Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Premiera spectacolului „Dispariții” la Teatrul „Sava Ognyanov” din Ruse, Bulgaria

Premiera spectacolului „Dispariții” la Teatrul „Sava Ognyanov” din Ruse, Bulgaria

Povestea scriitoarei româno-germane Elise Wilk „Dispariții”, vorbește despre o familie de sași transilvăneni din 1945 și până în prezent, despre consecințele războiului, pierderea căminului, emigrare, într-un sens nu doar tipic româno-german.

În producția Teatrului „Sava Ognyanov” din Ruse, Bulgaria, din imediata vecinătate a României, regizorul moldovean Dumitru Acris a interpretat intriga în trei episoade, din această istorie, acum într-o premieră bulgară. „Dispariții” însemna aici dizolvarea unei societăți. Accentul a fost pus pe trei femei din trei generații ale unei familii. Din 1945 și deportarea în Rusia, până în 1989, fuga din dictatura lui Ceaușescu, apoi visele spulberate ale unei Germanii bogate chiar și după ce România a aderat la UE în jurul anului 2007.

Șase actrițe și actori s-au strecurat în rolurile membrilor familiei respective pe trei niveluri de timp diferite. În trei ierni, în perioade de mari tulburări istorice, i-am văzut cum se iubesc, cum se ceartă, cum luptă pentru visele lor, cum disperă și cum o iau de la capăt. Să pleci sau să rămâi?

Regizorul Acris a încorporat dramatic povestea și piesa despre trauma societății sașilor transilvăneni (germanii români) în numeroase imagini scenice și elemente de conștientizare între mizerie, frustrare și brutalitate, omițând în mod deliberat aspectele comice ale textului original al lui Wilk. Acest lucru i-a împiedicat în cele din urmă pe protagoniști să găsească resurse interioare. Tragedia istoriei nu a putut și probabil nu ar trebui să fie depășită.

„Europa de Est este mai mult ca niciodată în atenția publică în urma atacului rusesc asupra Ucrainei, care a devenit acum o aniversare. Fără a privi spre Europa de Est, abordând răsturnările din trecut și prezent, imaginea lumii noastre și a evoluției prezente ar rămâne una incompletă.”

Cu piesa „Dispariții”, Teatrul Ruse a adus pe scenă o producție cu totul specială de dramaturgie est-europeană.

Fiecare generație își pune această întrebare din nou. Fuga și expulzarea sunt teme care joacă din nou un rol major. Tulburările istorice și insecuritățile sunt experiențe care au devenit familiare multor oameni, în special în Europa de Est, și care au și o explozie actuală aici, în Ruse.

Pe scena montată minimalist și în costumele realizate de MC Ranin, Dumitru Acris i-a forțat pe actori la o performanță de top. În calitate de cunoscător și expert „Stanislavski”, i-a condus pe toți până la fiecare „clipire”, forțând protagoniștii să adopte un corset care nu le permitea nicio atitudine actorială proprie. În acest spectacol totul s-a împletit ca niște roți dințate, precis cronometrate în mecanismul direcției dată de regizor, lupta pentru viață, disperarea, noi începuturi și aproape nicio speranță.

Regizorul a adăugat o componentă de actualitate, repetarea constantă a disparițiilor. În timp ce semnele din epoca nazistă, Ceaușescu și UE au luminat vizual progresul poveștii în dreapta și stânga scenei, steaguri ucrainene și rusești au fulgerat la sfârșit în sunetul sirenelor. Actorii au dispărut după ce le-au fost spuse poveștile, iar publicul a fost eliberat succesiv în deznădejdea unui alt război. Din nou întrebarea: stai sau pleci?

Publicul se poate aștepta la multe povești emoționante și teatru psihologic de la acest spectacol, care din păcate se mai joacă rar în Bulgaria. Este o formă străină, dar în sensul frumos al cuvântului și în orice caz este incitant”, a spus regizorul de teatru Boian Ivanov.

Acest spectacol este o provocare și o plăcere. Cred că tot mai mulți oameni caută umanul în această lume a digitalizării, unde avem acces la tot felul de lucruri. Publicul vrea să simtă emoții umane reale, căldura trupurilor noastre, lacrimile din ochi, râsete adevărate. Cred că acesta este cel mai valoros lucru care i se poate întâmpla unui actor: să revină la esența profesiei de actor și a teatrului plin de sens“, a adăugat actrița Kristiana Tsenkova.

Recent, premiera germană a avut loc la Uckermärkische Bühnen Schwedt/Oder. Teatrul „Sava Ognyanov”, Ruse, este invitat la Festivalul Internațional Babel din Târgoviște în luna iunie cu piesa „Dispariții”. Actualitatea subiectului poate duce la spectacole în alte țări.

Autor: Dieter Topp, jurnalist german Kultur Forum Europa și membru in Board-ul Festivalului Babel

Varianta în limba germană: https://www.kfe.de/news/mitteillungen.php?mitteillung_id=184

Varianta în engleză: Premiere of „Disappearing” at the „Sava Ognyanov” Theatre in Ruse, Bulgaria

Foto: Stefan N. Shterev 

Traducerea: Oana Grigore

Distribuie acest articol Oficial Media
Share