Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Prima asociaţie a pacienţilor cu boli endocrine din România, numită „Endopacienţi”, a fost lansată ieri

Organizaţia îşi propune să susţină drepturile şi nevoile bolnavilor, dar şi să asigure educaţia necesară pentru a preveni aceste maladii.
Asociaţia are trei membri fondatori, toţi trei fiind jurnalişti cu peste 20 de ani de experienţă: Adriana Turea (jurnalist Radio România Actualităţi), Dana Lascu (jurnalist Euronews România) şi Alexandra Mănăilă (jurnalist Videomedicina.ro).
Încă de la lansare,ENDO Pacienți – Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine și-a propus să aducă în atenția publicului larg, dar și a pacienţilor și aparţinătorilor lor, respectiv membrilor familiei, două teme de mare interes și actualitate: „Sănătatea femeii în perioada de adolescență și menopauză” și „Obezitatea- o boală cronică, nu doar un factor de risc”.
                                                  Avem cam 4 milioane de persoane în România cu obezitate
Din păcate, către anul 2035, de la 21-22% prevalența va ajunge la 35% și poate cel mai alarmant este creșterea incidenței anuale în ceea ce privește copiii și mai ales cei de sex masculin.
Și cel puțin la obezitate, suntem într-adevăr, pe primele locuri în Europa. Este o boală cu etiologie multifactorială, în care există un dezechilibru între ceea ce se cheamă aport și consum de energie, această balanță energetică reglându-se la nivelul sistemului nervos central, pe baza unor aferențe care vin din periferie, de la țesutul adipos, la nivelul tractului intestinal, dar predispoziția genetică este, de asemenea,important, consumul de medicamente este important, influența stilului de viață și nu în ultimă instanță, componenta hedonică, adică acea plăcere pe care trebuie să recunoaștem uneori ne-o face, să zic așa, administrarea anumitor alimente.
Ca orice boală cronică, ea vine cu complicații și dacă ar fi să le clasificăm, acestea ar fi, poate cele mai grave: cele metabolice, din sferă cardiovasculară, hipertensiunea, dislipidemia, riscul de trombembolism pulmonar, riscul de insuficiență cardiacă sau de accident vascular cerebral.
                       În România, obezitatea este realitatea pe care autoritățile preferă să o ascundă sub preș
Acest lucru reiese din datele statistice, care reflectă faptul că obezitatea este una dintre afecțiunile pentru care nu sunt prevăzute verigile necesare pentru îngrijirea pacientului.
Conform INSP, în România, obezitatea la adult are o prevalență de 10% (pentru anul 2021), iar prevalența în populația generală ar fi sub 2% (primul trimestru al anului 2023).
Și totuși, studiile populaționale arată cu totul alte cifre, cu prevalențe între 20% (studiul ORO), la 30% (studiul PREDATORR). Caravana FABC a identificat cifre de-a dreptul dramatice: 74,73% dintre cei investigați sufereau de suprapondere sau obezitate
https://www.facebook.com/Pacientul20/videos/1041235013573824/
Date statistice oficiale:
· 1% din populația lumii, afectată de hipertiroidism,
· 5 din 100 de noduli tiroidieni sunt canceroși,
· Peste 50.000 de cazuri noi de cancer tiroidian sunt diagnosticate în fiecare an, în Europa în principal la femei tinere,
· Supraviețuirea medie a tumorilor neuro-endocrine este de doar 41 de luni,
· 5 din 10.000 de oamenii vor suferi de insuficiență suprarenală,
· 6 din 10 adulți și 1 din 3 copii trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate,
· Obezitatea este asociată cu 80% din cazurile de diabet de tip 2,
· Prevalenţa hipertiroidismului în România 1 – 2% la femei şi 0,1 – 0,2% la bărbaţi,
· 4% din populaţia României ar avea noduli tiroidieni
5% din noduli pot să fie maligni, potrivit estimărilormedicilor,
· Cel mai frecvent cancer tiroidian este cel papilar, acoperă cam 70 – 80% din toate cazurile de cancer.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin