Primăria Târgoviște, investiții de peste 300 de milioane de lei în anul 2022 - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Primăria Târgoviște, investiții de peste 300 de milioane de lei în anul 2022

Astăzi, la sediul Primăriei Târgoviște, a avut loc o conferință de presă susținută de edilul Daniel Cristian Stan, alături de viceprimarii Monica Ilie, Cătălin Rădulescu și city manager Gabriel Boriga. A fost prezentat bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Târgoviște, cu precizarea că investițiile ”reprezintă o prioritate pentru administrația publică locală târgovișteană, undeva la 60% din buget, iar sumele se apropie de 300 de milioane de lei pe acest segment”.

Bugetul total este în jur de 500 de milioane de lei, iar bugetul de investiții este construit majoritar din surse nerambursabile. ”Din taxe și impozite nu se încasează anual mai mult de 70 de milioane de lei, cu indulgență”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Declarații pe larg din conferința de presă:

Proiecte concrete în lucru:

”În perioada imediat următoare se va finaliza obiectivul de investiții de la Școala ”Matei Basarab” (nr. 13), în valoare de 18 milioane de lei, prin care unitatea de învățământ este transformată radical – s-a construit o sală de sport, o bază sportivă, s-a reabilitat integral școala, se reamenajează spațiul verde, este dotată cu un sistem de monitorizare video, panouri fotovoltaice. Una din cele mai moderne din România, iar în martie, copiii se vor întoarce la școală.

Se lucrează la Școala ”Tudor Vladimirescu” (nr. 6), un proiect de o anvergură asemănătoare cu lucrări importante, va fi transformată integral: reabilitare a corpurilor existente, se construiește o sală de festivități, cea mai mare de care beneficiază infrastructura educațională în acest moment, se modernizează sala de sport ( se mai face un etaj), o bază sportivă, o parcare, școala va fi dotată cu tot ce este necesar pentru funcționare.

Căutăm să identificăm surse de finanțare pentru intervenții la încă 3 unități de învățământ: Școala ”Radu Cel Mare (nr. 10) are și proiect finalizat, Școala ”Vasile Cârlova” (nr. 1), Colegiul Economic ”Ion Ghica”.

Tot din fonduri nerambursabile, mai sunt două unități de învățământ preșcolar – Grădinița nr. 14 și Grădinița nr. 3.

Foare aproape de finalizarea lucrărilor este și grădinița din cartierul Sagricom, realizată în parteneriat între municipiul Târgoviște și Ministerul Educației; se lucrează la amenajările interioare, a fost un proiect blocat din cauza rezilierii contractului făcută de M.E.C, acum s-a încheiat un nou contract, văd că lucrurile merg bine și în perioada următoare va fi finalizată și această investiție. În zona respectivă administrația locală va construi o creșă, este deja aprobată.

Nu vor lipsi nici măsurile în vederea finalizării proiectelor deja adoptate: transportul public, cu cele trei stații de capăt, cu autogara nouă, cu stațiile de traseu. Au început și lucrările pe Bulevadrul Regele Carol, tot în programul proiectului european de transport public în comun, urmează să între în reabilitare și Bulevadrul Mircea cel Bătrân, dar și strada Locotenent Stancu Ion. Am ezitat să intervenim în această perioadă pentru a nu crea un disconfort foarte crescut în trafic.

Pe programul Anghel Saligny (n.r. fostul PNDL), avem un proiect de 43 de milioane de lei, care va debuta cel târziu în această vară și vizează străzi importante din Microraionul IX, V, IV, plus artere importante, Calea Domnească, Bulevardul Libertății, Bulevardul Independenței.

Multe proiecte și pe zona de parcări și extindere a parcărilor. Acum se lucrează pe strada I.E. Florescu. Am identificat necesitatea multor locuri de parcare, pentru că numărul de mașini este în creștere. Uneori sunt și patru mașini la un apartament.

Proiecte noi:

Proiectul de restaurare a Șanțului și a Valului Cetății, pe fonduri europene (20 de milioane de euro cu aproximație), un proiect important care vizează valorificarea potențialului istoric și cultural pe care îl avem.

Modernizare Parc Chindia, inclusiv Grădina Zoologică (fonduri europene). Nu se vor finaliza anul acesta.

