Primăvara a debutat cu Târgul de Miere de la Ghiroda

Sâmbătă și duminică, adică ieri și astăzi, Comuna Ghiroda a fost, și mai este încă “Capitala Mierii în Banat”. În curtea Căminului Cultural se desfășoară cea de-a XI-a ediție a Târgului Apicol, organizat de către Primăria Ghiroda în parteneriat cu Asociația Apis Banatica, un eveniment de mare importanță pentru comunitatea din Ghiroda dar și pentru apicultorii și comercianții din toate regiunile țării.
În cele două zile cei interesați au putut degusta produsele apicole, s-au și-au putut achiziționa materialele necesare pentru stupi: rame, lăzi, faguri, ceară, măști, costume speciale, dar s-a putut și bea o bere lângă un mic sau un grătar, dar și dulciuri pentru copii, diferite tipuri de halva sau acadele de diferite forme și culori.Apicultorii veniți din toată țara sunt constituiâi în afaceri de familie, care dețin sute de familii de albine.
Unul dintre apicultorii veniți la târg ese și Ioan Popa din Bihor, care deține 500 de familii de albine, cu miere de salcâm, de rapiță, mană, castan, zmeură, miere montană. Avem 500 de familii dar sunt pe șase vetre, maxim 80-90 de familii pe o vatră. Media pe famile de miere este cam de 40 kg. Tratamentele sunt foarte scumpe , iar ajutorul de la stat este unul „minor”, iar banii vin destul de târziu.
Un alt expozant, dar cu altfel de produse este și Belc Dănuț , din Caraș Severin, tot o afacere de familie, cu produse pe bază de ciuperci și legume de tip zacuscă, dar și murături, dulcețuri și siropuri, la care își aduce contribuția întreaga familie:soția, copii, dar și părinții.
“Prima ediție a târgului de la Ghiroda după o pauză de doi ani datorată pandemiei de Covid , evenimentul din 2019 a fost ultimul ce a fost ținut la Ghiroda, și ne bucurăm că am reușit să îl reluăm după o pauză. Sperăm ca următoarele ediții să se desfășoare cu un număr mai mare de standuri, cu invitați și de peste hotare, cu reluarea conferințelor. Am convingerea ca de acum încolo numărul de participanți să fie mai mare și să revenim la normal” , a spus Ionuț Stănușoiu, primarul Comunei Ghiroda.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share