Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Prin artă și cultură cucerim lumea, așa cum a făcut-o și  Brâncuși

Paul Șerban, un tânăr artist din Hunedoara, a uimit pe toată lumea cu lucrările sale  spectaculoase, realizate în mai multe locații din Valea Jiului .

Cum se apropie ziua națională ( n.r. 19 februarie)  a marelui și unicului  Constantin Brâncuși, artistul i-a realizat portretul pe zidul care susține bulevardul Mihai Viteazu, alături de Coloana Infinită și AND-ul neamului românesc.

”Mă bucur că autoritățile municipiului Vulcan au fost foarte receptive și au acceptat propunerea mea. Mulțumesc domnului primar Cristian Merișanu și domnului Ovidiu Drăgoi pentru că au bugetat materialele folosite pentru această pictură”  a ținut să declare artistul.

Ideea a fost apreciată și de vulcănenii, care propun, pentru localitatea lor,  inaugurarea ” zidului celebrităților”, cu portretele  ale altor personalităților naționale. Brâncuși să fie primul. Apoi să urmeze Eminescu, Creangă, Iorga, Cuza, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, Regii Carol și Mihai care au investit și au construit edificii și lăcașuri de cult  în Valea Jiului și mulți alții  din istoria și cultura națională.

Constantin Bâncuși este strâns legat de Valea Jiului și de hunedoreni.

”Se ştie, în anul 1904 Brâncuşi a plecat la Paris, a mai revenit de puţine ori în România, prilejul revenirilor constituind realizarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor de la Tg-Jiu, adică Masa Tăcerii, Coloana Infinită şi Poarta Sărutului. Pentru Petroşani, trecerea lui Brâncuşi prin urbe şi realizarea Coloanei Infinite la Atelierele Centrale Petroşani, în 1937, are o importanţă excepţională, pentru că este una dintre puţinele situaţii din istoria artei clasice prin care un realizator îşi definitivează opera (Coloana Infinită) nu numai prin aportul propriu, ci şi cu concursul altor contribuabili la finalizarea operei. Brâncuşi a venit la Petroşani în 1937, la începutul lunii august. A stat o lună, mergând zi de zi la Atelierele Centrale, unde a croit din lemn de tei primul model al coloanei, pe care l-a predat. La finele lunii august, a plecat la Paris şi n-a mai venit în Petroşani niciodată. Inginerii, proiectanţii, maiştrii, muncitorii conduşi de inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan în perioada septembrie-noiembrie 1937 au definitivat această capodoperă a lui Brâncuşi, considerată punctul lui de vârf şi de inspiraţie a întregii sale opere”, ne-a declarat Ovidiu Rizopol, unul dintre cei care au studiat operele brâncușiene.

Ȋn partea a doua a lunii august, timp de trei zile,  Brâncuşi ciopleşte în atelierul de modelare de la A.C.P. o faţă a unui element al coloanei, aici relizându-se apoi un model din lemn de tei în vederea turnării.

Ȋn continuare au fost turnate din fontă elementele şi s-au realizat cele trei tronsoane ale stâlpului central,  apoi au fost transportate la Târgul de fân din oraşul Tg. Jiu unde,  în 15 noiembrie este terminată montarea Coloanei Infinitului. Anul următor în perioada 20 iunie 25 iulie, firma elveţiană „Metalizarea”, care avea şi în România o filială, execută operaţiunea de acoperire prin pulverizare cu zinc şi apoi cu alamă a Coloanei Infinitului.

La Lupeni în 1938 este realizată o grindă metalică, cu o lungime de 2 m, din două profile metalice „U” sudate spate în spate. Această inovaţie ca de altfel şi stâlpii metalici cu fricţiune de 100 kg vor intra în fabricaţie la A.C.P. şi vor fi utilizaţi în toate unităţile miniere ale societăţii.  Tot în 1938, Atelierele Centrale Petroşani alături de firma „O.Kohom and Co”, furnizează maşinile şi instalaţiile necesare punerii în funcţiune a Societăţii „Vâscoza” din Lupeni.

Masa Tăcerii și Poarta Sărutului au fost cioplite în piatră aduse la cariera dim Banpotoc, cele 42 de scaune și celelalte 12 scaune rotunde ale Mesei Tăcerii au fost realizate în anul 1938 la firma lui ”Pietraru” din Deva și tot din capitala județului au venit maeștri pietrari ai lui Maier din Deva, care au finisat pînă la starea brută Masa Tăcerii și Poarta Sărutului.

”Voi, nu ştiţi… ce vă las eu! Duceţi-vă la noi, în România, să vedeţi oamenii, costumele, locurile (spaţiul românesc). Duceţi-vă să vedeţi ceea ce am putut să realizez eu, la Târgu-Jiu! Du-te! Îmbrăţişează Columna Infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o – şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele Cerului” spunea marele geniu.

La 27 octombrie 1938 a fost inaugurat la Târgu Jiu,  ansamblul monumental compus din Coloana Infinită, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii. Cele trei componente sculpturale monumentale sunt dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime totală de 1.275 m.
În România, în epoca realismului socialist, Brâncuşi a fost contestat ca unul din reprezentanţii „formalismului burghez cosmopolit”. Revoltat că fusese aspru şi pe nedrept criticat în Academia Republicii Populare Române, Brâncuşi şi-a depus la 1 august 1951 paşaportul românesc la Ambasada de la Paris şi a cerut cetăţenia franceză, pe care a obţinut-o la 15 iunie 1952.
În atelierul său din inima Parisului, şi-a creat o lume a lui, cu o atmosferă românească. În ultimii ani ai vieţii a fost îngrijit de doi refugiaţi români, care locuiau în apartamentul de lângă atelierul său.
A murit pe 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani, lăsând în urmă peste 1200 de fotografii şi 215 sculpturi, de o valoare estetică şi culturală incalculabilă. Brâncuşi a eternizat jertfa eroilor care au înfăptuit marele nostru ideal naţional.
În 2024, operele de la Târgu Jiu ale celebrului sculptor Constantin Brâncuşi au intrat pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share