Primăriile obligate să colecteze separat deșeurile

 Zilele trecute a fost promulgată Legea nr.17 din 06.01.2023 de aprobare a OUG 92 din 2021 privind regimul deșeurilor care înăsprește sancțiunile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și aduce noi obligații pentru municipalități.
Legea pentru aprobarea OUG 92/2021 crește semnificativ amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor, până la 45.000 lei pentru persoanele fizice și până la 70.000 pentru persoane juridice.
O noutate ar fi faptul că,  în cazul nerespectării dispozițiilor art. 20 alin. (4) se aplicã sancțiunea contraventionalã complementarã de confiscare a deșeurilor care au valoare, deținute, păstrate în afara spațiilor autorizate si/sau a cărei proveniență nu este dovedită, în condițiile legii
Se păstrează prevederea potrivit căreia pot fi confiscate autovehiculele, bunurile și mijloacele folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea/aruncarea/eliminarea deseurilor în spații neautorizate, incinerarea deșeurilor, ingroparea deseurilor, dupã caz.
De la data de 1 ianuarie 2025 primariile, pe lângă deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, trebuie să asigure colectarea separată şi pentru deșeurile de textile din deşeurile municipale.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share