Efectul este cu atât mai dramatic asupra nivelului de trai, cu cât nivelul salariilor e mai mic, pentru că o mai mare parte din câștiguri se duc pe mâncare și bunuri de bază.
Aceștia tind să aibă mai puține economii, pe care să se poată baza atunci când prețurile cresc.
Este nevoie urgentă de politici pentru a evita erodarea în continuare a puterii de cumpărare și a nivelului de trai al lucrătorilor: creșterea salariului minim, introducerea unui sistem de indexare cu inflația, realizarea unui calendar de creștere al salariului minim pentru a ajunge la valoarea coșului de consum și alte măsuri suplimentare care pot contribui la reducerea inflației, cum ar fi reformele fiscale progresive și impozitele excepționale pentru profiturile excesive pe bunuri esențiale.
Lipsa creșterilor veniturilor din muncă a generat o criză a costului vieții. Impactul a fost însă mult mai mare asupra gospodăriilor cu venituri mici, care tind să cheltuiască o parte mai mare din venituri pentru bunuri și servicii esențiale, cum ar fi alimentele și energia. Aceștia tind să aibă mai puține economii pe care să se poată baza atunci când prețurile cresc.
În România, prețul alimentelor a crescut cu mult peste media europeană, așa cum arată și Instrumentul de monitorizare al prețurilor la alimente, realizat de Eurostat .
Prețurile la alimente au crescut ca medie în UE cu 41,3%, în raport cu cele din anul 2015, pe când în România, acestea au crescut cu 61,9%. Pe de o parte, pentru că nu există macanisme eficiente pentru a împiedica creșterile speculative, iar prețurile la alimente au crescut mai mult decât în alte țări. Pe de altă parte, din cauza salariilor mici, românii cheltuiesc o parte mai mare din ce câștigă pe alimente și bunuri de bază, astfel că, impactul inflației este mai mare.
”Este nevoie urgentă de politici pentru a evita erodarea în continuare a puterii de cumpărare și a nivelului de trai al lucrătorilor. Majorarea salariilor minime pentru a proteja persoanele cu venituri mici este deosebit de importantă pentru a atenua efectele crizei costurilor de trai. Documentul L20 arată că modul în care creșterea frecvenței ajustărilor salariale în timpul perioadelor inflaționiste, poate contribui la protejarea mijloacelor de trai ale lucrătorilor și poate preveni șocurile create de ajustări salariale bruște, dar mai dramatice.
În unele țări, atunci când inflația depășește un anumit prag, se aplică automat ajustări mai frecvente. Spre exemplu, în Franța, salariul minim este majorat automat ori de câte ori inflația prețurilor depășește doi la sută într-un anumit an. În Belgia s-a demonstrat că indexarea regulată a salariilor în toate sectoarele, negociată de partenerii sociali, este utilă pentru a atenua impactul negativ al inflației asupra gospodăriilor și nu există dovezi că impactul acestei indexări contribuie la o spirală inflaționistă.
Pentru a fi eficiente și pentru a nu se deteriora în timp, salariile minime trebuie să țină seama de costul vieții și să fie actualizate periodic în funcție de inflație și de alte evoluții economice, în conformitate cu Convenția nr. 131 a Organizației Internaționale a Muncii privind stabilirea salariului minim și în acord cu legea care stabilește corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de consum.
În concluzie, CNS Cartel ALFA solicită Guvernului să revizuiască de urgență salariul minim, împreună cu partenerii sociali, pentru a asigura adecvarea acestuia la costul vieții; să introducă un sistem de indexare automată a salariului minim atunci când inflație depășește un anumit procent; să inițieze un acord cu partenerii sociali pentru creșterea etapizată a salariului minim pentru a ajunge la valoarea coșului de trai într-un timp rezonabil; să promoveze un dialog social și negocieri colective pe scară largă privind creșterile salariale și să încurajeze revizuirile periodice și frecvente ale salariilor, în special în perioadele de inflație; să ia în considerare măsuri suplimentare care pot contribui la reducerea inflației, cum ar fi reformele fiscale progresive și impozitele pentru profiturile excesive pe bunuri esențiale” se arată în comunicatul organizației sindicale.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea