Primele proiecte ale administrației județene aprobate în cadrul PNRR. 9.2 milioane lei, asigurate

Proiectele de renovare energetică a Liceului Gheorghe Atanasiu și a corpului administrativ și aerogării Aerodromului Cioca sunt primele două inițiative ale Consiliului Județean care au finanțarea asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Acestea sunt, de altfel, primele proiecte pentru care administrația județeană a solicitat fonduri în cadrul PNRR, Componenta C5 – Valul renovării.

Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu din Timișoara beneficiază de 6.4 milioane de lei, iar cele două clădiri ale aerodromului, de aproape 2.8 milioane lei.

Corpul administrativ și aerogara Cioca vor fi reabilitate integral, indiferent că vorbim de structură, fațadă, instalația electrică sau alte componente. Proiectul a fost depus la scurt timp după ce Consiliul Județean le-a cumpărat de la Primăria Timișoara. La Aerodromul Cioca se lucrează pe două axe, atât în ceea ce privește asigurarea și dezvoltarea funcției de bază a obiectivului, cât și în privința facilitării evenimentelor de mare anvergură din Timișoara.

În ceea ce privește Liceul Atanasiu, vor fi renovate energetic corpurile C4 și C5. Conform rapoartelor de audit energetic, se propune un pachet de soluții care cuprinde atât măsuri de reabilitare termică a anvelopei, cât și de reabilitare și modernizare a sistemelor de instalații din clădire, inclusiv cu sisteme alternative de producere a energiei termice și electrice, din surse regenerabile. Se va efectua, printre altele, termoizolarea pereților exteriori, a planșeului și a plăcii peste sol, tâmplăria va fi schimbată în integralitate, va fi modernizată instalația de încălzire, de apă caldă menajeră, ventilație/climatizare și de iluminat artificial. În plus, vor fi montate panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice utilizată pentru iluminat, cât și panouri solare termice pentru producerea apei calde utilizând energia solară.

„Solicitările noastre prin PNRR încep să dea rezultate. Avem aprobată acum suma de 9.2 milioane de lei, pentru două dintre proiectele depuse la începuturile programului. Trebuie spus că recent am lansat 12 solicitări de fonduri, cu o valoare de 77 de milioane de lei. Sunt inițiative ce vizează renovarea energetică a unor obiective de infrastructură educațională, administrativă și de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități. Vorbim de sume considerabile, de investiții ce vor contribui la scăderea costurilor de funcționare, de lucrări majore ce vor sprijini economia locală pe mai multe paliere”, spune președintele CJ Timiş, Alin Nica.

Consum anual specific de energie finală pentru încălzire, în urma ambelor investiții, este estimat a scădea cu aproximativ 63%, iar consum total de energie primară, cu 59% la Cioca și 32% la Liceul Atanasiu.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share