Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Președintele OFL Dâmbovița, Aritina Mihai a participat la constituirea unui grup feminin de lucru pentru colaborare și securitate în România și Republica Moldova

O delegație a Organizației Femeilor Liberale a participat marți, la Chișinău, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele OFL din România, senatoarea Nicoleta Pauliuc, la constituirea unui grup de lucru format din femei de pe cele două maluri ale Prutului, care să întărească legăturile dintre cele două state și să contribuie la securitatea regională. Organizației Femeilor Liberale Filiala Dâmbovița a fost reprezentată de Aritina Mihai, președinte și Anda Pulbere-vicepreședinte.

Evenimentul „Mai puternice, peste frontieră”, desfășurat sub egida Women4Security, organizat de Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, a reunit 200 de femei din România (membre ale Organizației Femeilor Liberale) și Republica Moldova pentru a gândi proiecte, a găsi soluții și pentru a-și uni forțele în vederea dezvoltării unor parteneriate pe patru direcții: implicarea comunităţii, digitalizarea, conexiuni trans-sectoriale și implicarea tinerilor.

„În această perioadă complicată, când riscurile de securitate au crescut exponențial, femeile din regiunea noastră sunt în prima linie pentru a oferi siguranța și pentru a proteja pacea în țară, în localitate, la locul de muncă, iar în Ucraina chiar pe linia frontului. Salut această reuniune a femeilor din România și Republica Moldova, care are ca obiectiv crearea punților dintre statele noastre, stabilirea relațiilor de colaborare la diferite niveluri și în diferite domenii, dar și schimbul de bune practici între femeile de pe ambele maluri ale Prutului. Vă îndemn să lucrăm ca o echipă unită pentru a construi o lume sigură, o lume în care viața fiecărui om este prețuită, este respectată, este protejată”, a declarat Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova.

„În țările UE, una dintre discuţiile semnificative o reprezintă egalitatea de gen și nevoia ca tot mai multe femei să aibă acces la poziții de decizie politică înalte. Privesc la Republica Moldova și realizez că aici problematica de gen a fost rezolvată prin meritocrație. Cel mai important lucru în realizarea acestei rețele este faptul că ne va permite să ne cunoaștem cumva mai bine”, a afirmat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc în fața audienței de la Chișinău.

“Am fost impresionată de cât de aplicat și serios au fost abordate proiectele. Nu-ți este dat mereu să pleci de la un eveniment cu idei atât de bine fixate, termene de implementare, direcții clare. A fost deopotrivă o experiență emoționantă și edificatoare. Nu cred că am trăit până acum o întâlnire, în care deși politicul ne-a adus împreună, emoțiile să fie atât de puternice. Am simțit devotamentul femeilor de peste Prut, o implicare exemplară în viața comunității, o dorință extraordinară de a construi un parteneriat puternic. Am ascultat povești impresionante ale doamnelor, fiecare și-a expus experiența personală, dar aplicat pe problemele de serviciu. Am observat cât de mult de susțin femeile unele pe altele și cât de mare este dorința de a aduce schimbări în bine în comunitate. Și vorbesc despre femei cu inițiativă, care muncesc, care construiesc proiecte pentru comunitate, deși au și o viață personală cu familii numeroase, copii, soți plecați în străinătate”.

Participantele la eveniment au concluzionat că Republica Moldova și România vor propune modalități pentru formalizarea rețelei sau grupului feminin de lucru, inclusiv prin explorarea posibilității includerii ca addendum la Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova și România, semnată la București în noiembrie 2021. Următoarea ședință a Rețelei va avea loc în România în trimestrul al III-lea al acestui an.

 

BIROUL DE PRESĂ PNL DÂMBOVIȚA

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share