Tot pe fonduri europene, proiect de reducere a cotelor de trafic din municipiul Târgoviște, extinderea transportului public local cu autobuze ecologice, în zonele periurbane. Vrem ca unitățile administrativ teritoriale din jurul Târgoviștei să facă parte dintr-o zonă urbană funcțională, unde transportul public în comun să fie prestat integral cu mijloace de transport noi, moderne și vom încheia câteva parteneriate. Și poate reușim să scădem numărul de mașini care întră în fiecare zi în Târgovișe, care în momentul de față sunt undeva la 13.000. După ora 17.00 în zona centrală nu este nicio problemă cu parcarea, dar in timpul zilei este foarte dificil. Vrem să oferim alternativa transportului public în comun.

Vom avea și transport școlar separat cu autobuze electrice, astfel încât tot pe reducerea cotelor de trafic, să avem circuite speciale pe zonele școlilor, pentru ca părinții să nu-și mai aducă copiii cu mașina la școală.

Stadionul Eugen Popescu:

În acest moment se lucrează la acoperișul Tribunei noi, dar și pe restul șantierului. Sper să reușim să prindem măcar un meci în acest campionat. Mai sunt destule intervenții de realizat acolo, dar lucrurile merg în direcția bună. Investiția a ridicat mereu probleme, mai ales la Tribuna veche, pe zona de consolidare.

Reabilitările termice ale blocurilor de locuințe:

În urma discuției pe care am avut-o cu ministrul dezvoltării, s-a ajuns la concluzia că cel puțin pe programul european de finanțare care urmează să fie lansat, reabilitările termice vor fi făcute cu bani europeni 100%, asta înseamnă că nu va mai fi o contribuție din partea cetățenilor și nici din partea administrației publice locale, sume care erau destul de importante și reprezenta o piedică în accesarea unor fonduri europene. Fac un apel către Asociațiile de proprietari și cei care sunt interesați în general de acesarea acestor sume de bani – putem acționa numai în calitate de mandatar al proprietarilor, asta înseamnă că Asociația de proprietari trebuie să pregătească o documentație pe care Primăria o va pune la dispoziție, în vederea accesării banilor europeni.

Administrația locală, oricât de bine intenționată ar fi, fără implicarea Asociației de proprietari, nu poate atrage banii pentru blocurile de locuințe. Este nevoie de implicare din partea asociațiilor. De exemplu, în blocurile D nu am reușit să găsim o poziție comună, cu proprietarii și asociația, și nu am reușit să includem tronsonul de blocuri, destul de mare, în programul european, iar în blocurile de la Casa Sindicatelor, am reușit acest lucru și diferența este una mare. Dar nu a depins de noi. Se schimbă mult și imaginea orașului prin reabilitarea blocurilor.

Unde nu există Asociație de proprietari, nu pot fi accesate fonduri pentru reabilitarea termică. Degeaba vrem, dacă nu facem nimic în legătură cu acest subiect. Locatarii pot să-și aleagă un președinte.

Concluzie:

Nu va fi ușor, pe bugetul de cheltuieli există puțină predictibilitate, raportat la costurile de întreținere, pe zona unităților de învățământ școlar, preșcolar, sau antepreșcolar sau la Complexul de Natație, unde vom avea facturi mari la utilități. Dacă nu o vor lua razna de tot, costurile la utilități, ne vom ține de acest program, nu pot să anticipez ce va fi în continuare. Cred că ar trebui o intervenție mult mai hotărâtă din partea unor instituții de control și reglementare, a pieței de energie și a gazelor, pentru că nu au fost prezente la modul real pe piață în momentul în care tarifele au explodat.

Facem eforturi foarte mari, de natură să asigurăm dezvoltarea echilibrată, în continuare, a municipiului Târgoviște, într-un an deloc ușor din punct de vedere bugetar. Am crezut că 2020 va fi cel mai greu, 2021 ne-a schimbat părerea, sper ca 2022 să nu fie la fel de greu, și îi asigurăm pe târgovișteni ca vrem să păstrăm ritmul de dezvoltare din ultimii ani, și cu ajutorul lui Dumnezeu și a unei șanse, putem discuta și despre o investiție privată foarte mare (de aproximativ 500 de milioane de euro, cu beneficii pe toate planurile) dacă litigiile generate în jurul COS Târgoviște vor fi soluționate. Practic cea mai mare investiție din Dâmbovița, după Revoluția de la 1989.

Vom elabora un Plan Urbanistic Zonal, pe zona Industrială de pe strada Laminorului, pentru a oferi investitorilor posibilitatea de a cere autorizare directă, fără a mai fi nevoiți să piardă vremea să facă un PUZ, sau să cheltuiască bani serioși, și o corelare cu furnizorul de utilități, astfel încât să existe capacități de alimentare care să corespundă unei zone industriale în plină dezvoltare”, a explicat Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share