de stat în sumă de 675.458.398.
La capitolul obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de stat, CEH înregistrează 468.294.705 la restanțe obligații principale și 159.584.846 restanțe obligații accesorii. Obligațiile restante la bugetul asigurărilor pentru șomaj, la data de 31 decembrie 2020, ale Complexului Energetic Hundeoara sunt de 8.425.706 lei, iar  restanțele suma se ridică  la  4.812.501 lei. Obligațiile restante la bugetul asigurărilor de sănătate sunt în sumă de 125.333.209 lei, în timp ce la capitolul restanțe obligații accesorii CEH înregistrează 38.004.986 lei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share